ОСВИТА

14 квітня 2014 року у Київському міському Будинку вчителя відбувся круглий стіл «Освітяни на межі відчаю» із метою досягнення консенсусу з Урядом для збереження трудових та соціально-економічних прав освітян в умовах економії бюджетних коштів.

Організатор заходу – Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Документи щодо удосконалення окремих положень соціальної політики, які суттєво звужують трудові права освітян обговорювали Лілія Гриневич – голова Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, Володимир Матвійчук – заступник Міністра фінансів України, Олександр Яцунь – голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, Ольга Щеглова – заступник директора департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України, Вікторія Челомбітько – в.о. директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київради (КМДА), Віктор Падалка – перший заступник директора Департаменту фінансів КМДА, Михайло Чаплига – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У дискусії також взяли участь начальники фінансових управлінь і управлінь освіти районних у м. Києві державних адміністрацій, молоді педагоги, профспілкова громадськість, ЗМІ.

Відкриваючи роботу круглого столу голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь наголосив, що низка антикризових рішень, розроблена Урядом, пропонує учительству «затягнути паски» до стабілізації ситуації в країні та може призвести до зниження заробітної плати маже вдвічі. Освітяни розуміють, що у кризові часи відновити весь спектр законних гарантій неможливо, зокрема, розморозити тарифну сітку чи ввести в дію статтю 57 закону «Про освіту». Проте, так звужувати трудові права педагогів – неприпустимо!

Через постійні недоплати освітянам у дитячих садочках можуть страждати діти, відзначали вихователі Києва – учасники круглого столу. «Ми просто у відчаї. Ми ж не можемо не виховувати чи не зробити свою роботу, адже це діти, їх не можна залишати без догляду. І не виплачувати гроші за таку роботу просто неможливо, – відзначила вихователь садочка № 580 Оболонського району Ольга Карпухно.

Далі слово взяли молоді спеціалісти. «За ті гроші, що залишатимуться у гаманцях учителів, жити неможливо, а лише виживати. І якщо нас не почують ми змушені будемо вийти на освітянський страйк», – сказала педагог Дарія Болгар із Подільського району столиці.

Після тривожних виступів освітян заступник Міністра фінансів України Володимир Матвійчук запевнив, що найближчим часом до постанови №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» буде внесено зміни, зокрема щодо встановлення доплат за виконання тимчасово відсутніх працівників та заповнення вакантних посад у закладах освіти.

Виступаючи перед освітянами голова профільного комітету Верховної Ради України Лілія Гриневич запевнила, що за проект закону № 4648 у такому вигляді, як він є сьогодні, депутати голосувати не будуть. І якщо збільшувати педагогічне навантаження, то лише разом із збільшенням заробітної плати учителя.
«Ситуація складна, але нам потрібно разом рухатися вперед. Пропонуємо створити спільну робочу групу при Комітеті для реформування питань оплати праці освітянам», – підсумувала Лілія Гриневич.

Економія шляхом обмеження надбавок за престижність праці, завідування кабінетами, перевірку зошитів та заміни уроків – це порушення прав педагогів. «Ми наполягаємо на збереженні існуючих соціальних стандартів та гарантій працівників закладів освіти», – підкреслив профспілковий лідер Олександр Яцунь.
Освітяни переконані, що впровадження розроблених Урядом антикризових рішень не лише не відповідає принципам соціальної справедливості, а й є принизливим, оскільки ставить працівників на межу бідності.

За результатами круглого столу його учасники вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо внесення змін до постанови №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», якими дозволити працівникам закладів освіти встановлювати доплати за виконання тимчасово відсутніх працівників, заповнення вакантних посад тощо і відміни проекту Закону України № 4648 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)» в частині виключення норм про встановлення гнучких розмірів доплат освітянам за додаткові види педагогічної діяльності.

Київська міська організація Профспілки працівників освити і науки України