DSC 01

 

Днями відбулася зустріч освітян області з головою комітету з питань науки і освіти Верховної ради України Лілією Гриневич, за участю народного депутата України Валерія Дубіля. Позицію Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України щодо недопущення погіршення соціального становища працівників галузі під час заходу озвучила її лідер Тетяна Матвеєва.

 

Наводимо текст виступу голови обласної організації Профспілки відповідній зустрічі.

 

“Шановні учасники зустрічі. Шановна Ліліє Михайлівно.

 

Я, як голова обласної організації Профспілки освітян вимушена знову звернутися до Вас з приводу продовження наступу на права працівників освіти, як і інших галузей бюджетної сфери.

 

Попри те, що Верховною Радою України нещодавно знято з розгляду антисоціальний, зорієнтований на погіршення умов оплати праці вчителів, керівників гуртків та інших педагогів, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)», реєстраційний № 4648, у вищому законодавчому органі влади України зареєстровано новий проект закону «Про забезпечення узгодженої політики оплати праці в бюджетній сфері», реєстраційний номер № 4702.

 

Вважаємо таку норму протизаконною. Ще у 2008 році нашу позицію підтримав Конституційний суд.

 

Прикладом того як Кабінет Міністрів регулює оплату праці є постанова №88 від 25.03.2014 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373». В результаті більшість освітян Чернігівщини з 1 вересня зовсім не будуть отримувати надбавки за престижність чи вони будуть складати від 5 до 15 %.

 

ЦК Профспілки звернувся до суду з позовом про скасування зазначеної постанови. Справа призначена до судового розгляду на 20 травня.

 

Аналіз зарплати педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів області показує, що 48% від її рівня складають різні види доплат та надбавок. Якщо ми втратимо ст. 57 Закону «Про освіту», ст. 25 Закону «Про загальну середню освіту», ст. 22 Закону «Про позашкільну освіту», ми втратимо майбутнє педагога.

 

Ще одним прикладом того як Кабмін регулює рівень оплати праці є встановлення рівня І тарифного розряду. Коли ці постанови працівники кожний рік чекали як манни небесної

 

Пропозиції про виключне право Кабінету Міністрів України встановлювати розміри та умови оплати праці працівників, які фінансуються за рахунок коштів бюджетів, не відповідають нормам щойно прийнятого 27.02.2014 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», згідно зі статтею 20 якого до основних повноважень Уряду віднесено визначення умов оплати праці працівників бюджетних установ відповідно до законів.

 

Ми розуміємо, що зараз дуже важкий час для України, але профспілкова сторона не може спокійно спостерігати за тим як погіршуються умови оплати праці наших спілчан. Тому 15 травня на спільному засіданні президій всіх бюджетних галузей буде розглядатися питання щодо соціально-економічного стану працівників бюджетних галузей.

 

Дозвольте вручити Вам звернення президії нашої організації відносно законопроекту № 4702. Розраховуємо на Ваше порозуміння та підтримку як це було із законопроектом № 4648.

 

Дякую за увагу.”

 

Представникам влади були вручені відповідні звернення від імені президії обласного комітету Профспілки.

 

Віталій Копиш,

 Чернігів

 

DSC 02

 

DSC 03