viz

Закінчився навчальний рік в учбових закладах. Яким він був для освітян Прикарпаття, які їх хвилюють проблеми, як вони вирішуються?

Ці питання були темою розмови з головою обласної Профспілки працівників науки і освіти М.М.Габораком.

-Мирославе Михайловичу, чи задовільняє наших освітян рівень оплати праці?

-Питання риторичне. Протягом учбового року заробітна плата працівникам освіти піднімалася кілька разів, а в 2012 р. зросла на 14%. Сьогодні середня заробітна плата працюючим в галузі освіти дорівнює 2530 грн. Це складає 96,4% від середньої зарплати працівників народного господарства області в цілому.

Проблема полягає в іншому. На Прикарпатті спостерігаємо перенасичення освітянськими кадрами. Адже за останні 20 років кількість дітей шкільного віку скоротилося на третину, а кільксть вчителів залишилася на колишньому рівні. 46% вчителів працюють на неповну ставку, тобто не мають достатньої кількості уроків. Випускники вузів згодні отримати хоч якусь роботу за спеціальністю, хай навіть на чверть посадового окладу. Тому оплата їх праці залишається низькою.

16% вчителів досягли пенсійного віку, що також гальмує питання працевлаштування молодих фахівців. Проблема полягає в тому, що вчитель не може одержати пристойну пенсію, намагається трудитись по досягненні поважного віку.

Центральний комітет галузевої профспілки ставить перед урядом питання, аби вчитель одержував пенсію таку, як науковий працівник або державний службовець. Так що проблема рівня належної заробітної плати, пенсійного забезпечення вчителя залишається актуальною на сьогодні.

-В складних умовах доводиться працювати вчителям в сільській місцевості. Як вирішується питання про доплату їм за одержані комунальні послуги?

-Тут також спостерігаються перекоси. Є відповідний нормативний документ уряду України, яким подібна доплата бюджетникам, що працюють в сільській місцевості, здійснюється лише в тому разі, коли їх середньомісячний дохід за останні півроку не перевищує 900 грн.. Це положення протирічить вимогам ст.67 Закону України “Про освіту” і галузева профспілка ставить питання перед Кабінетом Міністрів про відміну такої дискримінації по відношенню до сільських вчителів. Очікуємо позитивної реакції від урядовців.

-Важливо, аби праця освітян була безпечною. Чи мають місце у вашій галузі випадки виробничого травматизму?

-На жаль, мають. В минулому 2012 році їх трапилося 7. Причини     таких випадків різні, але вони зводяться до елементарних порушень правил технічної безпеки виконавцями робіт, недогляду з боку відповідних службових осіб за дотриманням цих умов.

В травні 2012 року мав місце смертельний нещасний випадок через ураження електричним струмом оператора газової котельні Тязівської загальноосвітньої школи Тисменицького району.

Випадки травматизму не залишаються поза увагою профспілкової громадськості. В лютому 2013 року на президії обкому галузевої профспілки слухалося питання про стан охорони праці. Розроблені відповідні заходи. Звернута увага на підвищення ролі громадських комісій з охорони праці, які створені при районних радах профспілки, профкомах учбових закладів. Адже випадків травматизму не повинно бути.

-Розпочався літній оздоровчий сезон. Які можливості оздоровлення освітянських працівників та членів їх сімей?

-Це питання постійно на профспілковому контролі. В галузі збільшується кількість стаціонарних дитячих оздоровчих закладів. В цьому році буде функціонувати ще один, а саме табір “Надія” в с.Делева Тлумацького району. Вже тривалий час щоліта працює молодіжний табір для пластунів в с.Саджава, яким опікується районна рада працівників освіти Богородчанського району. Кошти на його утримання виділяються як з бюджету, так і обкомом профспілки.

Вживаються заходи для оздоровлення і самих освітян. Косівська районна рада профспілки налагодила зв”язки з освітянами Миколаївської області, а Коломийська районна рада – з колегами м.Кілії Одеської області. Прикарпатські вчителі по домовленості зможуть відпочивати на морському узбережжі, в інших південних регіонах нашої країни. Аджде після активного відпочинку робота освітян буде набагато продуктивнішою.

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області