picture

Захід відбувся під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Руслана Шиханова 15 грудня 2021 року в онлайн-режимі

У заході взяли участь: Голова Запорізької облпрофради Віталій Каплій, та представники профспілкової сторони в складі обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, заступник директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Ірина Разуваєва, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко, перший заступник Головного управління Держпраці у Запорізькій області Володимир Дановський, директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік, а також представники обласної федерації роботодавців, обласної ради професійних спілок.

Учасники засідання розглянули питання «Про взаємодію учасників соціального діалогу у сфері професійної орієнтації молоді з метою мотивації до вибору актуальних на ринку праці професій, затребуваних у реальному секторі економіки» та «Про результати проведених заходів щодо легалізації заробітної плати та зайнятості».

Під час засідання Руслан Шиханов зазначив, що сьогодні в усьому світі ситуація на ринку праці визначається економічними процесами, що пов’язані з запровадженням карантинних заходів під час пандемії   COVID-19.

І хоча, рівень зайнятості населення в області за підсумками I півріччя цього року вперше за останні 6 років перевищив середньоукраїнський показник і склав 55,8 % (по Україні – 55,6 %), рівень безробіття населення залишився високим (по області - 11,1 %, по країні - 9,9 %).

Незважаючи на високу потребу у кваліфікованих кадрах з боку підприємств, багато випускників не можуть знайти роботу, що підтверджується високим рівнем безробіття серед осіб з вищою освітою. За даними обласної служби зайнятості станом на 1 листопада 2021 року 51 % зареєстрованих безробітних мали вищу освіту.

Про роботу, що проводиться у сфері професійної орієнтації молоді доповіли заступник начальника управління координації діяльності навчальних закладів та аналітичної, планово-економічної, кадрової роботи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Людмила Поліщук, заступник виконавчого директора ЗОСППР «Потенціал» Валерій Сапронов та директор Запорізького обласного центру зайнятості  Ірина Дуднік.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко та перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Запорізькій області Володимир Дановський в черговий раз підтвердили, що проблема тіньових трудових відносин залишається нагальною та є загрозою для економічного розвитку області.

За результатами засідання обласним координаційним комітетом сприяння зайнятості населення прийнято відповідні рішення, спрямовані на збалансування попиту та пропозиції робочої сили на ринку праці, а також виведення з «тіні» трудових відносин.

picture 5

Запорізька обласна рада профспілок