173151930 131682245634281 9061246480439399922 n 2
З метою обговорення питань реформування лісової галузі 12 квітня відбулася робоча зустріч начальника відділення НСПП в Хмельницькій області (Відділення) С.Паюк із головою Хмельницької обласної організації профспілки працівників лісового господарства України (Профспілка) В.Лісовим. У ході розмови В.Лісовий зазначив, що лісове господарство України стоїть на порозі змін, яких вимагають час і суспільство. Однак будь-які трансформації повинні бути абсолютно збалансованими та виваженими на всіх рівнях у лісовій галузі, в науковому середовищі та в суспільстві, адже йдеться про майбутнє лісового господарства й екологічну безпеку нашої держави.
Усі зміни повинні ґрунтуватися на належно сформованій та схваленій державній лісовій політиці, яка, на жаль, досі не вироблена. Тому необхідно прийняти на законодавчому рівні Закон України «Про національну лісову політику», де чітко мають бути прописані основні принципи та стратегія розвитку лісового господарства України на десятки років вперед. У результаті виграють усі: держава, суспільство та лісове господарство. Важливим сьогодні є зміцнення матеріально-технічної бази лісогосподарських підприємств та поліпшення їх фінансового стану. Тому одним із перших кроків у реформуванні має бути внесення змін в оподаткування, природоохоронне законодавство та в інші нормативно-правові акти. Це дасть можливість закумулювати фінанси і провести модернізацію галузі. Ці інвестиції відкриють дорогу до придбання сучасних машин та механізмів по догляду за лісом, удосконалити виробничі процеси та інше, оскільки сьогоднішня система оподаткування вимиває з лісогосподарських підприємств майже всі оборотні кошти. С.Паюк зауважила, що під час реформування підприємств області варто зважено підходити до питання скорочень найманих працівників на підприємствах. У процесі оптимізації в пріоритеті має бути збереження робочих місць. Адже скорочення робочих місць на підприємствах може призвести до підвищення соціальної напруги.
У свою чергу В.Лісовий наголосив, що яке б укрупнення не відбулося, але на підприємствах працюватимуть люди, котрі передусім мають бути соціально захищеними, з належною охороною праці на виробництвах і чітким виконанням колективних договорів. У рамках зустрічі досягнуто домовленості про подальшу співпрацю та укладання Угоди про співпрацю між відділенням НСПП в Хмельницькій області та Хмельницькою обласною організацією профспілки працівників лісового господарства України. На завершення С. Паюк наголошено на необхідності та важливості вирішення розбіжностей між сторонами СТВ виключно правовим шляхом, а також роз’яснено процедуру вступу в колективний трудовий спір (конфлікт) відповідно до положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».
Федерація профспілок Хмельницької області