e200

 

МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ щодо підвищення ефективності соціального діалогу та громадського контролю з дотримання трудового законодавства у Рівненській області  між владою, обласним об’єднанням організацій роботодавців та Федерацією профспілок Рівненщини підписано днями на чотиристоронніх засадах. Підписантами від Рівненської обласної ради та Рівненської облдержадміністрації стали їх очільники – Михайло Кириллов та Сергій Рибачок. Від об’єднання роботодавців Меморандум підписав його голова Володимир Боярчук, від Федерації профспілок області – голова Микола Шершун.

 

Цей документ готувався впродовж декількох місяців і містить комплекс заходів і напрямків діяльності, спрямованих на досягнення в області соціальної справедливості. Так, для практичної реалізації Меморандуму, сторони домовились здійснювати співробітництво у таких напрямках як:

 

 

  •     Взаємне інформування про випадки порушень дотримання Закону «Про соціальний діалог в Україні» в області.
  •     Включення представників ФПО до складів колегії ОДА у Рівненській області та громадської ради у встановленому порядку.
  •     Обмін інформацією при поданні змін і доповнень до проектів нормативно - правових актів з питань удосконалення соціального діалогу.
  •    Взаємний обмін інформацією щодо практики вирішення конфліктних ситуацій між роботодавцями і профспілковими комітетами.
  •     Спільне проведення заходів та навчань з питань роз’яснення та вдосконалення законодавства про «Соціальний діалог в Україні».
  •  

При цьому, кожна зі сторін задекларувала свою участь у співробітництві в проведенні колдоговірної роботи, у сприянні створення первинних профорганізацій профспілок і роботодавців, здійснення акцій «Кожному підприємству – колективний договір», а також у вирішенні проблемних питань з заборгованістю з виплати заробітної плати, підвищення її мінімального рівня, внесення пропозицій щодо методики формування прожиткового мінімуму тощо. Узгодження позицій сторін здійснюватиметься шляхом переговорів і консультацій, а в разі необхідності вони створюватимуть робочі групи для вироблення спільних рішень з питань, що становлять взаємний інтерес.

 

  Підписання Меморандуму є серйозним кроком на шляху до підготовки та  укладення нової Регіональної угоди в Рівненській області.

 

Профінформцентр ФПО