11 20

31.01.2023 Київська міськпрофрада взяла участь у засіданні Тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, що відбулося в режимі відеоконференції.

 

За запрошенням, участь у заході прийняла Київська міська професійна спілка працівників агропромислового комплексу.
   Згідно статистичних даних, на 01.01.2023 до органів державної статистики подали інформацію про наявність заборгованості 131 суб’єкт господарювання, які зареєстровані у м. Києві. Загальний обсяг боргу на цих підприємствах склав 375,4 млн грн, що на 8% або на 34 млн грн менше у порівнянні з попереднім місяцем минулого року (у порівнянні за станом на 01.01.2022 загальний обсяг боргу скоротився на 13,5% або на 58,4 млн грн). Станом на 01.01.2023 борги із заробітної плати мали місце на 131 підприємстві, це: 35 підприємств державного сектору економіки (212 млн грн); 3 комунальних підприємств (2 млн грн); 93 недержавних підприємств (161 млн грн).
   Завдяки спільно вжитих заходів Тимчасовою комісією, протягом січня – грудня 2022 року 207 підприємств м. Києва повністю погасили заборгованість із заробітної плати на загальну суму понад 220 млн гривень.
   На засіданні заслухано звіти керівника підприємства-боржника комунального сектору економіки, що має на 01.01.2023 заборгованість із заробітної плати, зі сплати ЄСВ, та належать до сфери управління ВО КМР (КМДА) - комунальне підприємство «КИЇВСЬКИЙ ЦЕНТР РОЗВИТКУ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА» Управління екології та природних ресурсів (борг - 319,8 тис грн).

   Також під час засідання були заслухані керівники 12 підприємств недержавного сектору економіки, що мають заборгованість із заробітної плати та зі сплати ЄСВ. Зокрема, ТОВ «Київський маргариновий завод» (борг - 177,6 тис грн).

    На засіданні виступив начальник Управління з питань праці Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці В.Шаботинський, який наголосив щодо прискорення надання керівниками підприємств-боржників документів до Державної служби з питань праці стосовно заходів щодо усунення заборгованості із заробітної плати. Також поінформував про укладення Меморандуму про співпрацю з Податковою службою. Зазначив, що наразі перевірки не проводяться, проте, Державна служба з питань праці чекає акти перевірок підприємств-боржників з Податкової служби.

    Під час заходу наголошено щодо вчасного подання підприємствами-боржниками оперативної інформації до Департаменту соціальної політики ВО КМР (КМДА) щодо стану погашення заборгованості із зарплати, складення, виконання та дотримання підприємствами графіків погашення заборгованості із заробітної плати, та зобов’язано керівників Департаментів ВО КМР (КМДА), районних державних адміністрацій у м. Києві тримати на контролі виконання підприємствами щодо заявлених строків погашення заборгованості.

 

Відділ соціально-економічних відносин
та соціального діалогу

https://kyiv.fpsu.org.ua/index.php/novyny/novyny-obiednannia/1473-zasidannya-timchasovoji-komisiji-z-pogashennya-zaborgovanosti-iz-zarobitnoji-plati-4