кавер

9 грудня за участю заступника голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко на базі ДП ВО «Карпати» в рамках роботи Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради відбулося спільне засідання виконавчого комітету ради та координаційного комітету сприяння зайнятості населення.

В його роботі також взяли участь ряд голів галузевих обласних організацій профспілки та виконуючий голови Ради профспілок області Володимир Уєвич.

На обговорення учасників було винесено питання про стан і очікуване поліпшення інвестиційного клімату на Прикарпатті, перспективи створення нових робочих місць.

Як ішлося у виступах учасників діалогу, з метою стимулювання процесу залучення іноземних інвестицій в економіку області проводиться робота щодо підготовки інвестиційних продуктів та реалізації заходів з формування сприятливого інвестиційного клімату. Зокрема, виготовлено інформаційно-презентаційні матеріали про область, які розповсюджуються серед потенційних інвесторів. Також, з метою цілеспрямованого формування привабливого інвестиційного іміджу області матеріали поширюються під час заходів міжнародного характеру.

В результаті успішної співпраці з іноземними інвесторами в області споруджено або технологічно оновлено низку нових виробничих потужностей у галузях машинобудування, деревообробки, хімічної промисловості, агровиробництва та альтернативної енергетики. Упродовж останніх років область посідає провідні місця у рейтингу інвестиційної привабливості регіонів України. За обсягом іноземних інвестицій на одного жителя область займає          5 місце в Україні.

Поряд з цим, було зазначено, що для зменшення міграції робочої сили і утримання кваліфікованих кадрів на території області, потрібно залучати службу зайнятості до усіх інвестиційних проєктів, що сприятиме не лише створенню нових робочих місць, а й укомплектуванню підприємств персоналом, безпосередньо з числа безробітних осіб, які зареєстровані в службі зайнятості.

Представники профспілок  висловили  свою позицію в питаннях створення і збереження робочих місць, захисту соціально-економічних прав і гарантій працівників; провели аналіз нововведень, які намагаються законотворці  імплементувати в діюче законодавство, ігноруючи позицію профспілок, нехтуючи інтересами людей праці; йшлося також про певні відвойовані профспілками своєю принциповістю позиції.

За підсумками засідання з метою покращення інвестиційного клімату області та забезпечення припливу інвестицій, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування рекомендовано підготувати промоційні та інформаційні матеріали щодо інвестиційної привабливості місцевих громад області для внутрішнього і зовнішнього інвесторів, розробити інвестиційні паспорти територіальних громад; торгово-промисловій палаті доручено провести в 2022 році семінар-навчання з питань інвестиційного забезпечення розвитку територій для фахівців райдержадміністрацій та виконкомів територіальних громад. Одночасно, Стороні органів виконавчої влади спільно з Стороною роботодавців та профспілок під час розроблення програми соціально-економічного та культурного розвитку області на наступний період передбачати створення нових робочих місць на основі залучення інвестиційних проектів.

Пресцентр  Федерації профспілок