IMG 5412

 

Надворі календарна весна, до літа, як то кажуть, ще є час, а владні структури області, профспілки та роботодавці вже розпочали підготовку до оздоровчого сезону літа 2014 року.

Що й казати, проходить він у незвичних умовах, і це відмітив, відкриваючи розширене засідання президії Федерації профспілок Рівненської області та кординаційної ради ФПО з питань з оздоровлення і відпочинку дітей, що відбулось 31 березня, голова ФПО Микола Шершун, підкресливши  той момент, що наші діти в своїй  більшості, найвірогідніше, замість чорноморських курортів, відпочиватимуть у заміських оздоровчих закладах Рівненщини. Тому до справи дитячого оздоровлення треба підійти особливо відповідально, і зробити все належне, щоб їх відпочинок пройшов на найвищому рівні. Очільник профспілок області навів короткий аналіз минулорічного оздоровлення. Так, у 2013 році на організацію літнього оздоровлення дітей з бюджету області фактично використано 3947,64 тис. грн., з місцевих бюджетів 4936,05 тис. грн. виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності -14099,90 тис. грн., з підприємств установ різних форм власності залучено 15594,72 тис. грн..  4022,9 тис. грн. Таким чином всіма видами оздоровлення та відпочинку будо забезпечено 150389 дітей нашої області, або 75,3% від загальної кількості дітей шкільного віку, з них відпочинком охоплено 76056 дітей, що склало74,1%. Аналізуючи ці цифри, - продовжив голова ФПО, - ми прийшли до висновку, що є реальні резерви підвищити кількість оздоровлених дітей за рахунок обласного та місцевого бюджетів. Але, на думку профспілковців, більший наголос робити не на відпочинок дітей, а на оздоровлення у стаціонарних оздоровчих закладах. Так, за участі профспілкових структур торік в 11 стаціонарних дитячих оздоровчих закладах області було оздоровлено за рахунок всіх можливостей фінансування 9066 дітей. Правда, п’ять оздоровчих закладів такі, як «Експрес», «Берізка», «Хрінники», «Сигнал», «Чайка», в силу різних обставин, не були заповненні на повну потужність. Отже, в цьому році перед організаторами оздоровлення стоїть завдання використати на повну всю існуючу оздоровчу базу, надати якісні послуги харчування, оздоровлення, а особливо культурно-виховного процесу.

До речі, на правлінні  ФСС з ТВП, в якому нині головує Микола Шершун, вже заплановано освоїти 18 млн. грн. Таким чином загальна кількість дітей, які будуть оздоровленні за участю Фонду, складе 7725, що на 10,5% більше ніж в минулому році, з них 6220 за повну вартість, а 1021 дитина - за частковим фінансуванням путівок, в тому числі 800 дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села. 400 дітей планується оздоровити в інших областях України, зокрема, у Закарпатті.

Лаконічним в своїх пропозиціях, щодо покращення рівня оздоровлення, був Віктор Ольховик, голова постійної комісії з питань соціальної політики та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Рівненської обласної ради. Він запевнив, як не складно, але обласна програма оздоровлення дітей на Рівненщині буде працювати і не гірше ніж минулоріч. Головне – провести якісну підготовку до оздоровлення, а під час самої кампанії, не заважати працювати колективам оздоровниць всілякими перевірками та ревізіями. На його думку, яку далі підтвердили й інші виступаючі на засіданні, саме профспілки повинні координувати цю роботу, щоб все пройшло злагоджено та чітко.

За інформацією Віталія Ліпського, заступника начальника управління у справах молоді і спорту, з обласного бюджету на потреби дитячого оздоровлення передбачено 3 млн. 450 тис грн., місцеві бюджети до цієї суми додадуть ще 2 млн. 200 тис., 6 млн. 400 тис буде залучено з інших джерел фінансування, але дуже багато у процесі акумулювання коштів підводних течій, бо часто-густо гроші осідають на рахунках казначейства, яке має право їх спрямовувати тільки на «соціальні потреби». А за трактуванням чиновників цього відомства «організація відпочинку молоді» такою не є, що звучить як нонсенс. І все ж, запевнив пан Віталій, треба спрацювати так, щоб 55 % всіх дітей області були охоплені літнім відпочинком.

Іван Власик, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА, поділився з присутніми гостротою кадрового забезпечення окремих закладів, зокрема, не участі у першому турі тендерних закупівель на дитячі путівки ДП СКК «Сигнал». А все через неможливість оперативно призначити його директора, оскільки йде процес передачі цього закладу у комунальну власність. Відразу зазначимо, що з приводу піднятого питання вже направлений відповідний лист від Федерації профспілок області голові Рівненської обласної ради М.М. Кириллову з проханням вирішити цю проблему.

З конкретними і чіткими пропозиціями, щодо поліпшення рівня цьогорічного оздоровлення виступили й інші учасники наради.

Всі їх пропозиції і побажання були узагальнені відповідною постановою Федерацією профспілок області і направлені у листах до владних структур Рівненщини, до ФПУ та ВД ФСС з ТВП України.

Зокрема, мова в них йде про відпрацювання механізмів взаємодії між регіональною владою та засновниками (власниками) дитячих оздоровчих закладів в питаннях їх збереження, про підтримку та перспективи розвитку; створення механізмів фінансової підтримки ДОЗ для збільшення кількості оздоровлення пільгових категорій та підвищення якості оздоровчих та розвиваючих послуг; розроблення програмного методичного супроводу та підтримки розвитку ДОЗ. Також пропонується удосконалити систему підвищення рівня кваліфікації керівників ДОЗ, педагогічних, медичних працівників і працівників кухні, спеціалістів з пожежної безпеки та охорони праці.

З метою здешевлення вартості путівок, в листах пропонується, розглянути питання надання пільг дитячим оздоровчим закладам в оплаті енергоносіїв (адже в попередні роки тариф на приготування їжі був меншим, ніж на інші витрати), комунально-побутових, медичних, транспортних, торгівельних послуг. Вже нині вивчається можливість кооперування коштів за допомогою підприємців, організацій області та місцевих бюджетів для виконання приписів з питань пожежної безпеки і проведення ремонтних робіт для підготовки до нового оздоровчого сезону тощо.

Федерація профспілок області також звернулася до ФПУ  з проханням допомогти, через Верховну раду України, вирішити питання звільнення дитячих оздоровчих закладів від конкурсних торгів на закупівлю путівок на оздоровлення і відпочинку дітей. Адже заклади, які беруть участь у тендерних процедурах, вимушені ставити мінімальну вартість путівки і вилучати всі додаткові заходи щодо охорони праці та розвитку матеріально-технічної бази. (на цій пропозиції особливо на нараді наголошували Олександр Сідлецький, голова обласної організації профспілки працівників лісових галузей та директори найпотужніших в області ДСОК «Корчагінець» та «Агатівка» Іван Дячук і Петро Стахов.

Є надія, що, незважаючи на складну фінансову ситуацію, владні структури, роботодавці, організатори оздоровлення з числа працівників соціальних Фондів, дослухаються до пропозицій, які прозвучали на розширеному засіданні ФПО та координаційної ради ФПО з питань оздоровлення та відпочинку дітей і оздоровчий сезон літа 2014 року розпочнеться вчасно, пройде організовано і якісно більшості школярів Рівненщини.

 

Тамара Стецюк,

Федерація пррофспілок Рівненської області

 

IMG 5416

 

IMG 5422