IMG 7096

Днями у Чернігові відбулося засідання Ради Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. В роботі взяли участь та виступили в.о. голови Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Чернігівської обласної Ради Микола Звєрєв та перший заступник голови Чернігівського обласного об'єднання організацій роботодавців Володимир Козир. Основним питання порядку денного засідання було визначення ролі та завдань профспілкових організацій області щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в сучасних умовах.

Члени Ради Федерації профспілкових організацій області відзначили, що критична ситуація, що виникла в країні – тривалий спад виробництва, зменшення економічної активності населення, тенденція до скорочення штату працівників і вакансій та, як наслідок, загроза масового безробіття, потребує невідкладного та адекватного реагування з боку влади спільно з роботодавцями та профспілками задля стабілізації економіки та виведення її на новий рівень розвитку.

У виступі голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Микола Богдан відзначалося, що діяльність профспілок в звітному періоді проходила в дуже складних умовах, а саме політичною нестабільністю в Україні, що значно ускладнювало виконання, покладених на них завдань. Настрої рядових членів профспілок, що формувалися протягом останніх років профспілковий лідер охарактеризував так: “Українці давно обурювалися тим, що країна є корумпованою, чиновницьке свавілля тотально поширене, а справедливість і диференціація доходів простих громадян дуже низька. Зараз ми маємо в країні ситуацію, коли навіть працююча людина не може себе убезпечити від бідності, не кажучи про те, щоб забезпечити непрацездатних членів сім’ї – дітей, батьків”.

Лідер профспілок області підкреслив важливість дотримання принципів максимальної публічності та використання упереджувальної політики соціального діалогу при запровадженні антикризових заходів із тимчасових соціальних обмежень. Іншими словами, антикризові заходи мають бути аргументованими, соціально виваженими та справедливими. Саме соціальна несправедливість, корупція та приниження працівників гальмують розвиток держави та породжують невдоволення громадян і були першопричиною нещодавньої революції.

Щодо економічної ситуації в області, то вона виглядає неоднозначно. З одного боку, можна казати, що темпи росту промислового виробництва наразі є дещо кращими ніж в інших регіонах країни. Натомість, середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників в області за 2013 рік становила лише 2504 грн., при середньоукраїнському показникові — 3265 грн. Не простою є ситуація і з виплатою заробітної плати. Загальна сума заборгованості станом на 01.04.2014 р. склала 20 млн. 334 тис. грн., з них борг по виплаті заробітної плати на активно діючих підприємствах — 13 млн. грн. Причому тенденція має негативних характер.

Не краща в області ситуація із зайнятістю. За 2013 рік. на підприємства було прийнято 27,6 тис. осіб, тоді як звільнено — 30,3 тис. осіб. У грудні 2012 року середньооблікова кількість штатних працівників становила 215,7 тис. осіб у відповідному періоді 2013 року 208,4 тис. осіб.

Драматичною є ситуація зі зростанням тарифів на житлово-комунальні та транспортні послуги, оскільки цей процес відбувається одночасно із замороженням, а насправді – реальним зменшенням заробітної плати для переважної більшості працівників та в умовах загрози безробіття для багатьох громадян. Доводиться констатувати, що такого масштабного наступу на права працівників профспілки ще не бачили!

Хронічні проблеми існують і в питанні оздоровлення дітей. Кожного року обласна Федерація звертається до ФПУ, виконавчої дирекції Фонду з вимогою встановлення терміну оздоровчої зміни та збільшення фінансування перебування дитини на оздоровленні. На 2014 рік правління Фонду з цього приводу рішення не приймало, а значить відповідно до законодавства залишається термін зміни в 21 день. Це в котрий раз ставить під питання спроможність батьків оплатити оздоровлення своїх дітей.

Звертаючись до присутніх, в.о. голови Федерації профспілок України Григорій Осовий насамперед зосередив увагу на основних завданнях профспілок в період соціально-економічної і політичної кризи, зокрема недопущення скорочення і без того низьких соціальних стандартів. За його словами, профспілки України мають своїм прикладом продемонструвати консолідацію і єдність, якої зараз так бракує в нашому суспільстві. Торкнувся керманич ФПУ і майбутньої долі Будинку Профспілок у місті Києві.

Голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, підтвердив налаштованість органів державної влади на соціальний діалог з профспілками. Також серед своїх основних завдань він назвав відродження промислового потенціалу області та розвиток соціальної інфраструктури на основі принципів прозорості та відкритості влади.

У своїх виступах члени Ради констатували, що робота профспілкових організацій усіх рівнів по виконанню свого основного завдання а саме – ефективного захисту трудових та соціально-економічних прав та інтересів спілчан, на жаль, поки не відповідає реаліям сьогодення і вимогам членів профспілок.

В період соціально-економічної кризи має бути активізована організаційна та правозахисна роботи в первинних профспілкових організаціях. Важливим завданням є залученні молоді до активної профспілкової діяльності, що надасть новий імпульс профспілковій роботі. Учасники засідання також констатували хронічну відсталість профспілок у проведенні інформаційної роботи, що не дозволяє впливати на формування позитивного іміджу профспілок.

Для виправлення ситуації та підвищення свого авторитету, у профспілок немає іншого шляху, окрім як займати більш принципову, послідовну та наступальну позицію у захисті гідних умов праці працівників. У разі ігнорування роботодавцями законних вимог профспілок необхідно оперативно й активно використовувати для цього всі законні методи та шляхи боротьби за права трудящих.

Члени Ради рекомендували передбачати у колективних договорах мінімальні тарифні ставки (посадові оклади) у розмірах, вищих за державний мінімальний розмір заробітної плати. Те ж саме стосується і встановлення розміру доплат та надбавок до тарифних ставок і посадових окладів працівників.

Також було вирішено забезпечити контроль за дотриманням графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Рада Федерації профспілкових організацій області схвалила звернення до Верховної Ради України щодо неприйняття змін до чинного законодавства, які б погіршували умови оплати праці працівників бюджетної сфери.

Віталій Копиш,

Рада Федерації профспілкових організацій Чернігівської області