А23 

24 червня 2021 року під головуванням Колеснікова О.О., голови територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, виконавчого директора Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» відбулося заплановане на ІІ квартал 2021 року засідання Ради  з порядком денним: 

1. Про хід запровадження дуальної форми освіти для вирішення проблем кадрового забезпечення аграрно-промислового комплексу Харківської області;

2. Про негативні наслідки нелегальних трудових відносин та виплати заробітної плати в конвертах;

3. Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році.

У засіданні взяла участь Брезіцька М. С.,  т.в.о. начальника Головного управління Держпраці у Харківській області.

Г. Майський, головний спеціаліст відділу науки, вищої та професійної освіти управління науки, вищої, професійної освіти та кадрового забезпечення Департаменту науки і освіти обласної державної адміністрації під час розгляду першого питання зазначив, що упровадження елементів дуальної форми навчання базується на поєднанні в освітньому процесі професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки в обсягах 30% (40%) теоретичних занять до 70% (60%) практичних занять. Виробниче навчання (крім початкових вправ) та виробнича практика здійснюється безпосередньо в умовах виробництва з використанням матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу підприємства, що надає можливість учням одночасно з навчанням у  закладі опановувати обрану професію безпосередньо на виробництві. З метою формування нової моделі професійної підготовки кваліфікованих робітників та подолання диспропорції між пропозицією щодо надання освітніх послуг закладами професійної (професійно-технічної) освіти та запитами роботодавців у 2017/2018 н. р. започатковано освітній проєкт «Дуальна форма навчання – успішна кар’єра в майбутньому», робота над яким продовжується і в цьому навчальному році.

Усього на даний час у вищеназваному проєкті беруть участь 11 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які впроваджують елементи дуальної форми навчання при підготовці кваліфікованих робітників із 21 професії (без урахування дублювання):

У 2020/2021 н.р. за дуальною формою здобуття освіти навчаються
508 учнів, залучено
26 підприємств різних форм власності Фахівець відмітив як переваги, так і недоліки здобуття професійної освіти за дуальною формою. Серед недоліків він зазначив низьку обізнаність роботодавців про дуальну форму освіти, неможливість одночасного проведення занять майстрами виробничого навчання в умовах виробництва з усіма здобувачами освіти та виконання в повному обсязі змісту освіти  відповідно до  стандартів професійної (професійно-технічної) освіти та не всі підприємства виплачують заробітну плату здобувачам професійної освіти, беруть на виробниче навчання та виробничу практику неповнолітніх.

Під час розгляду другого питання Брезіцька М. С.,  т.в.о. начальника Головного управління Держпраці у Харківській області зазначила, що  у 2021 році через гарантійні обмеження більшість заходів проводиться дистанційно, в онлайн форматі. Також Брезицька відмітила, що інспекторами праці проводяться інспекційні відвідування, в ході яких вивчаються питання оформлення трудових відносин. Почастішали звернення працівників щодо невиплати їм заробітної плати в повному обсязі, тобто невиплати так званої  «сірої» заробітної плати.

Зарплата в конверті або «сіра» зарплата – це заробіток працівника, з якого частково сплачуються податки. Вона складається з офіційної «білої» частини, з якої йдуть відрахування державі (заробітна плата оподатковується єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податком на доходи фізичних осіб), та з неофіційної частини, з якої податки не сплачуються. Працівник отримує «сіру» зарплату виключно на свій страх і ризик, адже розмір, порядок і термін її виплати не передбачений законом і трудовим договором. У будь-який момент роботодавець може припинити платити працівникам неофіційну частину заробітної плати. Отримати зароблені гроші у такому випадку буде складно. Податки із зарплати працівника сплачує роботодавець, адже саме він є податковим агентом. 

Одночасно платником податків є і сам працівник. Тому, коли працівник отримує неофіційну частину зарплати, він порушує закон. Якщо справа буде розглянута в суді, довести свою непричетність до фінансових махінацій роботодавця працівникові буде дуже складно, бо суд може вирішити, що працівник перебував у злочинній змові з роботодавцем.

Павленко Е. Є., заступник начальника Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації – начальника відділу з молодіжної політики та організації оздоровлення дітей, інформуючи з третього питання зазначив, що відповідно до оперативних планових показників територіальних громад області, за рахунок усіх джерел фінансування оздоровленням та відпочинком у 2021 році планується охопити 125,6 тисяч дітей або 46,5% від загальної чисельність дітей шкільного віку 7-17 років (270 тисяч дітей).

Із загальної кількості оздоровленням та відпочинком за соціально незахищеними категоріями планується охопити 78 тисяч дітей, що складає 52,1% від їх загальної кількості (149,6 тисяч дітей).

На фінансування оздоровчої кампанії планується витратити 189,5 млн. грн., у т.ч. 23 млн. грн. з бюджетів територіальних громад та залучити 166,5 млн. грн. позабюджетних коштів. Питання фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів обласного бюджету досі перебуває у стані розгляду.

На території Харківської області планувалася робота 253 закладів, у т.ч. 11 стаціонарних дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, 241 табору з денним перебуванням, 1 праці та відпочинку.

Нажаль, із запланованих 11 стаціонарних таборів на початок червня свою роботу в літній період підтвердили лише 9 закладів, а розпочали 4.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь: Шпарага Ю.І., Колесніков О.О., Кригін М.І., Благовещенська А.В., Гриценко Н.О.  та ін. За результатами засідання прийнято протокольне рішення.

Гриценко Н.О., заввідділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО