А1

Скорегувати кадрову, фінансову та організаційну політику  стосовно Національних природних парків вимагає Атомпрофспілка від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Відрядження працівників апарату  ЦК Атомпрофспілки  до Національних природних парків західного регіону, зокрема до «Вижницького», «Черемоського» та «Північного Поділля», було обумовлено ситуацією, що склалася в цих природоохоронних закладах стосовно їх керівників.  Але не лише це хвилювало представників Атомпрофспілки — заступника Голови Павла Пруднікова, заступницю начальника відділу колективно-договірної та правової роботи Олександру Кравчук, прес-секретаря Павла Олещука та головного редактора газети «Атомник України» Людмилу Гап’юк.

Хотілося з перш вуст дізнатися про проблеми, які не вирішуються роками. А страждають, передусім, працівники. Саме вони, молодь та ветерани, а не лише голови та члени профкомів ППО парків, керівники відділень природоохоронних установ, розповідали про своє ставлення до кадрової чехарди, про недостатнє фінансування та злиденні заробітні плати. А ще — про відсутність спецодягу, транспорту, засобів зв’язку, елементарних комп’ютерів у офісних приміщеннях та багато-багато іншого…

Про все це йтиметься і в наступних публікаціях «Атомника України». Нині ж увага загострена саме на незрозумілій кадровій політиці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України стосовно керівників деяких національних природних парків, працівники яких перебувають у сфері впливу Атомпрофспілки України, а отже, під її захистом, бо є членами профспілкової організації. А ще керуються Галузевою угодою, укладеною в попередні роки.

З означених проблем Атомпрофспілкою на адресу міністра Романа Абрамовського було надіслано листа, в якому запитувалося, чому Міністерство скасувало порядок проведення конкурсних відборів на керівні посади до національних природних парків? «Адже раніше такий порядок існував, — коментує ситуацію заступник Голови Атомпрофспілки Павло Прудніков. — Чому на керівні посади в Парки іноді потрапляють випадкові люди зокрема, без досвіду роботи. Призначаються «варяги», зовсім чужі колективу особи, хоча є свої, місцеві мешканці, яких в організації добре знають, поважають і яким довіряють. До прикладу — НПП «Черемоський». Не зрозуміло, з кого складалася конкурсна комісія у Міністерстві, як проводилося тестування і чи воно взагалі було».

Усе якось утаємничено було для «Черемоського», тому трудовий колектив обурений, адже він звертався з проханням до Міністерства врахувати їхню пропозицію щодо керівника. А ним вони хотіли бачити саме Василя Мельника, який чотири роки успішно виконував обов’язки директора Парку, має фахову освіту, свого часу обіймав посаду прокурора міжрайонної природоохоронної прокуратури, нагороджений Почесною грамотою профільного міністерства за вагомий внесок у розвиток територій природно-заповідного фонду.

У НПП «Вижницький» також без усілякого конкурсу намагаються «завести» людину, яка просто пройшла співбесіду. Натомість, не враховується кандидатура нинішнього виконувача обов’язків директора Віталія Стратія, за якого Парк почав розвиватись, який зумів налагодити нормальну роботу колективу. І якого, до речі, підтримує місцева влада.

А ось у НПП «Північне Поділля» ситуація діаметрально протилежна. Тут трудовий колектив, у своїй більшості, домагається від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів звільнення нинішнього керівника Андрія Кийка, який прикривається гаслами на кшталт «прогрес не спинити», а насправді розвалює роботу Парку, вимиває з нього досвідчені кадри. Зазнають утиску члени трудового колективу, профспілковий комітет та його голова. З приводу зловживань та неправомірних дій цього керівника до міністра Романа Абрамовського в листопаді минулого року звернулися навіть депутати Львівської облради, наголошуючи, що директор Кийко А.О. вчиняє неправомірні дії, які загрожують стабільній роботі установи.

«Працівники трудового колективу зазначають, що директор вводить нові положення про структурні підрозділи установи та посадові інструкції працівників, розроблені з порушенням норм чинного законодавства без погодження з юрисконсультом, надає незаконні попередження про зміну істотних умов праці, які фактично не змінилися», — йдеться у зверненні. Відтак низку працівників, які не погодяться зі зміною «істотних умов праці», буде звільнено.

Ми потрапили до «Північного Поділля» саме напередодні масового звільнення працівників, яке директор «запланував» після Новорічних свят. Члени трудового колективу, не згідні з політикою директора установи, з цькуванням, залякуванням та приниженням своєї честі та гідності, готові вдатися до законних акцій протесту.

«У Атомпрофспілки достатньо матеріалу для серйозної розмови з міністром захисту довкілля та природних ресурсів. Сподіваємося, що найближчим часом така зустріч відбудеться, — каже заступник Голови Атомпрофспілки Павло Прудніков. — Гадаю, політика стосовно парків повинна бути скорегована. І кадрова, і фінансова, і організаційна».

Людмила ГАП’ЮК

Прес-служба Атомпрофспілки