349312097 191066480128465 591526682609304167 n
Уся суть профспілкової роботи це – боротьба! Боротьба за соціально-економічні права працівників, за право на гідну та безпечну працю.
Як вести її так, щоб не виникало конфліктних ситуацій та конфронтації між сторонами соціального діалогу: владою, роботодавцями та профспілковою організацією? Про ці та інші проблеми розмовляли 25 травня у Вараському районі на черговій конференції на тему: «Роль профспілок у захисті прав людини праці. Первинна профспілкова організація – надійна опора та реальна сила діяльності профспілок у воєнний час».
Участь у профспілковій конференції взяли голови первинок з різних галузей Вараського району, голови обласних, районних галузевих профорганізацій, керівництво ФПО та спеціалісти апарату Федерації профспілок області.
Загалом близько 100 голів первинок взяли участь у заході. Частина з них розмістилася у великому залі засідань, решта – приєдналися у режимі ZOOM конференції.
Запрошеними на профспілкову конференцію були очільники Вараського району та представник організації роботодавців.
Примітно, що саме у день великого християнського свята – Вознесіння Христового, спілчани поїхали у найбільш віддалений, прикордонний район нашої області, адже, за словами Людмили МАРИНІНОЇ, очільниці Вараської районної державної адміністрації, минулоріч, у цей святковий день, такий візит був не можливим, через загрозу вторгнення з боку білоруського кордону.
- «Дякуючи нашим збройним силам, сьогодні ми маємо змогу зустрітися і вільно поспілкуватися», - зазначила вона.
І хоч дата конференції збіглася з не менш важливою подією – 50 річчям Рівненської атомної станції, Людмила Василівна, виступила перед спілчанами зі вступним словом, не на словах, а на справі, довівши присутнім, що соціальний діалог у Вараському районі ведеться на найвищому рівні.
Також перед присутніми виступив і голова райради Ярослав БЕРЕЗЮК.
Він запевнив спілчан у всебічній підтримці, та наголосив, що серед депутатського корпусу Вараського району немає ні в кого імунітету. І, якщо людина працює не на користь громаді – повноваження такого депутата можна припинити. Те ж саме стосується і керівників установ та організацій.
Учасники конференції висловили свою підтримку профспілковим ініціативам, відмітивши важливу роль соціального діалогу та профспілкової первинки. У ході заходу відбулася предметна розмова, були висловлені пропозиції, які можуть слугувати для більш результативної профспілкової роботи.
Зокрема, з мотивації профчленства, підсилення ролі профспілкового лідера тощо.
349335466 945543009799717 3134277733941050887 n
Микола Шершун, голова ФПО, у своєму виступі розповів про кроки, які робить Федерація профспілок області задля зміцнення свого потенціалу та посилення діяльності профспілок в умовах воєнного стану. Також, він наголосив, на важливості ролі соціального діалогу на шляху до євроінтеграції.
- «Неможливо переоцінити та знайти заміну соціальному партнерству, як не можливо онлайн спілкуванням замінити розмову віч-на-віч.
Саме тому ми сьогодні тут, у Вараському районі. Надихаючись прикладом нашого президента В. Зеленського, який під час державних візитів у країни Європи, досягає багато чого завдяки переговорному процесу. Ми, профспілчани, теж їдемо у райони, щоб мати незаангажований погляд на профспілкові проблеми з середини. Почути, чим живе та як працює голова первинки та його профспілкова організація, з яким проблемами доводиться стикатися», - зазначив голова ФПО.
Учасники конференції, сторони соціального діалогу, підписали Меморандуму про співпрацю.
Також обрали профспілкового представника Федерації у Вараському районі. Ним стала Зінаїда Улянівна Рева, голова первинної профспілкової організації Каноницької гімназії.
Наприкінці засідання були схвалені Рекомендації Конференції, із врахуванням зауважень та пропозицій, які прозвучали.
349143536 617303073661389 4618463654606955926 n 
Жанна КРУК,
Профінформ ФПО
https://www.facebook.com/fpu.rivne/posts/pfbid0EN1KHPx8zQX7BvDfVBGScQZKMQmu9khGLM2pe2HcmJXdrSXTsgK1KXuA2dkgKgsYl