IMG 2851

7 червня п.р. відбулось чергове засідання президії Запорізької облпрофради. На ньому розглядались нагальні питання розвитку профспілкового руху області, зокрема:

1.

Про колдоговірну кампанію у 2020 році та організацію виконання взятих зобов’язань на 2021 рік.

2.

Про звернення Президії Запорізької обласної ради профспілок щодо проекту Закону України (реєстр № 3515 від 20.05.2020).

3.

Про план роботи Запорізької обласної ради професійних спілок на друге півріччя 2021 року та ін.

З інформацією з основного питання виступила завідуюча відділом соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників Тамара Белескова, яка зокрема зазначила, що колективний договір, як  нормативно-правовий документ, залишається найважливішим інструментом захисту трудових прав і гарантій працівників Запорізької області, основним чинником забезпечення соціальної справедливості у трудових колективах.

IMG 2854

В умовах подальшого  поглиблення кризи в економіці та на ринку праці, особливо в період обмежувальних заходів через пандемію коронавірусу, призупинення роботи низки підприємств падіння життєвого рівня працівників, відсутності їх соціальної захищеності на державному рівні,  головним завданням профспілок залишається недопущення згортання колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин на всіх рівнях.

Первинні профспілкові організації продовжують залишатися ініціаторами ведення переговорного процесу з роботодавцями, формування норм та зобов’язань колективних договорів.

Проте, слід констатувати, що останнім часом спостерігається негативна і стійка тенденція до зменшення колективних договорів як в цілому по області, так і серед членських організацій. Згідно  профспілкової статистики  - в регіоні укладено та діє – 1889 колдоговорів, в 2019р -2041 (скоротилася на 152 од.)

IMG 2859

Згідно останніх статданних  в області на 31. 12. 2020 – укладено – 1924, за даними моніторингу місцевих органів влади з урахуванням підприємств малого бізнесу станом на 01.01.2020 в області укладено та діє  6015 колективних договори.

В результаті проведеної роботи, в Запорізькій облпрофраді відсутні профспілкові організації, роботодавці яких відмовляються від колективно-договірного регулювання трудових відносин.

Основними ж причинами відсутності колективних договорів є: малочисельність організацій, реорганізація та реформування установ і організацій бюджетного сектора, не діє  профспілкова організація. Найпоширенішими порушеннями умов колективних договорів залишаються несвоєчасна виплата заробітної плати та сплата ЄСВ. Лише дев’ята  частина профспілкових організацій отримує від роботодавця кошти на культурно-масову роботу. Особливо неприйнятна ситуація у бюджетних організаціях, де незначна кількість  організацій отримали кошти в розмірі не менше ніж 0,3% від фонду оплати праці.

Актуальним залишається питання покращення якості колдоговорів. При вибіркових перевірках діючих колдоговорів виявляються випадки не включення до них позицій, уже закріплених в генеральній, галузевих та територіальній угодах, зокрема, зростання заробітної плати, тарифних ставок, перерахування коштів первинним профорганізаціям бюджетної сфери в розмірах не менше ніж від 0,3% фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

До обговорення основного питання порядку денного долучились соціальні партнери: Ірина Разуваєва - заступник директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, Олександр Головко - Голова ради Запорізької обласної федерації роботодавців, Тетяна Циганок - начальник відділу праці Управління з питань праці Запорізької міської ради та голови обласних профспілкових організацій: Валерій Сєдов – голова обласної ради профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Ірина Бальченко – голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України, Алла Малигіна - голова обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення.

IMG 2863

Вони поділились досвідом з вказаного питання порядку денного, визначили пріоритетні напрямки діяльності організації на найближчий час.

Учасники зібрання прийняли звернення до Голови  Верховної Ради України Разумкова Д.О, народних депутатів від Запорізької області з приводу проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення», внесеного народним депутатом України Г.М. Третьяковою та іншими народними депутатами України, реєстр № 3515 від 20.02.2021, прийнятого 02.06.2021 в першому читанні, щодо неприпустимості прийняття зазначеного законопроекту, як такого, що  руйнує підвалини розбудови соціальної держави та значно звужує права працівників. У разі ігнорування позиції профспілок готові вдатися до протестних дій.

IMG 2873

IMG 2849