За ініціативою профспілкової сторони, яка у поточному році головує у Харківській територіальній тристоронній соціально-економічній раді, за підтримки Регіонального представництва Фонду ім. Ф. Еберта 15 квітня ц.р  у Харкові. відбувся семінар «Вирішення трудових спорів в Україні: Нова модель та перспективи її впровадження в Україні».

Мета заходу - ознайомлення та обговорення положень Нової моделі, з подальшим прийняттям необхідних зауважень та пропозицій, що надасть змогу ретельно підійти до розробки відповідного механізму вирішення трудових спорів в Україні.

18-04-2014-4

Участь у семінарі взяли члени та представники ТТСЕР, керівники і фахівці відділення Національної служби посередництва та примирення в Харківській області, незалежні посередники та трудові арбітри.

Відкриваючи семінар голова ТТСЕР, перший заступник голови ОПХО Волков С.Г. відзначив, що існуюча система здійснення трудових прав та інтересів закріплена у ряді нормативних актів, які прийняті у різні часу, що безумовно ускладнює їх правозастосування. При чому суттєво різняться порядки вирішення індивідуальних і колективних трудових спорів. Волков С.Г. висловив надію та побажання, щоб Нова модель вирішення трудових спорів сприяла їх ефективному вирішенню, профспілки та роботодавці несли конкретну відповідальність у вирішенні спорів, а влада забезпечувала основні правіла і засоби їх остаточного вирішення.

18-04-2014-5

Презентувала Нову модель вирішення трудових спорів в Україні Н.І. Зарько, керівник Експертної групи шведсько-українського проекту, незалежний експерт. Вона розкрила особливості процедур позасудового та судового вирішення спорів, аспекти їх врегулювання, класифікацію трудових спорів, права суб’єктів сторін спору під час його вирішення та відповідальність за порушення порядку вирішення трудових спорів. Відповідно до положень Нової моделі передбачається, що позасудовий порядок вирішення трудових спорів про інтереси та про права включатиме мінімально можливу кількість рівнів і максимальну можливість залучення організацій профспілок і роботодавців до процедур вирішення трудових спорів на всіх етапах. Якісно має змінитися й роль НСПП у зв’язку із розширенням повноважень, функцій та прав щодо вирішення трудових спорів у позасудовому порядку, зі створенням відповідної організаційної структури та відповідним фінансуванням для здійснення цих повноважень, функцій та прав.

Докладніше про роль соціальних партнерів у вирішенні трудових спорів, яка визначена Новою моделлю, представлено керівником департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ О.О. Лобченко.

18-04-2014-6

Заступник Голови НСПП С.В. Гербеда та начальник відділення НСПП у Харківській області О.М. Дорожко проінформували про нову роль Національної служби посередництва і примирення у врегулюванні трудових спорів

Програма семінару складалася із двох сесій: перша з них була присвячена викладенню теоретичних положень Нової моделі, друга – практична, пов’язана із обговоренням Нової моделі та виробленням спільних пропозицій по її подальшому вдосконаленню.

Учасники семінару поділилися власним практичним досвідом, висловили думки щодо актуальності удосконалення системи  вирішення трудових спорів в Україні. Під час обговорення були висунуті наступні пропозиції: з метою забезпечення ефективної роботи запропонованої Нової моделі передбачити обов’язкове законодавчо закріплене положення щодо поширення галузевої угоди на всі підприємства відповідної галузі; забезпечити детальну розробку відповідних критеріїв та програм підготовки трудових посередників і арбітрів; приділити особливу увагу прогнозуванню кількості трудових спорів, які вимагатимуть залучення трудових посередників і арбітрів, як підґрунтя розрахунку необхідного обсягу бюджетних коштів на  оплату їх роботи; надати більш точне та повне визначення поняття «акція протесту»; передбачити внесення відповідних змін до Закону України «Про колективні договори і угоди»; в подальшому провести широке обговорення проекту Закону України «Про трудові спори» та відповідних змін до діючих законів із представниками територіальних тристоронніх соціально-економічних рад.

Активну участь в обговоренні взяли Волков С.Г., Дорожко О.М., Зуєва О.О., Чепурнова О.В., Клочко Г.С., Плющенко А.П., Білоцерківська О.В., Гриценко Н.О., Безсонова М.В.

Учасники семінару підтвердили свою готовність активно включитися в роботу щодо розробки та впровадження професійних стандартів у соціально-трудовій сфері.

 

Гриценко Н.О., завідувач відділу ОПХО

М.В. Безсонова, завідувач сектора правового забезпечення  відділення НСПП в Харківській області

 

http://opkho.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=590