встреча 121021

Засідання відбулося 12 жовтня. З боку профспілок у заході взяли участь голова ФПО, заступник голови ФПО, голови обласних  галузевих профспілкових комітетів та профспілковий актив первинних профспілкових організацій області. 

Вступне слово було надано голові Федерації профспілок Одеської області Вячеславу Буратинському.

В рамках засідання обговорювалися питання: підвищення рівня середньої заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати на підприємствах області; тарифоутворення у сфері житлово-комунального  господарства; поточної ситуації та запобігання захворюваності на COVID-19 в Одеській області та тенденцій розвитку промислового комплексу Одеської області. Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації  Д. Радулов  повідомив про погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах області та про стан розвитку промисловості Одеської області за січень-серпень 2021 року та відповів  на питання присутніх.

Під час обговорення питання відмічено, що на початок жовтня борг з виплати заробітної плати по області склав 80 млн.грн. Найбільший борг зосереджений в Одеському районі - він становить 30,5 млн. грн. На другому місці Білгород-Дністровський - 23,3 млн.грн., у Ізмаїльському - 15,5 млн.грн.

Голова  департаменту охорони здоров'я ОДА Н.Одарій-Захар’єва під час виступу повідомила про різкий стрибок госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Так, за останню добу кількість зайнятих ліжок з киснем в лікарнях області збільшилася з 63% до 72%, тобто на 9% всього ліжкового фонду. Голова департаменту підкреслила необхідність проведення роз’яснювальної роботи серед громадян стосовно проведення вакцинації.

Під час засідання від профспілкової сторони були висловленні такі питання:

Бундєв Георгій Іванович - Голова первинної профспілкової організації ТОВ«БОЛГРАДТРАНСАВТО»

- про перевезення пільгових категорій населення, про заборгованість виплат компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян міським транспортом загального користування та автотранспортом в приміському сполученні.

         Корнійчук Любов Терентіївна - голова Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

         - про перерозподіл видатків освітньої субвенції між місцевими бюджетами області, виплату  надбавки за престижність педагогічної праці в закладах професійно-технічної освіти.

         - про порушення прав працівників освіти, чинного трудового законодавства та законодавства у сфері освіти органами місцевого самоврядування та керівництвом територіальних громад.

 - Чи має реальні  повноваження  обласна та районні  державні адміністрації для того,  щоб вплинути на керівників ТГ з метою усунення виявлених порушень та забезпечення прав працівників на ввіреній їм території.

    - до якої посадової особи чи структурного підрозділу держадміністрації  потрібно  звертатися в разі виявлення  порушень?

         Корольова Тетяна Сергіївна - голова Первинної профспілкової організації працівників Одеського національного економічного університету

-                    про складну ситуацію з навчанням студентів у наступному опалювальному сезоні у зв’язку підвищеними тарифами на газ.

Білюга Петро Павлович - голова профспілкового цехового комітету, ведучій інженер ремонтно-механічного цеху Одеського припортового заводу

-         про ситуацію на Одеському припортовому заводі.

Кокшарова Галина Василівна - Голова Одеської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я

-         про обов’язкове вакцинування;

-         про ситуацію з виплатою ковідних надбавок працівникам медичних установ;

-         про призначення некваліфікованих керівників у медичних установах та голів територіальних громад,

-         про погашення заборгованості по заробітній платі у медичних установах.

У заключному слові Голова Одеської обласної державної адміністрації  Гринівецький Сергій Рафаїлович висловив подяку представникам профспілок за плідну співпрацю у вирішенні соціально-економічних питань області.

Голова Федерації профспілок Одеської області Вячеслав Буратинський