IMG 3355

10 грудня п.р. в  Міжнародний день прав людини, Запорізька обласна рада профспілок провела засідання круглого столу на тему «Права людини: здобутки, проблеми та перспективи. Право на працю в умовах карантину.»

Перед початком засідання круглого столу виконуюча обов’язки начальника Відділення Національної Служби Посередництва і Примирення в Запорізькій області Оксана Клепач  вручила свідоцтво про репрезентативність обласній організації профспілки працівників охорони здоров'я України.

Учасниками засідання круглого столу були представники галузевих профспілок охорони здоров'я, енергетики та електротехнічної промисловості, соціальної сфери, освіти і науки, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення,  автомобільного транспорту та шляхового господарства, державних установ, трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, радіоелектроніки та машинобудування, харчової,  переробної промисловості та суміжних галузей.

Вів засідання круглого столу голова Запорізької облпрофради Віталій Каплій,  який акцентував увагу присутніх на права людини, роль профспілок в питаннях захисту прав людини праці, та 50-річчя ухвалення Кодексу законів про працю України.

Ольга Бородіна -         директор Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  розповіла учасникам круглого столу про роботу центру правової допомоги, зокрема відмітила, що "Безоплатна  правова допомога - як державна інституція нового зразку,  забезпечує в Україні рівний доступ громадян до правосуддя та захист їх прав, проголошених в  Декларації прав людини".

Ірина Разуваєва -  заступник директора Департаменту  соціального  захисту   населення Запорізької облдержадміністрації зазначила, що одним з пріоритетів, зазначених у Декларації, є право на працю, її сприятливі умови, вільний вибір роботи, захист від безробіття, справедливу винагороду, відпочинок та дозвілля, розумне обмеження робочого дня та оплачувану періодичну відпустку. При цьому звернула увагу присутніх на більш ефективну роботу в питаннях роботи профспілок в підвищенні заробітної плати, та боротьбі з заборгованістю заробітної плати, та виплати зарплати в конвертах.

Галина Данілевська -  -головний спеціаліст відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших правових актів Головного управління Держпраці у Запорізькій області надала відповіді присутнім,  в питаннях порушення законодавства про працю, як діяти якщо працівник не вакцинований та інші.

Учасники засідання прийняли рішення включити окреслені основні питання в рекомендації по укладанню колективних договорів на 2022 рік.

Запорізька обласна рада профспілок.