ДНЕПРО1

 

Не допустити падіння життєвого рівня трудящих і всього населення - таким був лейтмотив наради, що відбулася 29 квітня в Дніпропетровській облдержадміністрації за участю керівництва області, профспілок, Федерації організацій роботодавців та директорів провідних підприємств гірничо-металургійного комплексу. Ця зустріч стала продовженням декількох попередніх подібних заходів за участю сторін соціального діалогу.

У нинішніх умовах різкого зростання вартості життя і «заморожування» соціальних стандартів, падіння темпів підвищення рівня зарплати, заявив голова облпрофоб’єднання В. Дубіль, фінансово-промислові корпорації Дніпропетровщини повинні на ділі продемонструвати свою соціальної відповідальності і забезпечити збереження передбачених колдоговорами соціальних гарантій трудящих. Про це ж говорили на нараді голова обкому профспілки металургів і гірників В. Шевченко, голови профкомів Є.Запускалов (Орджонікідзевський ГЗК), Л.Завацька (ПАТ «Євраз Баглійкокс»), В. Ласкін (ПАТ «Дніпропетровський завод прокатних валків»). Позитивно, що на більшості підприємств ГМК є розуміння важливості взаємодії роботодавців і профспілок.

Співзвучні позиції профспілок думки висловили в ході цієї зустрічі заступник губернатора області Г. Корбан, голова Федерації організацій роботодавців В. Сергєєв, гендиректор ПАТ «Євраз - Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського» В. Бергеман та ін.

Визнаючи серйозність нинішньої кризи в країні, сторони соціального діалогу висловилися за необхідність спільних дій з її подолання.

Підтримавши нещодавне Звернення губернатора області І.Коломойського до власників і керівників підприємств про істотне підвищення оплати праці на підприємствах базових галузей, профспілки закликали роботодавців підтримати цю важливу ініціативу і знайти можливість її збільшення не менш ніж на 20%. Необхідно також, на думку

профспілок, незважаючи на кризу, не допустити на підприємствах скорочення робочих місць.

Усі ці аспекти повинні знайти відображення у спільному меморандумі влади, роботодавців і профспілок, що розробляється зараз за підсумками наради.

Аналогічні тристоронні зустрічі, окрім гірничо-металургійного комплексу, планується незабаром провести і в інших галузях економіки регіону.

 

В.Коврига,

зав прес-центром Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

ДНЕПРО

 

 

ДНЕПРО2