59177975 106098787275195 7418648292566761472 n
Рада Федерації профспілок Кіровоградської області звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням підтримати вимоги обласної організації профспілки працівників охорони до центральних органів влади щодо достатнього фінансування галузі.
У зверненні зокрема говориться: "Медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я сьогодні знаходяться в зоні особливого ризику захворювання на COVID-19, що віднесено до небезпечних інфекційних хвороб. Незважаючи на низьку заробітну плату, порівняно з іншими галузями економіки, медичні працівники гідно виконують свій професійний обов’язок, докладаючи всіх зусиль для порятунку людей, часом ціною власного життя і здоров’я. На відміну від інших вони не можуть піти у відпустку чи працювати вдома на дистанційному режимі, і кожного дня та зміни безпосередньо перебувають в епіцентрі загрози зараження. У той же час стан фінансування комунальних закладів охорони здоров’я не дозволяє на належному рівні, а подекуди навіть на мінімальному, забезпечити потрібний рівень захисту медичних працівників від інфікування. Кожен пацієнт нині може бути потенційним носієм коронавірусу, зважаючи на можливість тривалого безсимптомного протікання хвороби. Навіть в період роботи по ліквідації пандемії держава не виконала реформаторський закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», в якому було закладено норму в 5% ВВП на фінансування медичних гарантій та оплату праці медичних працівників з розрахунку не менше 250% середньої заробітної плати в Україні за липень попереднього року. Профспілка працівників охорони здоров’я неодноразово зверталась до всіх гілок влади щодо недостатнього фінансування медичної галузі, яке призводить до скорочення працівників та закриття медичних закладів.
Враховуючи вищезазначене та з метою дієвого захисту працівників закладів охорони здоров’я, Рада ФПО вимагає:
1. Внести зміни до Закону України « Про Державний бюджет України на 2021 рік» та передбачити кошти для виконання норм Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» для забезпечення доступної і якісної медичної допомоги населенню та підвищення заробітної плати медичним працівникам, а саме:
- фінансування Програми медичних гарантій на рівні не менше 5 % від ВВП;
- оплати праці медичних працівників з розрахунку не менше за 250% середньої заробітної плати в Україні за липень попереднього року.
2. Не допускати закриття закладів охорони здоров’я та масового вивільнення медичних працівників внаслідок реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення.
Закликаємо стати на захист права громадян України на охорону здоров'я, не допустити знищення галузі охорони здоров'я, зберегти її кадровий потенціал!
За дорученням Ради ФПО
Голова ФПО Максим БАЛАНЕНКО"
"
Федерація профспілок Кировогорадської області