P1070008

Закарпатське територіальне профспілкове об’єднання працівників соціальної сфери (голова Людмила Ляпіна) з багатьох напрямків роботи – серед кращих галузевих профспілок нашого краю. Виконуючи свою захисну функцію, обласна профспілка намагається привернути увагу  владних структур, вищестоящих профспілкових органів до проблем галузі, які хвилюють спілчан. Доведенню позиції профспілки з різних питань  допомагає те, що Людмила Ляпіна є членом колегій Департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації та обласного  центру зайнятості.

Про досягнення та існуючі проблеми галузі відбулася гостра, конструктивна розмова на  ІІІ-ій  звітно – виборній конференції територіального профспілкового об’єднання, в роботі якої взяли участь голова Закарпатської облпрофради Іван Король, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола та голова Профспілки працівників соціальної сфери України Володимир Тьоткін.

Досягненням  Центральної Ради Профспілки, за участі  нашої  галузевої  профспілки,  є те, що вдалося вирішити питання підвищення оплати праці за стаж роботи медичним та педагогічним працівникам установ соціальної сфери.  Неодноразово, за наполяганням профспілок бюджетної сфери,  підвищувався тариф І-го розряду ЄТС, внесено відповідні зміни до ст. 9 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Продовжує залишатися впливовим інструментом Галузева Угода  між Міністерством  соціальної політики України і  Профспілками працівників соціальної сфери України та  працівників державних установ України. Забезпечується виконання зобов’язань Територіальної угоди,   що сприяє посиленню ефективності ведення соціального діалогу на локальному рівні.

За підтримки Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА вдалося  зберегти  мережу діючих в області установ соціальної сфери та майже всю штатну чисельність працюючих. В усіх   організаціях та установах  соціальної сфери області укладені колективні договори. Незважаючи на складний фінансовий стан і дуже обмежене бюджетне фінансування, профкоми галузі спільно з роботодавцями  знаходять кошти на виплату додаткових пільг і компенсацій працівникам, що передбачені колективними договорами. Торік на ці цілі спрямовано 244,7 тис. грн.

На звітно – виборній  профспілковій конференції детально йшлося і про існуючі проблеми галузі, можливі шляхи їх вирішення. Зокрема, проблемним залишається низький рівень заробітної плати, особливо держслужбовців,  які працюють у державних структурах соціального захисту населення: посадовий оклад дорівнює мінімальній заробітній платі. В той же час   при відсутності росту зарплати збільшуються посадові навантаження (функції) працюючих. Недостатньо фінансуються заходи з охорони праці: якщо у 2012 році сума виділених коштів на ці цілі становила всього 0,02 відсотка  фонду оплати праці замість 0,2 відсотка,  передбачених Законом України «Про охорону праці», то торік такі кошти взагалі не виділялися. Не були реалізовані наполягання  профспілки щодо внесення змін та доповнень до Закону України «Про соціальні послуги», в якому запропоновано передбачення  державних гарантій працівникам  соціальної сфери, які надають ці послуги.  Гальмує розвиток територіальних центрів (надання соціальних послуг) негнучкість формули міжбюджетного трансферту на їх утримання, що вимагає прискорення впровадження методики визначення обсягів фінансування територіальних центрів (надання соціальних послуг), основою якої є кількість наданих послуг. Відкладено і розгляд проекту закону про престижність праці соціального працівника. А от досвід цієї роботи, який закарпатські держслужбовці вивчали в Швейцарії,  Чехії, Словаччині, Угорщині, засвідчує важливість і значимість проведення цієї роботи на державному рівні. Усі ці  проблеми галузі вимагають вирішення на національному   рівні.

Головою Закарпатського територіального  профспілкового  об’єднання працівників соціальної сфери знову обрано Людмилу Ляпіну.

На фото:

- (зліва направо) проблеми галузі обговорюють голова Профспілки працівників соціальної сфери України Володимир Тьоткін, голова Закарпатського територіального галузевого  профоб’єднання Людмила Ляпіна та голова Закарпатської облпрофради Іван Король.

Фото автора

Сергій Баранчиков