засідання ради

29 вересня  2022 року відбулося засідання Ради профспілок Івано-Франківської області. За результатами розгляду питань порядку денного внесено зміни до Положення про Раду профспілок області. Також оголошено про підготовку до звітно-виборної конференції Ради, яку заплановано провести в грудні поточного року. Головним питанням, яке обговорили учасники зібрання, це  - Про роботу Ради профспілок області, членських організацій щодо забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану в Україні. З доповіддю виступив в.о. Голови Ради профспілок області  В.Уєвич.

Доповідач зазначив, що коли Україна виборює перемогу над ворогом, профспілки у межах своєї діяльності максимально сприяють зміцненню обороноздатності держави, відстоюють права своїх членів, забезпечують їх представництво і захист усіма законними способами.

З перших днів повномасштабної війни Рада профспілок області, її членські організації долучилися до підтримки Збройних Сил України, органів територіальної оборони, членів профспілок, родин поранених і загиблих спілчан. Багато керівників і членів первинних профспілкових осередків виконують військовий обов’язок із захисту держави, а також працюють, поєднуючи основну роботу з волонтерською чи у складі гуманітарних штабів, допомагають у розміщенні постояльців евакуйованих закладів із зони бойових дій та внутрішньо переміщених осіб. З початку війни на потреби Збройних Сил України  перераховано майже 15,0 млн. гривень.

В.Уєвич акцентував, що найважливішим для працівників в умовах воєнного стану є питання реалізації права на працю. Тому, незважаючи на зміни в законодавстві, які передбачають тимчасове обмеження конституційних прав і свобод громадян, лібералізацію трудових відносин, профспілки є і залишаються єдиною надійною опорою для найманих працівників на ринку праці.

Так, Рада профспілок області задля недопущення порушення прав людей та самих профспілок, дисбалансу інтересів працівників та роботодавців в цих непростих умовах, широко використовувала площадку діалогу між соціальними партнерами області. Зокрема, з початку року проведено 6 засідань виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради щодо відновлення роботи стратегічно важливих для області державних підприємств, недопущення масового вивільнення працівників, збереження гарантій для мобілізованих працівників, удосконалення процесів адміністрування призначення житлових субсидій органами соціального захисту населення та їх виплати одержувачам, щодо недопустимості руйнування існуючої системи соціального страхування та зниження розмірів матеріального забезпечення і обсягу соціальних послуг для застрахованих осіб.

Воєнний стан вніс свої корективи у чинне законодавство у сфері колективно-договірного регулювання трудових відносин, розширивши права роботодавців, зокрема, дозволивши призупиняти дії окремих положень колективного договору. З набранням чинності Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” від 15.03.2022 № 2136-IX працівники опинилися під загрозою урізання заробітку або повної його втрати, адже працівників змушували писати заяви на звільнення, відправляли у відпустки без збереження заробітної плати. У зв’язку з цим, проведено круглий стіл за участю представників обласного об’єднання організацій роботодавців щодо збереження первинних ланок профспілок, недопущення необґрунтованого та одноосібного призупинення роботодавцями норм колективних договорів або внесення змін до них без проведення узгоджувальних процедур з профспілками.

З метою реалізації права профспілок у формуванні бюджетної політики та  забезпечення гідних умов оплати праці з збереженням основних державних гарантій для працівників бюджетної сфери Рада профспілок області, враховуючи особливості складання проектів місцевих бюджетів на 2023 рік, розробляє пропозиції до програми соціально-економічного і культурного розвитку області на цей період.

З нагоди цьогорічного Всесвітнього дня боротьби за гідну працю, лейтмотивом якого є справедлива оплата праці, заплановано засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради, на яке за ініціативою Ради профспілок області внесено питання про Територіальну угоду між соціальними партнерами області на наступний період.

