P10120 101051

У Федерації профспілок Кіровоградської області відбулася робоча зустріч за участю членських організацій ФПО, директора обласного центру зайнятості Лілії Колесник, начальника юридичного відділу ОДА Ольги Швець, заступника керівника апарату-начальника відділу персоналу Олени Нейман, начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в області Оксани Крайносвіт, на якій обговорювалися процеси адміністративної реформи.

Стурбованість профспілок процесами реорганізації у зв’язку з ліквідацією районів, відповідно масовим вивільненням працівників висловив голова ФПО Максим Баланенко:  «Зважаючи на вкрай складний стан на ринку праці в області, майже 10 тисяч запланованих до масового вивільнення працівників, що в 1,6 рази більше 2019 року, 21 тисячу безробітних (в 1,4 рази більше). Все це за умови трохи більше тисячі вакансій. Серед безробітних майже 60 відсотків активне населення до 44 років. За видами діяльності більшість попереджених працівників державного управління і охорони здоров'я.

Прийняття Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» стало підставою для припинення в області 17 РДА, а також причиною масового вивільнення працівників підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління  або ж засновниками яких є РДА, які реорганізовуються. Під загрозою масового звільнення опинилися працівники комунальних закладів культури, освіти центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, реабілітаційних центрів комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. При цьому лише у грудні 2020 року було створену нормативну базу для утворення та реорганізації РДА, у т. ч. передача майна, прав та обов’язків райдержадміністрацій, що припинили роботу. Прийнято три постанови Кабміну з цього приводу,  причому дві  з них 28 грудня 2020р.  Перехід повноважень, прав та обов'язків РДА, що припиняються до райдержадміністрацій новоутворених районів, здійснюється з моменту утворення комісії з реорганізації райдержадміністрації, що припиняється. ОДА визначає голову комісії з реорганізації. Дуже прикро, що за попередніми даними до складу комісій не включені представники профспілок.

P10120 101132

Чому прикро, бо саме комісія складає перелік підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління РДА, дія яких припиняється, та переліку підприємств, установ та організацій, засновником яких вони є, готує та подає ОДА для затвердження план вивільнення працівників РДА. А далі голова ОДА затверджує плани вивільнення працівників РДА, що реорганізовуються, і у триденний строк надсилає такий план Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінфіну та Мінрегіону».

Чому Максим Баланенко акцентував увагу на всіх етапах реорганізації? «Це тому що ми, практично, опинились поза процесом і в багатьох випадках, на масові звернення членів профспілок, не можемо надати їм практичну допомогу. Зважаючи на це, ми звернулись до Голови ОДА, директора обласного центру зайнятості з проханням надати та обговорити інформацію про хід реорганізації та стан на ринку праці. Незважаючи на всі зусилля уряду відсторонити профспілки від процесу реорганізації, ми будемо вимагати запобігання масових вивільнень, дотримання норм законодавства про зайнятість і, звичайно, норм колективних договорів та угод, укладених на національному, галузевому та регіональному рівнях. Уряд передбачає розроблення комплексу заходів щодо забезпечення зайнятості працівників, які підлягають вивільненню, який повинен здійснюватися відповідними органами влади та органами місцевого самоврядування за участю сторін соціального діалогу. Тому Президія ФПУ рекомендувала територіальним об'єднанням профспілок розглянути питання щодо масового вивільнення працівників на тристоронній соціально-економічній раді. До речі, у разі коли масове вивільнення працівників спричинило різке зростання безробіття в регіоні або на відповідній території на три і більше відсоткових пункти протягом звітного періоду, ситуація на ринку праці визначається кризовою».

        Профспілки налаштовані рішуче. Відповідно до ч. 3 ст. 49-4 КЗпП професійні спілки мають право вносити пропозиції відповідним органам про перенесення строків або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов’язаних із вивільненням працівників.

         Нещодавно відбулася відео-конференція ФПУ, в якій взяли участь представники Федерації профспілок Кіровоградської області. Учасники конференції обговорили проблеми, які виникають у процесі адміністративно-територіальної реформи. Профспілки  найбільше турбує те, що реформа втілюється, відбувається передача майна, будівель, але… без людей. Сьогодні важливо не допустити, щоб люди залишилися без роботи. Профспілки ставлять перед собою завдання: на кожній конкретній території розібратися, чому відбувається порушення трудових прав працівників.

P10120 101817

         Учасники наради вирішили провести детальний аналіз ситуації та звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів про припинення масових порушень прав працівників в ході адміністративної реформи та попередити, що в разі не реагування на звернення профспілок відбудеться  акція протесту профспілок.

Дії профспілок підтримала представник Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко.

Прес-центр ФПО