А12

Президія Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України направила до Президента України та глави Уряду звернення щодо критичної ситуації, яка склалась на Західному Донбасі.

У зверненні зокрема зазначається: «Шахтарі Західного Донбасу були учасниками і свідками не лише інтенсивної виїмки вугілля нашого регіону, але як свідчить сьогодення, ми можемо стати очевидцями катастрофи, що насувається для Західного Донбасу - закриття шахт, які є джерелом життєдіяльності наших міст Павлограду, Тернівки, Першотравенска і інших населених пунктів чисельністю більше 250 тисяч мешканців.

Не думаємо, що повне знищення вугільних підприємств в Україні гарантує відстрочку планетарного кліматичного апокаліпсису. І якщо по-чесному, ми не чекаємо трансформації виробництва в Західному Донбасі, обіцяної колишнім губернатором Дніпропетровської області Олександром Бондаренко, якого і слід пропав. Ми не віримо ні в які обіцяні державні зобов'язання, поки біля керма знаходяться непрофесіонали і тимчасові виконавці. Шахтарі Західного Донбасу завжди підтримували і підтримують державні засади України, добуваючи щорічно 19-20 млн тонн вугілля, забезпечуючи енергетичну безпеку країни. Балансові запаси вугілля на цій території складають більше 1 млрд тонн вугілля. Проте, сьогодні в Україні втрачений інтерес до вугілля, впала престижність шахтарської праці, а рівень заробітної плати працівників дозволяє тільки виживати».

Разом із закриттям шахт в регіоні, наголошується у документі,  усе це прирікає тисячі шахтарських сімей на вимирання. «Просимо вас втрутитися в ситуацію, що склалася, і, спільно з бізнесом, не дати перетворити колись процвітаючий шахтарський край на депресивний, вмираючий регіон. Ми вам в цьому допоможемо. Сподіваємося на розуміння нашої загальної проблеми», - говориться у зверненні. .

Прес-центр ФПУ - за матеріалами Профспілки працівників вугільної промисловості України