photo1659608887

Війна принесла на Сумщину нові виклики для профспілкового руху. Закриття підприємств, зменшення заробітної плати, втрата робочих місць, відтік робочої сили, все це та багато іншого було розглянуто на засіданні Сумської обласної Ради професійних спілок.

Зібравшись після тривалої перерви, викликаної бойовими діями на території області, спілчани жваво включилися до обговорення проблемних питань профспілкового руху. В своїй доповіді голова облпрофради – Тетяна ЄВДОКИМОВА висвітила стан соціально-економічних показників області, розкрила основні завдання та напрямки діяльності профспілкових організацій області в період воєнного стану та умовах обмеження прав працівників змінами в трудовому законодавстві.

photo1659608379

У своїх виступах члени ради зазначили, що від початку російської агресії і до теперішнього часу незважаючи на усі труднощі, профспілкові організації й далі виконують свої основні статутні завдання, координують діяльність первинних організацій профспілок та підтримують роботу центральних комітетів і Федерації профспілок України, а саме: Ігор ТЕЛІЖЕНКО – голова обласної профспілкової організації працівників державних установ України доповів, що профспілка переймається проблемами працівників державних органів, матеріально підтримує тих, хто знайшов в собі мужність стати на захист України.

Члени обласної організації профспілки освіти і науки України на чолі з Головою Сергієм ОСАДЧИМ у своїх виступах поділились досвідом роботи по наданню гуманітарної допомоги, а також наголосили на необхідності посилення соціального діалогу з органами військової адміністрації та територіальних громад в питаннях своєчасної і повної оплати праці освітянам.

photo1659608455

Про проблеми роботи галузей і виклики з якими зіткнулись первинні профспілкові організації доповіли присутнім Голова обласної профспілкової організації агропромислового комплексу – Віктор КРИВОХИЖА, Голова обласної організації профспілки машинобудування та металообробки – Владислав СОЦКОВ та Тетяна МАСЕНКО – голова обласної організації профспілки житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, та побутового обслуговування населення.
Яскравим виступом запам'ятався учасникам засідання Олександр ДАНИЛЕНКО – Голова обласної профспілкової організації працівників культури, який зазначив, що члени профспілки роблять усе можливе, щоб в цей складний час підтримати гарний настрій населення громад та бойовий дух наших захисників.
Змістовним та наболілим був онлайн виступ Голови обласної організації профспілки охорони здоров'я – Володимира КОТКОВА, пов'язаний з проблемами реформування медичної галузі.

photo1659608671

Обговоривши доповідь Рада вирішила зосередити роботу профспілкових організацій області в період воєнного стану на наданні правової допомоги членам профспілок, матеріальної та гуманітарної підтримки постраждалим, як за рахунок солідарних коштів, так і допомоги від міжнародного профспілкового руху. Рада рекомендувала Президії облпрофради відновити соціальний діалог з владою та роботодавцями, який було призупинено через воєнні дії на Сумщини.

Окремими питаннями були утворені робота постійних комісій, які протягом повноваження Ради будуть забезпечувати виконання основних статутних завдань та затверджені фінансові показники діяльності облпрофради.

photo1659608725

Відповідальний за інформаційну роботу облпрофради

Андрій ТКАЧЕНКО