zavod-2


 

       Одна з провідних галузей промисловості України – хімічна як в країні, так і в області переживає складні часи. Основною проблемою у нас є зупинені на не визначений термін виробництва, відсутність продуктивної зайнятості більшої частини працюючих   на ТОВ «Карпатнафтохім» та ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

       Після недавньої модернізації виробництв в м.Калуші, на які витрачено понад 800 млн.дол., і де побудовано нові потужності по випуску соди каустичної, хлору, полівінілхлориду (суспензійного), цех по виготовленню профілю ПВХ товариство працювало недовго. В кінці 2013 року трудовий колектив в черговий раз попередили про зупинку, пояснюючи це економічною недоцільністю роботи товариства в існуючих в Україні умовах. Перед кількатисячним колективом постало питання виживання. Адже зупинка підприємства це – наступні скорочення персоналу, режим з неповним робочим часом, недоотримані заробітні плати та інші виплати. Довготривалі простої уже привели до зменшення кількості працюючих. Ця ситуація має свій негативний вплив на суміжні підприємства. З 1 квітня цього року припинило своє існування ПрАТ «Лукор». На підприємствах все частіше стали застосовувати нетипові форми занятості. Питання виживання серйозно виникли також і перед іншими фірмами.

       Особливе положення склалося на Надвірнянському нафтопереробному заводі. Підприємство, яке більше 100 років переробляло українську нафту і забезпечувало якість нафтопродуктів, передбачених чинними на той час нормативами, зупинено. Донедавна тут проводились роботи по заміні застарілого устаткування, оновлено загальнозаводське господарство. Реконструкція установок первинної переробки нафти дала можливість майже вдвічі збільшити їх потужність. Але три роки тому власниками було припинено фінансування робіт по модернізації.Запевнення уряду разом з виробниками нафтопродуктів, їх власниками провести модернізацію і реконструкцію об’єктів галузі, на жаль, залишились не виконаними.

       Важкий стан справ на підприємствах хімічної та нафтохімічної галузей промисловості і основні напрями дій профспілки в цих умовах стали предметом обговорення на Пленумі Центральної ради галузевої профспілки.

       Прийнято рішення запропонувати Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. зібрати фахівців галузі та причетних до врегулювання ситуації керівників відомств разом з представниками профспілки для ухвалення рішень щодо збереження важливої для розвитку економіки країни галузі. Профспілка вимагає від Кабінету Міністрів затвердити державну національну Стратегію розвитку нафтопереробної промисловості

       України та визначити реальні джерела фінансування запланованих робіт. Запропоновано ряд першочергових заходів, здійснення яких на думку профспілки є важливими для відновлення роботи підприємств.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області