295832831 731864441365290 2808949567481145192 n
Нещодавно відбулося засідання Ради Федерації профспілок України, на якому було розглянуто питання про виклики і завдання ФПУ в умовах воєнного стану в Україні. Які завдання стоять перед Федерацією профспілок області та її членськими організаціями, виходячи із цього засідання? Це та інші питання обговорюємо з головою ФПО Максимом Баланенком.
 
- Як саме змінилася діяльність обласного профспілкового об’єднання?
- З перших днів війни, розв’язаної рашистами, Федерація профспілок області внесла корективи у свою діяльність, додавши до пріоритетів у своїй роботі щодо захисту трудових прав спілчан підтримку ЗСУ і територіальної оборони, а також сприяння забезпеченню виробничої діяльності підприємств і організацій області, виявлення проблем та причин, що перешкоджають їхній роботі.
- А можна детальніше?
- Сьогодні підтримка армії - це дуже нагальне питання. Ми продовжуємо підтримувати наші Збройні сили – уже надали допомоги майже на 3 млн. грн. Це і безплатне харчування, і придбання воєнного спорядження та техніки, і виготовлення маскувальних сіток… Але головним завданням вважаємо: сприяти вирішенню питань функціонування і відновлення економіки, в якій сфокусовано все: і наповнення бюджету, і забезпечення зайнятості, і зарплата працівників… Ми постійно моніторимо виробничу ситуацію на підприємствах, де є профспілкові організації, реагуємо на сигнали з місць і разом з первинними профорганізаціями шукаємо вихід. На перший погляд, це ніби нестатутне завдання профспілок, але війна зобов’язує. Наприклад, зверталися до Кабінету Міністрів України щодо надання державного замовлення одному із будівельних підприємств області, до Мінстратегпрому – про безпідставне зупинення фінансування з Державного бюджету, до компанії ДТЕК – про виплату дебіторської заборгованості, яка стала головною причиною боргів із зарплати. Надавали практичну допомогу в оформленні соціальних виплат на період часткового безробіття на низці підприємств. Питання вирішувалися, але, на жаль, від цих звернень ще недостатньо позитивних результатів. Все одно у цьому напрямку продовжуємо працювати, ще й активізуємо його. Ми бачимо, що окремі підприємства самотужки починають відновлювати свою діяльність, запроваджують перепрофілювання, прагнуть вийти на довоєнний рівень роботи. І тут яскраво проглядається роль влади: і виконавчої, і законодавчої – щодо створення нормативно - правових та ресурсних можливостей для відновлення економіки в умовах воєнних дій. Тому, вважаємо, що велика відповідальність у цій роботі лягає на парламент і, зокрема, на Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку. І що ми бачимо? Грім серед ясного неба. Комітет із такою промовистою назвою вніс на розгляд Верховної Ради законопроекти №6420, 6421, які стосуються… відчуження майна громадських організацій колишнього Союзу РСР, у тому числі і профспілок. Невже це головне для розвитку економіки? І це зважаючи на те, що у профспілок є всі документи, рішення судів, навіть Європейського суду, які доводять, що це майно – профспілкове. Хіба можна так зневажати рішення судів, які уже поставили крапку у цьому питанні? Складається враження, що окремим народним депутатам дуже вже хочеться привласнити майно профспілок. І це в той час, коли треба рятувати економіку, захищати національні інтереси.
- Чим же так завинили профспілки, що їх знищення стало головнішим за економічний розвиток? Яку позицію займає у цьому питанні Федерація профспілок України?
- Тут позиція одна: рішуче засудження таких спроб. Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку попросту користується введенням в Україні режиму воєнного стану, який забороняє будь-які публічні акції. Тому, можна сказати, тихенько реанімував законопроекти, які були зареєстровані у Верховній Раді ще в грудні 2021 року. Тоді проекти законів не включили до Плану законопроектної роботи Верховної Ради на 2022 рік. І тут вони підступно випірнули.
- Як Ви думаєте, чому дали хід цим законопроектам, які були відкладені?
- Це нас навіть не дивує. Це вже увійшло в практику: тільки профспілки активно виступають проти антиконституційних, антинародних проектів законів, як зразу ж виникає відповідна реакція – забрати майно у профспілок. Цього разу потрапили в немилість у зв’язку з категоричною незгодою прийняття законопроекту №5371, який дискримінує працівників підприємств з чисельність менше 250 осіб та позбавляє їх трудового захисту. Без перебільшення, це виглядає як черговий експеримент над працівниками в умовах війни. Варто відзначити, що цей законопроект засуджено глобальними профспілками, які запропонували відхилити його. ФПУ протидіяло його прийняттю 2 роки і все ж, за закон проголосували. Тепер слово – за Президентом. А профспілкам – знову чергові суди щодо майна, щоб знали, як суперечити народним обранцям. Ви – проти №5371, а ми вам - №6420 і 6421! То про що можна говорити? Прикро, що під цей шумок можна, як кажуть, наламати багато дров. ФПУ закликає Голову Верховної Ради, представників усіх депутатських фракцій та груп зняти з розгляду абсолютно неактуальні законопроєкти №6420, 6421. Обласне профспілкове об’єднання у свою чергу теж звернулося до народних депутатів від Кіровоградщини із проханням не підтримувати згадані законопроекти, як такі, що не на часі і суперечать нормам Конституції та міжнародного права. Особливо цинічним є те, що запропоновані зміни форми власності пропонується проголосувати пакетом та у турборежимі. А це ніяк не узгоджується із нещодавно набутим статусом України як країни-кандидата в члени ЄС, де право власності є непорушним, а конфіскація взагалі неможлива. Якщо ми вже дуже прагнемо в ЄС, то давайте поважати закони і діяти, як кажуть, на тверезу голову. Більш того, сьогодні, профспілкове майно виконує соціальну, благодійну місію, надаючи прихисток тисячам переселенцям. Тому ця безглузда ініціатива народних депутатів може викликати додаткову біду і невдоволення і так обездолених людей. Сьогодні профспілкові заклади надали тимчасовий або постійний притулок близько 300 тисяч вимушених переселенців. Серед них переважна більшість – жінки з дітьми, члени сімей військовослужбовців, а також особи зрілого віку та з обмеженими можливостями.
- Які подальші дії профспілок у цьому напрямку?
- Незважаючи на всі наступи на профспілки, ми продовжуємо роботу щодо захисту конституційних прав спілчан, як би це не подобалося владі, а також усіма доступними методами сприяємо збереженню і відновленню підприємств та організацій, з тим, аби люди мали роботу і заробіток.
 
Розмову вела Марія Іванова
 
Джерело: