interDatsko1

Наприкінці жовтня 2022-го  у Варшаві з ініціативи Загальнопольського порозуміння профспілок OPZZ, який очолює Анджей Радзіковський, відбувся міжнародний семінар «Україна на шляху до Євросоюзу». На ділові діалоги прибула делегація Федерації профспілок України на чолі з головою ФПУ Григорієм Осовим та представники Конфедерації Вільних профспілок, яку очолює Михайло Волинець. В числі делегатів від регіональних організацій був голова  Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько. Ми попросили його поділитися своїми думками з цього приводу.

- Романе Михайловичу, почнемо з традиційного, оскільки назва польських колег доволі цікава  - Загальнопольське порозуміння профспілок, то проблема порозуміння була, вочевидь, актуальна й для них ?

-  Порозуміння важливе завжди для людства...Дійсно цікава назва OPZZ, яка є найчисленнішим профоб’єднанням профспілок Польщі, далі йдуть “Солідарність» і «Форуму»

- Про все, щоб хотілося почути в одному інтерв’ю висвітлити не вдасться, але навіть питання порядку денного можуть на загал прояснити суть ділової зустрічі.

- Так, семінар після привітання учасників Анджеєм Радзіковським,  розпочав голова ФПУ Григорій Осовий.  Він детально проінформував про  сучасне становище робітників в умовах війни  в Україні з акцентом на наслідки після прийняття ряду законодавчих змін не на користь людини праці. Цю ж тему порушував Михайло Волинець. Про виклики сьогоднішнього дня в Польщі говорив заступник голови OPZZ Себастьян Кочвін.

- Не випадково першого ж дня семінару звучала тема соціального діалогу…

- Так, це основоположні засади діяльності європейських профспілок.  З цього приводу виступив представник Конфедерації роботодавців «Левітан», член Ради соціального діалогу Польщі Яцек Менціна. Упродовж цієї цікавої для нас теми, наприклад, про колективне трудове право в Польщі, закони про профспілки, про вирішення колективних трудових спорів мав доповідь директор правового та інтервенційного відділду OPZZ Павел Смігельський.

-  А з членів української делегації, хто мав слово для виступів, вочевидь, актуальних для нас і для  самих господарів семінару?

-  Окрім Голови ФПУ активно виступали й  брали участь в обговоренні практично всі члени делегації з України : це і Олександр Шубін – заступник голови ФПУ ( відповідає за економічний  і правовий блок питань), Вікторія Коваль – голова Всеукраїнської профспілки працівників охорони здоров'я, Василь Шилов – керівник департаменту ФПУ з міжнародної роботи.

- Що найбільше зацікавило і мало б принести практичну користь від цього поважного зібрання?

-  Буквально все. Але хотів би акцентувати увагу на темі Європейського соціального діалогу, залучення працівників до управління підприємствами (до слова, понад 99% підприємств Польщі – малого і середнього бізнесу,залишилось  лише 27 – державних, з який 16 активних) і креативності роботи Ради соціального діалогу в Польщі. Про це йшлося у виступі заступника голови OPZZ Петра Островського.

В Національну  Раду соціального діалогу РСД ( читай реального соціального партнерства), яка має філії в регіонах, входять 6 організацій роботодавців і три  вже згадані репрезентативні профоб'єднання. На Раду, на її запрошення, приходить попрацювати і сам Президент Анджей Дуда. Галузеві, регіональні проблеми профспілок і роботодавців спочатку вирішуються на низових рівнях теж за участі роботодавців і влади відповідних рівнів і тільки стратегічні викристалізовуються на національний рівень. У національній Раді соціального діалогу діють 20 комісій, так що креативний і діловий ресурс  є.

- Певно, в основі такої креативності – не лише добра воля соціальних партнерів, найвищої виконавчої влади, а й серйозна соціальна база?

- Так, йдеться насамперед не лише про потужні традиції польських профспілок, а й  законодавчу базу аж до права залученння робітників до управління підприємствами. Поляки йшли до Євросоюзу  з 1980 –го до 2004-го.  Нині  в державі  діє дуже важливий Закон про страйки, право на який – у тому числі всепольський - прописаний поетапно, без численних перепон, як у нас, і з акцентами на переговори.

- Мають потужний страйковий Фонд?

- Мають, окремі  галузеві профспілки.

Отже, ми, скеровуючи свої стопи до Євросоюзу,  маємо нагадувати, м'яко кажучи, владоможцям, що в переліку завдань має бути демократизація суспільства, трудових відносиин через громадські інституції, у першу чергу такої потужної, як Професійні спілки, Федерація профспілок, зокрема, а не наступ на правове поле, як робиться .

- Вочевидь, про це треба настирливіше інформувати наших соціальних партнерів, які мусять зрозуміти: без дотримання законних прав профспілок і людини праці не буде дороги до Євросоюзу.

Якщо ж про людину праці, то яка у Польщі середня зарплата?

- Реальна середня зарплата становить 4,7 тис.злотих – це майже 34 тис.грн; мінімальна зарплата 3,010 тис.злотих = 21,5 тис.грн

З 1 січня 2023 р. мінімальна буде - 3,49 тис.злотих = 25,0 тис.грн

- Відрадні цифри, є  на що рівнятися, при тому, що ціни,, починаючи від аптечних, часто –густо – нижчі…

Делегація профспілок з України побувала у Варшавському Українському Домі. Кажуть, були під враженнями…

Так, тут я  побував вдруге і можу засвідчити про великий поступ в роботі. Їх допомога органам польської влади в інтеграції українців після 24 лютого 2022 року через російську агресію у польське суспільство, справді, неоціненна.

-  Хто очолює цю організацію?

- Тут працює благодійний фонд «Наш вибір» під керівництвом Бенджаміна Коупа -  англієць, який 20 років проживє у Варшаві  та керівники центру – дві українки Мирослава Керик і Святослава Никонович- Мендель.

Саме в Українському домі біженці з України знаходять допомогу, обігрів, відпочинок, приходять навіть дітей грудних погодувати. Понад 5 тисяч українців вже знайшли місце праці і місце проживання. При Українському Домі нині працює півтора сотні волонтерів. На загал, можу засвідчити: поляки зробили і роблять для українців  колосальну роботу.

- Дякую за розмову. Здоров'я, мужності всім профлідерам і кожному спілчанинові у боротьбі за свої соціальні права і на шляху до Євросоюзу при такій міжнародній підтримці.

Розмовляла Ольга Лобарчук