9L63tZtvAzaEpC8Sn9Zc4Emog 

Як відомо, сьогодні йде активний наступ на профспілки з боку влади. У зв’язку з такою ситуацією Президія Федерації профспілок Кіровоградської області підготувала Звернення до Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій, народних депутатів іфд Кіровоградщини.

Профспілкові організації Кіровоградщини у повному нерозумінні того, чим викликані дії депутатського корпусу, який так активно взявся за утиск профспілок, позбавлення їх гарантій діяльності та обмеження прав. Відповідний законопроект щодо цього віднесено до першочергового. Ніби і немає більш невідкладних та значимих проблем у державі. Замість того, щоб забезпечувати виконання передвиборчих обіцянок Президента, наведення порядку, зокрема  на митниці, у «Нафтогазі», з вини яких не виконується Державний бюджет, наступають на профспілки. Виникає запитання: які дії профспілок спонукали профільний комітет ВРУ до такого турборежиму, що він відмовився від власного попереднього рішення про опрацювання проекту спільно із соціальними партнерами?

Відгукнувся на звернення ФПО народний депутат України Олександр Дануца, який зокрема повідомив, що підтримує необхідність удосконалення та осучаснення правового регулювання діяльності профспілок. Водночас, зазначив Олександр Дануца, при розгляді згаданого законопроекту доцільно взяти до уваги, що головною функцією профспілок є захист прав та інтересів найманих працівників. Проте у законопроекті, одночасно з осучасненням відповідного законодавства, пропонується обмеження деяких прав і гарантій діяльності профспілок, чим порушується державна гарантія на реалізацію трудових прав громадян, а також принципи незалежності, самоврядності, невтручання держави в діяльність профспілок, які є загальновизнаними нормами міжнародного і національного законодавства та умовами функціонування системи соціального партнерства.

Крім цього, у разі прийняття проекту у запропонованому вигляді виникає ризик порушення зобов’язань України за міжнародними договорами. Зважаючи на вище викладене, зазначив народний депутат, у законопроекті №2681 міститься низка технічних недоліків, тож у такому вигляді він не може бути підтриманий Верховною Радою і потребує суттєвого доопрацювання.

Детально

Федерація профспілок Кіровоградської області