8194629

 

В кінці серпня до Полтавщини прибула профспілкова делегація «IG Metall» м.Зінгена з Федеративної Республіки Німеччина та профспілкова делегація з Тернопільської обласної ради профспілок.

Урочисто зустрічали гостей Леонід Вернигора, голова облпрофради, Ганна Таргаєва, його заступник, голови обласних профспілкових організацій.

Доброю практикою стали зустрічі з обміну досвідом, адже вони є чудовою нагодою не лише запозичувати перевірені часом цікаві й ефективні форми та методи роботи, а й налагоджувати дружні стосунки з підприємствами, громадськими організаціями різних міст, країн.

       Робоча шестиденна програма розпочалась з ознайомлення підприємства ПАТ «Полтавський завод медичного скла» (голова правління Олександр Кудацький, голова профкому Ігор Шуть) .

Голова профкому Ігор Шуть розповів гостям про напрямки діяльности профспілкового комітету, про його співпрацю з адміністрацією підприємства, познайомив з колективним договором. Сучасна технологія виробництва продукції, побутові приміщення для працюючих, харчування, відпочинок, спортивний зал на 100 місць, де проходять змагання працюючих з міні-футболу, волейболу, баскетболу , все це зобов»язання адміністрації та профспілкового комітету. А ще особливий нагляд по охороні праці, так як на підприємстві працюють робітники з шкідливими умовами праці - це спецодяг, спецхарчування, реабілітація в медичному центрі підприємства.

Відвідала делегація Полтавський технічний університет ім.Ю.Кондратюка (ректор Володимир Онищенко, голова профкому Валентина Сидоренко). Вищий учбовий заклад ввійшов в десятку кращих технічних вузів України. 40 спеціальностей отримують студенти в навчальному закладі.

Сучасні аудиторії з обладнанням кожного місця студента новітньою комп’ютерною технікою, комп’ютеризована бібліотека. У вузі працюють викладачі вищої категорії професори, академіки, які віддають свої знання студентам. Музей освітянського закладу дає екскурс його зростання від винаходів Юрія Кондратюка про космічні польоти до сьогодення.

       Для студентів побудовано п’ять гуртожитків, база-відпочинку на березі річки Псьол, санаторій-профілакторій, спортивні заклади.

Так як Тернопільська делегація складалась в основному з голів обласних організацій бюджетної сфери в програму ввійшов оздоровчий заклад курорт «Миргород». Це сучасний профспілковий лікувальний заклад Європейського рівня (генеральний директор Олександр Гавловський, голова профкому Наталія Галаган). Делегація була ознайомлена з санаторієм «Хорол» курорту, відділенням бально-грязелікування, центром діагностики. Ландшафт невеликого «містечка» - курорту вражає кожного відвідувача. Соціальний пакет для працюючих відображено в колективному договорі закладу.

Переїзд до промислового міста Кременчук. Гостинно делегації зустрів хлібом і сіллю колектив ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» (президент Володимир Приходько, голова профкому Віталій Хілобоченко). З 10 тис. працюючих – 99,8 відсотка члени профспілки. Підприємство сучасної технології виробництва транспорту соціального призначення (пасажирські вагони, вагони метро), грузові вагони, машинобудування поетажні ескалатори. Міжнародний ринок збуту продукції.

На підприємстві відбулася зустріч гостей з профспілковими лідерами підрозділів акціонерного товариства. Розповідали про цілі і задачі німецьких профспілок , що борються за зрівняння у правах чоловіків і жінок, яким за однакову роботу платять меншу заробітну плату, за покращення умов праці, утримання межі пенсійного віку, який в Німеччині сягає 65 років при середній тривалості життя 80/83 у чоловіків і жінок.

Вартість навчання у ФРН відповідає Енцо Саваріні, на бакалавра (чотири роки) коштує 4000 євро. Робітники з низьким рівнем кваліфікації мають невеликі шанси на добре оплачувану роботу.