Попри війну Івано-Франківщина відрізняється високою активністю ринку праці. В область переїхала значна кількість внутрішньо переміщених осіб (понад 142 тис. осіб уже зареєструвалися в органах соціального захисту). Проте вони не спричинили значного росту конкуренції на ринку праці області, адже переміщені з зони бойових дій підприємства нівелювали цей процес. Станом на початок вересня 2022 року реколейт в область здійснило 61 підприємство, з яких 58 вже поновили роботу на новому місці. Показник конкуренції складав 1,4 людини на місце. Ще 27 представників переміщеного бізнесу з наступного року мають обрати основним місцем роботи Івано-Франківщину.

Рівень працевлаштування безробітних в області становить 33,1% (по Україні – 24,5%, область займає 1 місце серед областей України). В базі даних обласної служби зайнятості налічувалось 11,1 тис. вакансій, з яких укомплектовано 8,1 тис. вакансій, рівень укомплектування вакансій склав 73,1%, що відповідає 5 місцю серед областей України. На сьогодні в базі даних служби зайнятості налічується 1150 вакансій.          Згідно з офіційними даними працівники області отримують в середньому майже 14,5 тис. гривень заробітної плати.

За цих обставин виникає необхідність у формуванні нових положень Територіальної угоди, зокрема, щодо інвестицій в підприємств військово-промислового комплексу, створення підприємств подвійного призначення, розвитку ІТ-сектору та підприємств переробної промисловості, мобілізації трудових ресурсів, в тому числі залучення безробітних і внутрішніх переселенців до суспільно необхідних робіт.

Одночасно перед профспілками стоїть завдання налагодити громадський контроль за дотриманням роботодавцями мінімальних трудових гарантій та норм законодавства про працю, зокрема в частині належної виплати заробітної плати та повноти сплати податків. З початку року членськими організаціями профспілок виявлено понад 1 300 порушень трудових прав щодо                   1 442 працівників, з них найбільше з питань оплати праці. Органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надіслано 87 письмових повідомлень про виявлені факти порушень, роботодавцям надіслано 72 подання про усунення порушень, 65 з яких виконано.

Рада профспілок області долучилася до інформаційних кампаній “Україна працює” і “Виходь на світло”, підписано Угоду про співпрацю з Управлінням Держпраці в  області, представники Ради професійних спілок області взяли участь у трьох засіданнях обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та двох засіданнях робочої групи з питань легалізації трудових відносин. Зазначене сприяло виплаті 8,1 млн. гривень заборгованої заробітної плати та додатковому поступленню в місцеві бюджети 1,5 млн. гривень податку з доходів фізичних осіб, на соціальні виплати до бюджету Пенсійного фонду України додатково спрямовано 2,1 млн. гривень єдиного соціального внеску.

Рада профспілок області та її членські організації долучилися і до літньої оздоровчої кампанії в області. Зокрема, на базі двох філій ПрАТ “Івано-Франківськтурист” - “Дитячий заклад санаторного типу “Лікувально-оздоровчий комплекс “Верховина” та “Дитячий заклад санаторного типу “Лікувально-оздоровчий комплекс “Карпатські зорі” оздоровлено 2061 дитину з охоплених війною районів. З бюджетів профспілкових організацій області на оздоровлення та відпочинок дітей спрямовано 1,7 млн. гривень.

Поряд з цим, діяльність у період пандемії COVID-19 та у воєнний час засвідчила про необхідність розширення інформованості про діяльність профспілок через соціальні мережі, застосування у профспілковій роботі сучасних засобів зв’язку та комунікацій. Вагомим фактором збереження та подальшого розвитку профспілкового руху є професійна підготовка працівників профспілок. Актуальним залишаються питання участі та залучення молоді до профспілкової діяльності.

Голови обласних галузевих організацій профспілок взяли активну участь в обговоренні доповіді. Головний акцент було зроблено на пошук нових форм роботи, на мотивацію зацікавленого членства, на ефективні методи роботи.

Рада профспілок Івано-Франківської області