p 07430 big

Вважати й надалі пріоритетним завданням Президії ЦК та інших виборних органів Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України сприяння галузевим підприємствам в підвищенні якості надання житлово-комунальних послуг та забезпечення гідної оплати і безпеки праці та правового захисту спілчан. Такою була  одна з головних тез виступів учасників IV Пленуму ЦК галузевої Профспілки. В заході взяв участь заступник Міністра реґіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Григорій Семчук.

«Зараз в Україні дуже складна політична, соціальна та економічна ситуація, - підкреслив у своєму виступі на Пленумі В.о. Голови Федерації профспілок України Григорій Осовий. – Країна, профспілки, кожний трудовий колектив поставлено на межу виживання. У ФПУ, її членських організацій у цей час відповідальні завдання по посиленню соціально-економічного захисту працівників. Дії профспілок мають відповідати викликам часу. Тому Рада ФПУ дала чіткий наказ підготувати стратегію розвитку профспілкового руху, зміцнення ФПУ, її членських організацій. Саме у цьому руслі треба зараз вести розмову та дискусії, домагатися більш ефективної діяльності щодо вирішення проблем людини праці».

В.о. Голови ФПУ проінформував, що незабаром має відбутися зустріч Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка с керівниками ФПУ та її членських організацій. «Це повинна бути чесна, відверта і конструктивна розмова, бо ми маємо знайти порозуміння з владою для більш ефективного відстоювання законних прав та інтересів працівників», - пояснив він.

Григорій Осовий сказав, що профспілки завжди будуть потрібні. Але треба бути саме такими профспілками, яких вимагає суспільство. «Давайте думати разом, як вийти з цієї складної ситуації, спільно діяти для модернізації, зміцнення та підвищення ефективності профспілкового руху», - запропонував профспілковий лідер.

У докладі Голови ЦК Профспілки Олексія Романюка «Про участь профспілкових організацій в кампанії «За якісне громадське обслуговування» та посилення соціальної захищеності спілчан», виступах наголошувалось, що Президія Центрального комітету, виборні органи територіальних, міських та первинних організацій Профспілки активно підтримали та долучилися до цієї кампанії, проголошеної  у 2011 року світовою профспілковою спільнотою.

Підтримуючи ідеї міжнародних профцентрів та поділяючи стурбованість профорганів усіх рівнів щодо занепаду сфери життєзабезпечення ЦК Профспілки став ініціатором прийняття VI з’їздом ФПУ Резолюції «За якісне та доступне громадське обслуговування» на основі якої в подальшому було розроблено та затверджено Цільову програму. Для оперативної реалізації заходів, передбачених цією Програмою, при ФПУ створено Колегію з представників Всеукраїнських профспілок сектору громадського обслуговування.

У березні 2012 року за поданням Президії ЦК Профспілки стан житлово-комунального господарства розглядався на засіданні Президії ФПУ, за результатами якого до усіх гілок влади було направлено лист з пропозиціями щодо упередження негативних наслідків руйнації та необхідності докорінної модернізації основних фондів галузі та підсилення соціальної захищеності її працівників.

2013 року виборні органи Профспілки активно включилися в міжнародну кампанію «За право людини на чисту питну воду» та закликали залучитися до неї соціальних партнерів та усі членські організації ФПУ. Представники галузевої Профспілки беруть участь в роботі колегії Мінрегіону України, організації Всеукраїнського конкурсу «За кращий благоустрій населених пунктів», вносять конкретні пропозиції щодо розвитку житлово-комунального господарства та підвищення якості послуг при формуванні Державного бюджету, національних та галузевих програм економічного розвитку. З питань цінової політики ЦК Профспілки співпрацює з Національною комісією, що здійснює державне регулювання ринку комунальних послуг, Асоціацією міст України, галузевими асоціаціями та корпораціями.

Минулого року ЦК Профспілки разом з Фондом Фрідріха Еберта провели моніторинг стану житлово-комунального господарства та напрацювали рекомендації щодо можливостей розвитку галузі, виходячи з її проблемних питань та сучасних викликів. В більшості профспілкових структурах налагоджено збір та поширення інформації про досвід роботи суб’єктів господарювання з надання якісних послуг.

Для досягнення цілей та мети кампанії «За якісне та доступне громадське обслуговування», посилення захисту прав спілчан Президія ЦК Профспілки, інші виборні профоргани максимально використовують соціальний діалог. Минулого року після копіткої роботи підписані нові галузеві угоди з Мінрегіоном України, Мінінфраструктури України, Центральним правлінням УТОС та Центральним правлінням УТОГ.

Водночас Пленум зазначив, що нинішній стан більшості підприємств житлово-комунального господарства, інженерних комунікацій населених пунктів України є критичним і загрозливим для національної безпеки держави та не дозволяє надавати споживачам послуги належної якості, а темпи руйнації основних фондів галузі вищі за темпи їх відновлення. Постійне недофінансування, зволікання з реформуванням та модернізацією галузевих підприємств може призвести до нових надзвичайних ситуацій техногенного та екологічного характеру.

Внаслідок неповного відшкодування державою компенсацій за перевезення пільгових категорій населення вкрай у незадовільному стані знаходиться міський електричний транспорт. Суб’єкти господарювання ЖКГ в економічному, правовому та технічному стані вже давно перейшли критичну межу і виживають лише завдяки високій відповідальності, ентузіазму та терпінню працівників. Люди, які працюють при будь-яких погодних умовах та виконують найбруднішу роботу, отримують заробітну плату на 20 – 30 відсотків нижчу від середньої в промисловому секторі. На багатьох галузевих підприємствах працівники не отримують зарплату декілька місяців.

Значні труднощі у профспілкових органів щодо захисту прав та інтересів спілчан виникають у зв’язку з невизнанням окремими органами місцевого самоврядування положень галузевих угод, особливо тих, що стосуються умов оплати праці та виробничого побуту.

Учасники засідання підкреслювали необхідність значного посилення уваги та об’єднання зусиль сторін соціального діалогу в напрямку посилення виробничої дисципліни та відповідальності за сумлінне виконання обов’язків з боку працівників житлово-комунальної сфери, підвищення їх кваліфікації та запровадження дієвих матеріальних та моральних стимулів.

Під час засідання було вирішено затвердити та направити Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та Раді національної безпеки та оборони України Звернення учасників Пленуму ЦК Профспілки щодо підтримки житлово-комунального господарства.

Пленум доручив Президії та керівництву ЦК Профспілки опрацювати та направити Мінрегіону та Мінінфраструктури України, іншим сторонам соціального діалогу, а також Федерації профспілок України пропозиції, внесені учасниками Пленуму, для вирішення в межах їх компетенції. Також він дав їм доручення продовжити роботу з залучення сторін соціального діалогу, інших державних та громадських інституцій, міжнародних фондів та організацій до участі та сприяння в проведенні кампаній «За якісне та доступне громадське обслуговування» та «За право людини на чисту питну воду».

Пленум закликав органи влади, соціальних партнерів, політиків та громадські організації, депутатів всіх рівнів підтримати кампанію «За якісне та доступне громадське обслуговування», залучитися до пропаганди цінностей сфери послуг для суспільства, сприяти здійсненню заходів з мінімізації техногенного впливу об’єктів житлово-комунального господарства на навколишнє середовище і людину в цілому, недопущенню скорочення громадських послуг.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