ИВАНЧУК

20 травня в Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості в рамках роботи обласної тристоронньої соціально-економічної ради відбулося засідання координаційного комітету сприяння зайнятості населення області.

Жваву дискусію викликало порушене профспілками області питання про ситуацію, що склалася на ПрАТ «СегежаОріана Україна» у зв’язку з повномасштабною агресивною війною, яку веде російська федерація проти України та Українського народу.З інформацією виступив в.о. голови Ради профспілок області Володимир Уєвич.

Акціонерами Товариства на момент його створення були ВАТ «Оріана» (власник Україна з 25 % пакету акцій) і Компанія «Сегежа Пекеджинг АБ» (власник Швеція з 75% пакету акцій), яка у 2014 році продала свій пакет акцій  ТОВ «БМ Проект» – резиденту російської федерації.

Через війну росії, розв’язаною проти України, постановою Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 із змінами зупинено здійснення всіх видаткових операцій за рахунками резидентів країни-агресора, в тому числіПрАТ «СегежаОріанаУкраїна».За цих обставин на підприємстві запроваджено простій, а з 14 червня заплановано вивільнення всіх працівників.Ще одним з проблемних питань, що постає перед товариством, є забезпечення збереження місця роботи і середнього заробітку близько               30 мобілізованим працівникам.При цьому зазначалося, що це підприємство є одним з бюджетоформуючих підприємств Калуської територіальної громади.

З метою захисту національних інтересів України, збереження унікального виробництва,запобігання масовому вивільненню працівників, забезпечення прав і гарантій громадян України сторони соціального діалогу прийняли текст Звернення до Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки й оборони України про примусове вилучення у власність держави пакету акцій ПрАТ «СегежаОріана Україна», який належить ТОВ «БМ Проект»- резиденту російської федерації.

Від сторони органів влади Звернення підписала заступник голови облдержадміністрації Людмила СІРКО, від профспілкових об’єднань – в.о. голови Ради профспілок області Володимир УЄВИЧ, від об’єднань роботодавців – заступник голови обласного обєднання організацій роботодавців Василь СКРИГУНЕЦЬ.

Окрім того, соціальні партнери підтримали ініціативу профспілок, з якою виступила  голова обласної організації профспілки працівників харчової та харчопереробної промисловості Надія БУРЛАКА, про актуальність відновлення кількох державних підприємств області, зокрема комбінату хлібопродуктів, кондитерської фабрики та котельно-зварювального заводу. З цього питання вирішено провести додаткові слухання.

Під час засідання учасники заслухали інформацію директора Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василя ЦИМБАЛЮКАпро порядок надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Зазначеною компенсацією держави уже скористалося 80 роботодавців області.

Він також інформував про стан справ щодо створення умов виробничої діяльності для підприємств, переміщених з території України, де ведуться бойові дії та є загроза бойових дій. Зокрема, з окупованих території та тих, де ведуться бойові дії, на Прикарпаття наразі перемістилось 40 підприємств.

Керівники районних філій центру зайнятостіз Тисмениці, Надвірної, Долини, Івано-Франківська, куди переміщені підприємства, розповіли про співпрацю з роботодавцями стосовно якісного і оперативного підбору працівників з числа зареєстрованих безробітних. Зараз на обліку в службі зайнятості перебуває в пошуку роботи 1900 внутрішньо переміщених осіб, з яких 310 вже працевлаштовані. Окрім того, в обласному центрі зайнятості обліковується900 вакансій.