621f7316543a1 

 

Пенсійне забезпечення працівників завжди було й залишається (навіть у цей складний воєнний час) одним з найважливіших напрямів діяльності профспілок Дніпропетровщини.

 

   У цій роботі вони постійно співпрацюють зі своїми соціальними партнерами, і насамперед – Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. В рамках діючої між ними Угоди про взаємодію постійно відбуваються консультації, спільно вирішуються проблеми, які виникають і в трудових колективах, і у працівників. Ось і зараз триває підготовка до запланованої на серпень спільної наради Облпрофобєднання та ГУ ПФУ.

   Зазначимо, що, відповідно до діючої Угоди про співпрацю, Пенсійний фонд регулярно інформує облпрофцентр про поточну ситуацію. Так, станом на 1 липня 2022 р. середня пенсія в Україні складає 4437 грн. (плюс 17% до того ж періоду минулого року.) Але можна спрогнозувати, що ця позитивна динаміка через війну може у подальшому загальмуватись. Насамперед, через зменшення надходжень до ПФ у зв’язку зі скороченням промислового виробництва, окремих видів господарських операцій в області (купівля-продаж нерухомості, автомобілів та ін.). Впливають також несвоєчасне відрахування підприємствами ЄСВ, маніпуляції з оформленням трудових відносин, що призводить до значної напруги у пенсійній системі, незарахування працівникам пенсійного стажу.

   Тільки останнім часом було проведено чимало засідань комісій з питань погашення зарплатних боргів, пенсій, стипендій (у роботі яких беруть участь профспілки), а також перевірок і спільних рейдів соціальних партнерів, заслухано 109 підприємств-боржників, в результаті чого було погашено 1130 тис. заборгованості до ГУ ПФ, зараховано страхового стажу від 1 до 24 місяців 6204 застрахованим особам. За результатами спільних заходів станом на 1 липня в області легалізовано 446 робочих місць (збільшення надходжень єдиного внеску склало в результаті цього понад 630 тис. грн.).

   - Одним з шляхів збільшення надходжень єдиного внеску у нинішніх важких умовах, - вважає голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, - є зараз відновлення виробництва. В області у цьому плані вже зроблено чимало. І ми спільно з організаціями роботодавців та іншими нашими соціальними партнерами будемо наполегливо продовжувати цю важливу роботу. Треба ж думати зараз й про робочі місця для численних вимушено переселених громадян, яких приймає зараз наша область.

   Ось чому ми постійно звертаємось до центральних і місцевих органів влади з пропозиціями про підтримку вітчизняного виробника, необхідність збереження і створення нових робочих місць, недопущення порушень трудового законодавства (а з цим є проблеми) у надзвичайний період. Важливою є зараз і робота щодо легалізації трудових відносин.

   Звичайно, не можуть профспілки стояти і осторонь і реформування пенсійної системи, про що, зокрема, знов заявила днями новий міністр соціальної політики Оксана Жолнович. Безумовно, від запровадження другого, накопичувального рівня пенсійної системи ми нікуди не дінемось, навіть попри всі проблеми воєнного лихоліття. Але працююча людина повинна бути впевненою у збереженні своїх відрахувань, а для цього потрібні відповідні надійні державні гарантії…

   Про все це, безумовно, й піде мова на запланованій зустрічі профспілок і пенсійної служби.

 

Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання

Джерело:

http://www.doop.dp.ua/news/656-pensiji-pid-chas-vijni