cherig big

Звернення Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

з приводу спроб протиправної експропріації

Фондом державного майна України майна профоб’єднання за

допомогою судових інстанцій

Звертаємось до Вас, шановний Арсенію Петровичу, щоб висловити нашу глибоку стурбованість стосовно спроби незаконно експропріювати майно профспілок Чернігівської області.

Майно профспілкових організацій набувалось за рахунок внесків їх членів - фізичних осіб та побудоване за рахунок профспілкових коштів. Його перехід до державної власності є неприйнятним в який би спосіб він не здійснювався.

Відповідно до ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

На законодавчому рівні право власності профспілок вперше було визначено Основами цивільного законодавства Союзу РСР та союзних республік, прийнятими 08.12.1961 року (ст.24) та Цивільним кодексом УРСР, введеним в дію з 01 січня 1964 року. Право власності профспілкових організацій у подальшому було закріплено Конституціями СРСР 1977 року та УРСР 1978 року (стаття 10 ), Законом СРСР «Про громадські об’єднання» від 09.10.1990 року (ст.18), Законом СРСР «Про професійні спілки, права і гарантії їхньої діяльності» від 10.12.1990 (ст.20). Прийнятий 07.02.1991 року Закон України «Про власність» визнав професійні спілки суб’єктами права колективної власності (ст. 20) та визначив перелік об’єктів, що можуть бути у власності профспілок.

Прокуратура Чернігівської області у жовтні 2011 року звернулась до господарського суду Чернігівської області з позовними заявами про визнання за державою Україна в особі Фонду державного майна України права власності та витребування майна: об’єктів нерухомості в м. Чернігові – адміністративну будівлю Федерації профспілкових організацій по вул. Шевченка, 5, та будівлю Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій області по вул. Шевченка, 105-а, на користь Фонду державного майна України.

Незаконними рішеннями господарського суду Чернігівської області від 20.12.2011 року та від 26.12.2011 року у справах № 5028/12/106/2011, № 5028/12/107/2011 задоволенні позовні вимоги прокуратури.

На даний час справи розглядаються в Київському апеляційному господарському суді.

Обласні, первинні та інші організації профспілок Чернігівської області, члени виборних органів, працівники Федерації, комітетів профспілок , багато з яких брали безпосередню участь у будівництві та обладнанні адміністративної будівлі та будівлі профспілкових курсів, десятки років утримували та поліпшували їх стан, обурені потуранням майнових прав профоб’єднання.

Наслідком прийняття помилкового рішення про залишення в силі рішення господарського суду Чернігівської області може стати позбавлення профспілок Чернігівського регіону, які нараховують та об’єднують більше 170 тис. членів профспілок, матеріальної основи для існування, втрати можливості вести діяльність, припинення виконання статутних завдань. Це значно погіршить незахищене соціальне становище працівників та може призвести міжнародну спільноту до висновків про незабезпечення взятих Україною міжнародних зобов’язань по створенню сприятливих умов для свободи об’єднання у профспілки та невтручання у їх діяльність.

Сучасні профспілкові організації в Україні, їх правонаступники ніколи не були організаціями союзного підпорядкування і їх майно ніколи не було державною власністю.

Оскільки Федерація незалежних профспілок України (нині – Федерація професійних спілок України), засновником якої є Федерація профспілкових організацій Чернігівської області в листопаді 1990 року одержала майнові об’єкти на праві власності від Загальної конфедерації профспілок Союзу РСР по договору в установленому порядку та відповідно до чинного на той час законодавства то постанови Верховної Ради України від 10 квітня 1992 р. № 2268-ХІІ та від 4 лютого 1994 р. № 3943-ХІІ про передавання майна громадських організацій колишнього Союзу РСР тимчасово Фонду державного майна України не поширюються на Федерацію незалежних профспілок України, а нині – Федерацію профспілок України, що помилково не взято до уваги судом першої інстанції.

У зв’язку з цим у Фонду державного майна України немає жодних підстав для висунення претензій до майна профспілок, законно набутого в установленому порядку.

На підставі викладеного просимо Вас особисто втрутитись у ситуацію та не допустити незаконної експропріації майна Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, надати доручення Міністерству юстиції України вивчити це питання та належним чином врегулювати.

Голова Федерації профспілкових організацій

Чернігівської області М.А.Богдан