Потім делегації відвідали виробничі підрозділи пасажирського вагонобудування, півскатно-візковий цех, оздоровчий комплекс підприємства.

На обліку в первинній профспілковій організації 4 тисячі пенсіонерів. Вони мають від підприємства доплати до пенсії, користуються пільгами в оздоровленні на базах відпочинку, курортах, відвідують спортивні заклади, приймають участь у художній самодіяльності в Палаці культури ім.Котлова. Це щиро вразило німецьку делегацію. На що голова профкому Віталій Хілобоченко відповів, що на підприємстві працюють більше 20 сімейних династій. Як німецьких, так і Тернопільських спілчан вразили рівень розвитку технологій, культура виробництва і якість продукції.

По обміну досвідом роботи запросила делегацію в офіс голова обласної організації профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Ольга Курінько. Ця обласна профорганізація знаходиться в м. Кременчуці. В своєму виступі охарактеризувала галузеву угоду , як вона виконується, і як профспілки контролюють виконання розділів Угоди. Голови профкомів підприємств галузі ПАТ «Укртатнафта» - голова Сергій Куксевич, ЗАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» - голова Олександр Давидовський, ТОВ ТД «Кременчукнафтопродуктсервіс» - Олена Мироненко обмінялись досвідом роботи профкомів на підприємствах Запитань з трьох сторін було вдосталь і до партнерів з Німеччини і до колег з Тернополя. Заробітна плата в Німеччині вища, відповів Енцо Саваріні але соціальний пакет знвчно «тонкий».

Про співпрацю координаційної ради голів профкомів з міською владою м. Кременчука проінформувала голова Тетяна Діденко. Територіальна угода між профспілками і місцевою владою вирішує всі соціально-трудові питання членів профспілок регіону.

Гості відвідали Палац культури «Нафтохімік» ПАТ «Укртатнафта» , де працюють 30 колективів художньої самодіяльності, із них 2 народних та 3 зразкових. Колективи відомі не тільки на Україні, а і за її межами.

В обласній раді профспілок відбувся «круглий стіл» з лідером профспілок та трудових колективів м.Зінгена Федеративної Республіки Німеччина (Керівник Енцо Саваріні), профспілковими лідерами Тернопільщини (голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний) з членами президії облпрофради. Відкрив нараду голова облпрофради Леонід Вернигора. Ознайомив присутніх з колегами. Більше 2-х годин йшла дискусія з різних питань профспілкової, трудової діяльності в колективах. Відносини роботодавців з профспілками, радами трудових колективів по соціально-трудовому захисту членів профспілок, працюючих.

Гості побували на Національному Сорочинському ярмарку, яку оспівував у своїх творах відомий український письменник Микола Гоголь. Це свято осені з широким розмаїттям товарів та послуг, яскравих українських дійств і розваг. Вражень і емоцій наших гостей від ярмарку вистачить надовго.

Відвідали садибу Миколи Гоголя в с.Василівка Диканьського району.

Ознайомились гості і з роботою ЗАТ «Полтаватурист» (голова правління Віталій Романець). Проживаючи в готелі «Турист» впевнились в тому, що підприємство відновлюється, є тісна співпраця з профспілками області. Проводяться спільні святкові заходи.

Музеї м.Полтави, які відвідали гості – краєзнавчий, І.П.Котляревського, Поле Полтавської битви та і саме м.Полтава відтворили в своїх експозиціях духовну столицю України.

На згадку гостям голова облпрофради Леонід Вернигора , подарував пам’ятні сувеніри Опішнянського виробництва та книгу за м.Полтава, її історією, сьогоденням . На першій сторінці книги гімн м.Полтави, який він написав особисто.

Обмін профспілковими делегаціями в майбутньому – це подальша співпраця по впровадженню нових більш ефективних методів діяльності профспілкових організацій.

 

               Відділ оргроботи та загальних питань

             Полтавської облпрофради

 

DSC00079

 

DSC00081

 

 

DSC00083