А1

Ситуацію, яка склалася у вугільній промисловості України та заходи щодо забезпечення подальшої сталої роботи вугільних підприємств і належного соціального захисту працівників вугільної галузібуло обговорено на черговому засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, яке відбулося 21 травня поточного року за безпосередньої участі Міністра енергетики України Германа Галущенка.

Також в роботі Президії взяли участь представники Міністерства енергетики України: Олексій Кураков - радник Міністра енергетики України, Андрій Синюк - директор Департаменту вугільно-промислового комплексу, Тетяна Марченкова - начальник відділу соціальної політики та спеціалісти відділу взаємодії з засобами масової інформації.

На початку свого виступу Міністр енергетики України оголосив кадрове рішення. Сьогодні на позачерговому засіданні Уряду було призначено Олексія Куракова –радника Міністра, заступником Міністра енергетики, котрий буде опікуватися вугільною промисловістю. Потім Міністр енергетики доповів про ситуацію у вугільній галузі на даний час. Ним було відзначено, що Міністерство працює над системним вирішенням проблем у вугільній галузі, які накопичилися протягом минулих років. Зокрема, Міністерством напрацьовуються зміни до Державного бюджету України на 2021 рік в частині збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі. Стосовно Концепції трансформації вугільної промисловості України Міністр наголосив, що всі напрацьовані проекти документів з даного питання будуть обговорюватися з профспілками. По питанню відключення вугледобувних підприємств від електроенергії Міністр зазначив наступне. В міністерства є механізм,щоб запобігти відключенню електропостачання на шахтах і в цьому напрямку ведеться відповідна робота. Міністр пообіцяв, що на наступному тижні це питання буде врегульовано. Міністр запевнив що у разі неспроможності вирішення Міністерством окремих питань, ці питання будуть підніматися на вищому рівні.

А2


Після доповіді Міністра голови первинних та територіальних організацій Профспілки поставили ряд питань перед Міністром та вручили листи, що стосуються діяльності своїх підприємств.

Підводячи підсумки обговорення зазначеного питання, голова Профспілки Віктор Турманов у своєму виступі подякував Міністру Герману Галущенко за оперативне втручання у вирішення питання щодо погашення заборгованості по заробітній платі шахтарям та зазначив, що Профспілка і надалі буде співпрацювати з Міненерго України для подальшого напрацювання рішень щодо вирішення нагальних шахтарських проблем. Профспілковий лідер наголосив, що до даної співпраці потрібно залучати і керівників вугільних регіонів.

А3


На завершення свого виступу профспілковий лідер вручив Міністру напрацьований Профспілкою перелік першочергових заходів, вжиття яких буде сприяти забезпеченню умов для запровадження ефективного реформування галузі  (Перелік додається).

Скачать PDF


В свою чергу новопризначений заступник Міністра Олексій Кураков запропонував накреслити дорожню карту нагальних шахтарських питань та шляхи вирішення цих проблем. 

Начальник відділу соціальної політики Тетяна Марченкова поінформувала присутніх про роботу Міненерго України стосовно Списків № 1 та №2. Міністерством енергетики були напрацьовані відповідні пропозиції і направлені Держпраці України. Котре в свою чергу направило відповідні документи до Міністерства соціальної політики України, що приймає відповідні рішення. Міністерство економіки України підтримує пропозиції Міненерго України. На даний час міненерго чекає проекту рішення від Міністерства соціальної політики України.

А4

Враховуючи вищевикладене за результатами обговорення даного питання була прийнята відповідна Постанова Президії.

Також на засіданні було розглянуто ряд питань, пов’язаних з організаційною діяльністю Профспілки.

 Профспілка працівників вугільної промисловості України