Рада-3

 

У Харкові в приміщенні обласного профобєднання відбулося засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Відкриваючи засідання, голова Ради, перший заступник Голови Об'єднання профспілок Харківської області С.Г. Волков відзначив, що в області проводиться цілеспрямована робота з удосконалення форм і методів соціального діалогу на основі взаємної поваги всіх сторін соціального партнерства.

На засіданні Ради розглянуто два планових питання.

З першого питання «Про виконання Територіальної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільними представницькими органами сторін роботодавців та профспілок Харківської області на 2013-2015 роки» були заслухані інформації сторін соціального діалогу. Зокрема, С.Г. Волков у своїй доповіді зазначив, що профспілкова сторона розглядає Територіальну Угоду як найважливішу складову соціального діалогу, де ми, в основному, знаходимо взаєморозуміння і консенсус із соціальними партнерами.

Тому робота профспілок усіх рівнів була спрямована на збільшення економічного потенціалу області, підвищення рівня зайнятості населення та заробітної плати, забезпечення безпечних умов праці, соціальний захист працюючих і в цілому населення області.

У травні минулого року на Виконкомі ОПХО затверджені заходи з виконання Територіальної угоди, в переважній більшості виконані, що сприяло повноті реалізації норм і зобов'язань Угоди.

Однак, залишається ряд зобов'язань Територіальної угоди, виконання яких не забезпечено в повному обсязі.

Так, у 2013 році індекс промислової продукції склав 94,9%. Відбувається скорочення обсягу промислової продукції проти 2012 у переробній (на 6,9%), харчової (на 12,2%) промисловості. У машинобудуванні спостерігалося зменшення обсягу промислової продукції проти 2012р. на 2%.

Індекс будівельної продукції в 2013 році, в порівнянні з січнем-груднем 2012 року, склав 81,8%.

За підсумками 9 місяців 2013 року 40% підприємств спрацювали збитково, ними допущено 4 млрд. грн. збитків (у 1,9 рази більше, ніж за січень-вересень 2012 р.).

Фінансовий результат підприємств та організацій вплинув на формування фонду оплати праці. Як результат, у 2013 році в області один з найнижчих темп зростання середньомісячної заробітної плати - 8,1%.

Борги з виплати заробітної плати скоротилися на 14,4 млн. грн. (16,2%) і склали на 1 січня 2014 року 74,3 млн. грн.

Про виконання Територіальної угоди від сторони влади інформувала Олена Захуцька - заступник співголови Ради, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, від роботодавців - Василь Григор’єв – заступник співголови Ради, голова Секретаріату спільного представницького органу роботодавців Харківської області.

В інформаціях сторін відмічено необхідність посилення соціального діалогу, що є важливою складовою у роботі щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин та захисту інтересів трудящих. Саме конструктивний діалог та проведення системної роботи дає змогу якомога швидше і раціональніше вирішувати проблемні питання.

З другого питання «Про стан тимчасової непрацездатності та оздоровлення застрахованих осіб Харківського регіону за підсумками 2013 року» слухали заступника директора виконавчої дирекції Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Юрія Гучева, який доповів:

- Одним із основних напрямків, на які спрямовуються кошти загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням, є виплата застрахованим особам допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологам.

Щорічно витрати Харківського обласного відділення фонду на виплату з тимчасової непрацездатності складають близько 70-72% від витрат на всі види допомоги. У 2013 р. витрати відділення на виплату усіх видів допомог за рахунок коштів Фонду склали 396943,9 тис. грн., що становить 91,3% від запланованої суми і 66,3% від загальної суми витрат на виплату допомоги. Порівняно з минулим роком сума витрат на виплату допомоги зросла на 11%.

На придбання путівок до санаторно-курортних закладів з бюджету фонду витрачено 91752,0 тис. грн., в т. ч. 11942,0 тис. грн. на придбання путівок в реабілітаційні відділення.

За рахунок коштів по Харківському обласному відділенню фактично у 2013 р. було використано 14045 путівок (116% до 2012 р.), в тому числі 1672 на реабілітаційне лікування. Всього оздоровлено 15963 застрахованих осіб та членів їх сімей, з них 891 дитина по путівках для спільного лікування дорослого та дитини.

В обговоренні зазначених питань взяли участь: Волков С.Г., Захуцька О.В., Печура Т.М., Григор’єв В.В., Байбакова Н.П., Кригін М.І., Чепурнова О.В.

 

 

Об'єднання профспілок Харківської області

 

Рада

 

Рада-1

 

 

Рада-2