IMG 20201112 140329

Конструктивна та результативна розмова відбулась 12 листопада ц.р. у Київській обласній раді профспілок, де керівники членських організацій облпрофради провели нараду з представниками відділення Національної служби посередництва і примирення у м. Києві та Київській області.

На початку було наголошено, що метою зустрічі є визначення шляхів вирішення конкретних питань, які виникають під час роботи в обласних галузевих профспілкових організаціях, а також підбиття підсумків співробітництва КОРП та НСПП у рамках Угоди про співпрацю.

Голова КОРП Лідія Харченко зазначила, що у процесі утворення Об’єднань територіальних громад для профспілок важливим є зберегти профорганізації на місцях та отримати юридичну підтримку і консультації, зокрема від НСПП, при вирішенні питань захисту прав працівників.

IMG 20201112 140349

На прикладі Переяслав-Хмельницького районного будинку культури, засновником якого є районна рада, було обговорено проблемну ситуацію, що виникла там через утворення ОТГ. Під час передачі цього комунального закладу з балансу на баланс, органами влади було прийнято рішення про припинення його діяльності шляхом ліквідації, а працівників попередили про звільнення з роботи.

Як зазначила Тетяна Яковенко, голова Київської обласної організації профспілки працівників культури України, з профспілками це питання не погоджувалось, з Міністерством культури також, хоча це передбачено законодавством. Подібні ситуації із закладами культури виникли і у Білоцерківському районі та в інших районах області, де у процесі реформування ліквідуються відділи культури. Все це турбує людей. Вони не знають, чи правомірні такі дії, і як їм захиститись у такий ситуації. Через це профспілкам потрібна допомога, у тому числі і від НСПП.

IMG 20201112 140756

Василь Хвостіков, очильник Київської обласної організації профспілки працівників АПК, повідомив, що свого  часу профспілкам за допомогою НСПП вже вдалося домогтися підвищення зарплат працівникам    підприємства «Кока-кола Україна», розташованому у Броварському районі Київської області. Наразі на цьому заводі виникли питання стосовно діяльності профспілкових організацій, що також потребує розв’язання. Тому профспілкам потрібна допомога фахівців НСПП, зокрема, консультації у ході вирішення таких складних питань, де має все відбуватись у строгій відповідності до закону. Він також підкреслив важливість подальшої співпраці з НСПП.

IMG 20201112 140515

Даніїл Коцупал,начальник відділення НСПП у м. Києві і Київській області, наголосив, що боротьба за трудові права – це тематика роботи НСПП. Тому у разі, якщо відбуваються протизаконні дії, представники трудових колективів можуть звернутись до служби із відповідною заявою. Після оформлення необхідних документів приймається рішення щодо вступу до колективного трудового спору, або вирішення конфліктної ситуації поза рамками КТС і це є одним зі способів досудового вирішення конфліктів.

На нараді також виступили: голова Київської обласної організації профспілки працівників державних установ Григорій Іваницький, голова Київської обласної організації профспілки працівників харчової та переробної промисловості Галина Карнатова та ін.

У підсумку співпрацю між Київською облпрофрадою та відділенням НСПП у напрямку поліпшення стану соціально-трудових відносин та запобігання виникненню колективно-трудових спорів в області визнано задовільною.

За участю фахівців НСПП заплановано проведення навчання для профактиву Київщини з питань ініціювання процедури КТС та вирішення спорів і конфліктів.

 IMG 20201112 140557

Київська обласна рада профспілок