picture 1

Під керівництвом голови облдержадміністрації Віталія Боговіна відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та інших соціальних виплат, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

В роботі комісії прийняли участь голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон, голови галузевих профспілок, фахівці облпрофради Алла Малигіна, Олена Сірик, Тамара Белескова.

Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров доповів присутнім при стан виплати заробітної плати в регіоні.

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по області порівняно з початком 2020 року збільшилась на 21 млн грн, або на 21%. Станом на 01.06.2020 заборгованість склала 121 млн грн.

Під час засідання звітували керівники підприємств-боржників: ЗДП «Кремнійполімер», ЗДП «Радіоприлад» та інші.

Збільшення загальної заборгованості по області обумовлено, насамперед, зростанням боргів на підприємствах державного сектору економіки. Порівняно з початком року сума боргів цих підприємств зросла на 11,2 млн грн та станом на 01.06.2020 склала 53,1 млн грн, або 43,9% від загальної суми заборгованості в області.

Голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон акцентував увагу присутніх на довготривалій заборгованості  на ДП «Мелітопольський завод «Гідромаш».

Підприємство має бюджетну заборгованість з ПДВ у сумі 5,4 млн. грн, та заборгованість з виплати заробітної плати – 3,2 млн. грн.   Запропоновано звернутись до уряду про внесення законодавчих змін із запровадження механізму відшкодування «старих» сум ПДВ.

Віталій Боговін доручив контролюючим органам вивчити ситуацію, що склалася на підприємствах-боржниках та працювати над вирішенням питання виплати боргів із заробітної плати працівникам. За необхідності до боржників будуть застосовуватись кримінальні провадження.

- Я не розумію накопичення боргів з року в рік. Необхідно опрацьовувати питання виходу з такого становища. За можливості, залучати інвесторів, міняти виробництво продукції, налагодити процес торгівлі за ефективними схемами, заключати контракти. Люди не повинні страждати та сидіти без грошей, всім треба годувати свої родини, - зазначив Віталій Боговін.

picture 3

За матеріалами Запорізької облдержадміністрації