IMG 20201005 110759

5 жовтня 2020 року Київська обласна рада профспілок спільно з Федерацією профспілок України провела круглий стіл: «Про дії соціальних партнерів щодо збереження робочих місць і трудових гарантій працівників в умовах кризи ринку праці, спричиненої світовою пандемією COVID-19».

Захід відбувся у рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю. У ньому взяли участь керівники членських організацій Київської облпрофради, члени Президії облпрофради, ветерани профспілкового руху, соціальні партнери, представники влади і організацій роботодавців.

Перед учасниками виступив почесний голова Київської облпрофради Валентин Федорович Кононенко, який сорок років пропрацював у Київській обласній раді профспілок і 20 років очолював це територіальне профспілкове об’єднання.

20201005 124107

За багаторічну роботу для людей Валентина Федоровича нагороджено Почесною Грамотою Президії ФПУ, яку йому вручив заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий.

Модератором дискусії виступила Анна Пугачова – фахівець Департаменту з питань економічного розвитку ФПУ.

На початку Лідія Харченко - голова Київської облпрофради зазначила, що 7 жовтня  вже у 13-й раз відзначатиметься Всесвітній день дій за гідну працю, а 17 жовтня – Міжнародний день боротьби з бідністю. Традиційно сотні тисяч профактивістів в усьому світі беруть участь у заходах, присвячених цим датам. Вони мають на меті привернути увагу урядів країн до того, що у центрі політики, яку вони проводять,  має бути трудова людина і створення гідних умов її праці.

Цього року зазначені заходи відбуваються в умовах економічної кризи, викликаною пандемією COVID-19, і Міжнародна Конфедерація профспілок їх основною темою оголосила «Новий соціальний договір для відновлення та потенціалу протидії».

20201005 121817

Пошуку шляхів створення гідних умов праці для українських працівників був присвячений і цей круглий стіл. Звертаючись до присутніх заступник Голови ФПУ Євген Драпятий наголосив: «громадяни України мають мати конституційне право на працю, а не виїжджати за кордон у пошуках більш кращих заробітків. Профспілки представляють та захищають людину праці, тому наша робота – правозахисна. Профспілка – це щит і меч для працівника".

Євген Драпятий закликав спілчан до активних дій на захист трудової людини та вибурювання для неї гідних умов праці.

Розмова видалась конструктивною, а її підсумком стало напрацювання шляхів взаємодії соціальних партнерів з вирішення зазначених питань.

Під час дискусії виступили:

- Людмила Максименко – голова обласної організації Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості;

Олексій Початовський - голова Київської обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я;

Василь Хвостіков - голова Київської обласної організації Профспілки працівників агропромислового комплексу;

Тетяна Яковенко - голова Київської обласної організації Профспілки Працівників культури України;

Анатолій Цикалюк - голова Київської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки.

20201005 121120

Від соціальних партнерів:

Василь Верещак – заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Київській області;

- Василь Піддубний – голова Київського обласного об’єднання роботодавців «Форум»;

- Сергій Стахівський – заступник начальника Головного управління Держпраці у Київській області;

Ігор Мещан  - директор Департаменту соціального захисту населення Київської облдержадміністрації та ін.

Учасники ухвалили Рекомендації круглого столу.

20201005 125704 20201005 132801

Прес-центр ФПУ