1200 0 1651077829 2809 09

Через воєнні дії економіка України переживає важкі часи. Більш ніж на третину скоротився валовий внутрішній продукт (ВВП). Найбільше падіння виробництва відбулося в промисловій сфері (особливо - в гірничо-металургійному комплексі), про що, зокрема, йшлося на засіданні Антикризового штабу у вересні 2022 р. (до нього разом з роботодавцями входять й представники Федерації профспілок України). Все це вимагає посилення уваги влади до ситуації в економіці.

З подібними пропозиціями виступають й профспілки Дніпропетровщини, які активно співпрацюють у цьому напрямі в рамках тристоронньої обласної соціально-економічної ради зі своїми соціальними партнерами – Федерацією організацій роботодавців (ФОРД), Дніпропетровською Торгово-промисловою палатою, обласним Центром зайнятості та ін.

Так, протягом минулого року облпрофоб’єднання разом з ФОРД неодноразово зверталась до центральної та місцевої влади з пропозиціями щодо необхідності посилення державної підтримки промисловості, зниження податкового навантаження на підприємства. Йшлося про це й на нещодавньому засіданні Міжгалузевої ради облпрофоб’єднання. Пропозиції дніпропетровських профспілок увійшли й до рішень також нещодавно проведеної у Києві Ради ФПУ.

І ось, схоже, що влада почала дослухатися до цих звернень. Днями Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроєкти №№ 8298 та 8299, які передбачають введення ряду податкових пільг для промисловості. Зокрема, передбачається звільнення на період воєнного стану від оподаткування ввізним митом та ПДВ обладнання та комплектуючих, що ввозяться для власного виробництва, звільнення від ПДВ та ввізного мита обладнання для закладів профосвіти та фахової передвищої освіти; пільги на ренту для залізної руди та воду тощо.

Звертає на себе увагу й заява Мінекономіки України про те, що цього року воно планує активізувати роботу щодо розширення українського експорту, зокрема, шляхом продовження дій безмитних режимів торгівлі з ЄС, США та Великобританією, поліпшення логістики та ін.

Прес-центр Дніпропетровського

Облпрофоб’єднання