А5

Як повідомляє сайт Профспілки металургів та гірників України, з 25 по 28 травня 2021 року на базі Зонального навчально-методичного центру Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок проходив семінар-навчання Технічної інспекції праці ПМГУ. У заняттях, орієнтованих на підвищення та систематизацію знань з охорони праці, взяли участь 12 інспекторів з різних регіонів.

З ними працювали досвідчені викладачі. Експерт з питань умов праці О.Просандєєв висвітлив гостру тему пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці за Списками 1 і 2. Кандидат технічних наук, доцент Державної Металургійної академії України І.Іванов говорив про електробезпеку, пожежну безпеку, вибухонебезпеку і вибухозахист на виробництві. Лекція завідуючої відділенням профілактики поліклінічного відділення Дніпропетровської клінічної лікарні на залізничному транспорті філії «ЦОЗ» АТ «Укрзалізниця» Н.Василевицької була присвячена гігієні праці, правилам проведення медоглядів, профілактиці профзахворювань та отруєнь.

Правовий інспектор праці ПМГУ Г.Просяник зупинилася на питаннях обліку трудової діяльності та особливостях пенсійного законодавства. Представники Дніпровського металургійного заводу – начальник відділу охорони праці та промислової безпеки В.Калініченко та завідуюча санітарно-промислової лабораторії Л.Круг – запропонували навчальній групі зануритися у практичні аспекти проведення атестації робочих місць за умовами праці та нюанси застосування нової санітарно-гігієнічної класифікації.

Керівник Територіального управління «Держгірпромнагляду» А.Кожушко проаналізував роботу технічних інспекторів праці ПМГУ та інспекторів держслужби, спрямовану на збереження життя та здоров'я працівників. Начальник Головного управління «Держпраці» у Дніпропетровській області О.Бондаренко ініціювала обговорення взаємодії «Держпраці» і профспілок в частині проведення перевірок дотримання роботодавцями вимог законодавства у сферах промислової безпеки, охорони та гігієни праці.

Дуже пізнавальною була бесіда із завідуючою відділом технічної інспекції праці департаменту охорони праці ФПУ Т.Горюн: йшлося про організацію та збереження можливостей здійснення громадського контролю охорони праці профспілками, про окремі аспекти оцінки ризиків під час такого контролю та про гармонізацію національного законодавства з охорони праці з відповідними Директивами ЄС. Зокрема, разом з нею технічні інспектори праці опрацювали норми законопроєкту «Про безпеку та здоров'я на роботі» та визначилися з профспілковими пропозиціями щодо цього документу.

Особливу цікавість інспекторів викликав круглий стіл з актуальних питань охорони праці за модерації голови ПМГУ О.Рябка. Спеціально прибувши з Києва задля участі в навчанні, профлідер ретельно підготувався до розмови. Він охарактеризував ситуацію у вітчизняному ГМК, процеси, що відбуваються у галузі в зв'язку з непродуманим реформуванням законодавства, поділився особистим досвідом участі у вирішенні питань безпеки людей праці на виробництві у владних кабінетах, розповів про зарубіжний досвід розв'язання аналогічних проблем.

У свою чергу представники Технічної інспекції озвучили окремі факти зі своєї практики, статистичні дані стосовно травматизму і профзахворюваності на підприємствах, міркування щодо порушених під час навчання тем.

Протягом всіх занять семінару з інспекторами були – ділилися найсвіжішою інформацією, відповідали на запитання – заступник голови Дніпропетровської обласної організації ПМГУ, голова Постійної комісії ЦС ПМГУ з охорони праці А.Чайка, головний технічний інспектор праці Дніпропетровської облорганізації П.Довганенко, головний технічний інспектор праці ЦС ПМГУ, директор Фонду охорони праці В.Білик та технічний інспектор праці ЦС А.Тертишний.

На завершення навчання всі учасники успішно здали екзамени та отримали посвідчення встановленого зразка, які дозволяють їм на практиці здійснювати профспілковий контроль охорони праці.

Федерація профспілок України