Незважаючи на складну ситуацію в країні, традиційний весняний зліт молодих вчителів області відбувся. Така була воля героїв унікального, єдиного в Україні заходу. Хоч він і проводиться вже 43 раз, проте щоразу відрізняється оригінальною програмою і, звісно, новими освітянськими обличчями. В області продумана ціла система в роботі з цією категорією освітян, яка дістала назву «Тиждень молодого вчителя». Нинішній обласний зліт мав кілька особливостей. Перше, буквально всі заходи: виступи, конкурси, майстер-класи, були пронизані почуттям патріотизму. (І в дорозі, і під час зустрічей молоді вчителі без команди виконували гімн України). Друге, зліт присвячувався 95-річчю видатного педагога-земляка Івана Гуровича Ткаченка. Третє, це були заходи єдності представників усіх куточків області (країни в мініатюрі) – західної, східної, південної і північної. Як завжди, диригентом зльоту був обком профспілки працівників освіти і науки України. Усі 43 зльоти відбулися під незмінним авторством голови обкому профспілки Світлани Скалько, за що їй дуже вдячні учасники заходів різних років. А ідея їх проведення належить великому Василю Сухомлинському, яку підхопив його друг і соратник Іван Ткаченко.

 

IMG 1070 f5d18
Неспроста зліт стартував із сесійної зали обласної ради, адже тут приймаються доленосні рішення для життя області, в тому числі вчителів. Відкриваючи захід, директор департаменту освіти і науки ОДА Ельза Лещенко, підкреслила: нинішнє покоління вчителів живе в історичний час, коли поняття патріотизму є не порожнім звуком і саме на вчителів покладаються великі надії у вихованні цього почуття. Звучало багато побажань- настанов від керівництва області, науковців, послідовників ідей Ткаченка. Цікавими спогадами поділився директор Олександрійського педколеджу Станіслав Гайдук, який 38 років тому сам був учасником зльоту молодих вчителів. Знаменним захід був тим, що в ньому брав участь Іван Ткаченко і ділився досвідом роботи з трудового навчання. До речі, цього року педколедж закінчує правнучка Івана Гуровича Катерина Шевченко, тобто, педагогічна ниточка у цій родині не переривається.


Сергій Петров, який пройшов шлях від молодого вчителя до голови ФПО, поінформував, що роблять профоргани для становлення новачків і закликав до активної громадянської позиції, до участі у профспілковій роботі, Молодіжній раді ФПО. На думку Світлани Скалько, кожному молодому спеціалісту можна і потрібно стати добрим фахівцем, рівняючись на моральні і професійні авторитети. Обком профспілки освітян запровадив премію імені І.Г.Ткаченка і ось уже 10 років відзначають нею молодих вчителів – новаторів. І цього року Світлана Скалько і Сергій Петров вручили номінантам вісім премій. Під час урочистостей відбулася традиційна передача естафети педагогічного досвіду: наставники дали письмовий наказ молодим колегам високо нести звання вчителя.


У рамках зльоту у КДПУ відбулася науково-практична конференція на якій обговорювалися ідеї педагога – новатора І.Г.Ткаченко в сучасному освітньому просторі». Іван Гурович став дороговказом для багатьох освітян, які знайшли золоті зерна у його творчому доробку. А скільки науковців захистили дисертації на цінних матеріалах великого педагога! Зокрема кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Філоненко. Пощастило безпосередньо переймати досвід у Івана Гуровича завідувачу кафедри КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», доктору педагогічних наук, професору Надії Калініченко, кандидату педагогічних наук, доценту, директору музею Олександрійського педколеджу Іллі Шевченку. Про дружбу двох великих – Ткаченка і Сухомлинського розповіла донька Василя Олександровича, академік НАПНУ Ольга Сухомлинська.

IMG 2504 473b2
Молоді вчителі відвідали благодатну Богданівську землю Знам'янського району, яка подарувала людству світлого генія, стала підґрунтям для його становлення. За 35 років керівництва авторською школою він перетворив її на зразок і навчання, і гармонійного розвитку, і творчого мислення. З нагоди ювілею земляка в РДА відбулася педагогічна конференція. Родзинкою заходу став фільм про творчу лабораторію Ткаченка. Для більшості присутніх вперше трапилася така нагода – побачити наставника в роботі, почути його голос. Випереджаючи час, він народжував провідні ідеї: на базі його школи діяла науково-дослідна лабораторія з проблем трудового виховання і професійної орієнтації учнів сільської школи Інституту педагогіки України. Захистив дисертацію на тему трудового виховання учнів. Опікувався молодими колегами. Сформував кодекс правил педагогіки творення, які залишаються значимими і сьогодні.


Найвищу оцінку діяльності свого вчителя і директора дають колишні учні, які разом з ним пройшли різні експерименти. Гордиться випускниками різних поколінь нинішній директор Богданівської школи Сергій Бойчук. Зокрема, зі стін цієї школи вийшло два міністра освіти України. Спогадів було багато. І не лише як про професіонала. Це була різностороння людина, чудовий оратор, громадський активіст. Для онуки Вікторії Шевченко дідусь залишився в пам'яті найкращою людиною, другом і порадником. З трепетом молоді вчителі Кіровоградщини відвідали Богданівську школу, яку будував ще Ткаченко. Тут все пронизано його ідеями, поглядами, задумами.


У насиченій програмі зльоту була поїздка до Черкас і Канева, яка неабияк збагатила духовно молодих вчителів. Недаремно дорога простелилася у край Тараса Шевченка, адже щойно відзначили його 200-річчя. Під час зустрічі з профактивом обкому профспілки освітян сусідньої області і учасниками художньої самодіяльності обласного Будинку вчителя гості переконалися, що тут живе дух Кобзаря. Заступник голови Черкаського обкому профспілки освітян Іван Могила презентував свою організацію, підкріпивши її відеофільмом, назвав форми і методи роботи, зокрема з молодими вчителями.


У співпраці кіровоградців і черкащан склалися гарні взаємини – у них багато спорідненого. У кіровоградців є Сухомлинський і Ткаченко, у сусідів – Олександр Захаренко. Його вчення у великій пошані, а спадщина культивується в освітніх закладах. На лірично-патріотичну хвилю налаштував присутніх виступ гурту Будинку вчителя «Хрещатик», солісткою і ведучою якого є директор закладу Світлана Панченко. Набатом звучали пісні на слова пророка - Шевченка. Певно, щось народжується в душах українського народу, раз є потреба слухати слова Кобзаря. Поїздка на Черкащину була б неповноцінною без відвідання комплексу «Тарасова гора».


Чільне місце у програмі триденного зльоту відводилося конкурсам, які дозволили молодим вчителям показати себе з різних ракурсів. Наприклад, під час професійного конкурсу вони демонстрували свої сайти. У номінації «Світ захоплень» молоді вчителі немов перевтілилися на артистів і продемонстрували свої таланти. Переможців було багато, а титул і корону міс Освіта виборола вчитель Червонопільської школи Бобринецького району Дарина Середленко. Містером Освіти став вчитель Смолінського НВО Маловисківського району Сергій Шевченко.

 

 

Марія Іванова, керівник прес-центру ФПО

http://www.fpo.kr.ua/