онищук 2

28 вересня  профспілкові активісти, голови галузевих організацій профспілок та члени ради Федерації профспілок України Івано-Франківської ради профспілок області  зустрілися з недавно призначеною на посаду голови ОДА  Світланою Онищук.

Голова Ради профспілок області Ігор Басюк висловив сподівання, що в особі голови ОДА профспілки матимуть надійного соціального партнера, і така співпраця сприятиме розвитку Прикарпаття, розв’язанню найбільш складних питань соціально-економічного розвитку краю.

Ігор Басюк поінформував представників влади, очільників департаментів про намір профспілок провести Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту 7 жовтня в Києві,в день боротьби за гідну працю. Причиною акції є прийняті  антитрудові  та антипрофспілкові законопроекти, які значно погіршують умови праці, становище вітчизняного товаровиробника, а також те, що влада нехтує позицією профспілок, не веде належний соціальний діалог в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради, усуває профспілки з правового поля.

«Людина праці повинна бути захищеною, не повинна бути бідною, має отримувати зароблене згідно закону, а не випрошувати це у влади», - сказав Ігор Басюк.

Очільник профспілок оцінив як конструктивний  соціальний діалог влади і профспілок, який відбувався в області дотепер, і висловив надію на його продовження та  розширення.

Голова ОДА Світлана Онищук  подякувала профспілкам за ініціативу зустрічі, зазначила, що на її переконання « тільки  конструктивний діалог завжди допомагає вирішувати найскладніші питання. Проблем є багато, з них починається і завершується робочий день, але коли є бажання вирішити конкретне питання, то запрошуються зацікавлені сторони , є обговорення, є конкретні рішення і це дає результат. Щодо подальшої співпраці, має бути налагоджена співпраця не лише з головою ОДА, а  з усіма профільними департаментами і це має бути систематична робота» - зазначила очільник області.  Також голова ОДА запропонувала профспілкам брати участь у щотижневих нарадах, де розглядаються конкретні питання за участю керівників управлінь, департаментів, органів місцевого самоврядування та новостворених ОТГ  і виносити свої питання і пропозиції на обговорення , впливати на прийняті рішення.

Цього дня профспілчани говорили про наболілі актуальні питання в окремих галузях і загалом.

Про недофінансування галузі, про борги із зарплати, про складні стосунки із головами ОТГ  у своєму виступі зазначила голова обласної організації профспілки працівників закладів охорони здоров’я Наталія Бирчак; про проблематику розподілу державної субвенції , про непросту ситуацію з оптимізацією закладів освіти і науки, про антипроспілкові настрої, навіть подекуди антизаконні рішення у новостворених ОТГ зазначила голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Зоряна Король; про невирішувані  роками конфліктні питання  в галузях, борги із зарплати, несплату ЄСВ  зазначили у своїх виступах голови обласної ради профспілки працівників харчової та переробної промисловості Надія Бурлака, обласної ради працівників хімічних та нафтохімічних галузей Ігор Бабій, обласної ради профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості Василь Гриньків.

Голова надала протокольні доручення окремим департаментам;  профспілчани шукатимуть нові форми співпраці з владою, не занедбуючи при цьому діалогу  в рамках Тристоронньої  та Територіальної угоди, Меморандуму про співпрацю тощо.

Пресцентр Федерації профспілок  України