pic 1358703684

 

З метою підготовки до наради з питань паливно-енергетичного комплексу у прем'єр-міністра України, відбулася зустріч очільника Міністерства енергетики та промисловості України Юрія Продана з фахівцями атомної галузі, керівниками підприємств атомної енергетики та промисловості. Участь у нараді взяв Голова Атомпрофспілки Валерій Матов.

На зустрічі Юрій Продан поінформував про зроблене новим урядом для розвитку атомно-енергетичного комплексу у рамках Енергетичної стратегії України до 2030 року, яка в останні роки практично втратила свій статус, адже чимало з запланованого не виконано. Зокрема, не вирішено одне з ключових завдань зміцнення державної безпеки – не проведено диверсифікації джерел постачання енергоносіїв для АЕС України. На сьогодні монополістом постачання палива на українські атомні станції  є Росія. Лише з минулого року реалізується Проект кваліфікації ядерного палива для України (у рамках Угоди між Урядом України і Урядом США). Юрій Продан заявив про наміри Уряду поновити реалізацію програми.

Розуміючи, що розраховувати на бюджетні кошти на виконання завдань ядерної галузі не доводиться, атомники відстоюють підвищення тарифу для НАЕК, наголосив президент Компанії Юрій Недашковський. Сьогодні лише тарифні надбавки, цільові та спецфондів, дадуть змогу вирішити нагромаджені в галузі проблеми, серед яких невідкладним є подовження строку дії атомних енергоблоків. НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики) підвищила тариф на відпуск електроенергії для НАЕК «Енергоатом», оператора усіх діючих атомних електростанцій України, за останній місяць двічі. З 1 травня на 8,8% - до 30,23 коп. за кВт/год з 27,78 коп. за кВт/год. До цього, з 1 квітня, тариф атомникам було підвищено на 20,5% - до 27,8 коп. за кВт/год з 23,08 коп. за кВт/год.

Збільшений тариф для НАЕК  дає змогу переглянути ціну на закупівлю Компанією уранової продукції у Схід ГЗК – Східного гірничо-збагачувального комбінату, єдиного в Україні підприємства, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату (українські поклади урану сконцентровані у Дніпропетровській і Кіровоградській областях).  Збільшення ціни на уранову продукцію, у свою чергу, дасть змогу гірничому комбінату отримати необхідні кошти  на функціонування існуючих уранодобувних підприємств та освоєння нових, законсервованих (Сафонівське, Севериніське та Квітневе родовища законсервовані, не розробляються через брак коштів). Потребує фінансування Новокостянтинівська шахта, яка стала до роботи лише 2011 року, і потребують модернізації виробничого процесу старі шахти (Інгульська, Смолинська). Ці заходи є також фактором підвищення енергетичної безпеки України. Половину отриманих за рахунок збільшення тарифу на електроенергію НАЕК коштів планується  спрямувати на виробничі потреби Східному ГЗК.

Голова Атомпрофспілки, користуючись нагодою, наголосив на соціальних проблемах, що накопичилися на комбінаті, передусім заниженому рівні заробітної плати у порівнянні до зарплати відповідних категорій працівників в інших регіонах. Протягом останніх 3 років СхідГЗК практично перебував «за бортом» процесу індексації заробітної плати, на комбінаті вона становить у середньому 4184 грн. У той же час середній заробіток гірників Дніпропетровщини – близько 5 300 грн. Докладно про проблеми комбінату доповів директор СхідГЗК Олександр  Сорокін. Практично, зазначив він,  комбінат витягує власним коштом розбудову Новокостянтинівського родовища, не вистачає державницьких спрямувань з бюджету на закупівлю необхідного матеріального обладнання та оснастки для підприємств комбінату. Він підтримав ініціативу Атомпрофспілки щодо необхідності підвищення зарплати працівникам СхідГЗК.

Було досягнуто домовленості з міністром «підтягнути» до належного рівня заробіток на гірничому комбінаті хоча б до середньо українського рівня зарплати гірників (близько 5 100 грн.), тобто, підвищити на 25 відсотків.  «Ціна усього питання» – додаткові зарплатні 162 млн. гривень до кінця року. На першому етапі планується підвищити зарплату одразу на 15 відсотків.

Було обговорено низку інших проблем комбінату. Схід ГЗК практично субсидує підприємства дніпродзержинського майданчику, які мають увійти до концерну «Ядерне паливо», хоча сам потребує державницької допомоги. Так, аби хоча би частково погасити заборгованість із заробітної плати працівникам, яка на ДНВП «Цирконій» накопичується роками, і відповідно до Плану дій щодо відновлення виробничої діяльності, схваленого на нараді Міненерговугілля від 01. 08. 2013 року, ДП СхідГЗК надало підприємству «поворотну допомогу» 3,5 млн. гривень.

Міненерго надало доручення своїм структурним підрозділам терміново опрацювати новий План санації підприємства, спільно з ДП СхідГЗК надати пропозиції щодо погашення зарплатної заборгованості, яка сягає на ДНВП «Цирконій» вже близько 10 млн. грн. та продумати включення продукції підприємства до ланцюга постачання ядерного палива для українських АЕС.

«Проблема у тому, зазначив Валерій Матов, що структурні реорганізації призводять до «вимивання» з підприємства основних фахівців технологічного процесу. Третій рік накопичується заборгованість, і це зумовлює вже не «напругу», а зрозумілий відчай і гнів колективу: через зарплатні заборгованості не нараховуються, не оформлюються пенсії, не можливо підтвердити пільговий стаж тощо. Гроші необхідно шукати. Але джерелом їх не може бути лише СхідГЗК. Це виглядає як з жебрака взимку знімати валянки. Необхідно шукати інші можливості фінансування «Цирконію». Сьогодні з'явився світлий промінчик, Уряд вже не налаштований дивитися лише у бік Росії. Ми сьогодні налаштовані створити елементи для фабрикації власного палива. Таким чином можемо підняти, хоча би на ноги, підприємство «Цирконій». Сьогодні тут реально числяться близько 400 працівників. За прогнозами, у цирконієвому виробництві може бути задіяно 200-250 працівників. Але на базі цього підприємства можна створити виробництво і цирконієвого прокату, і  металевих труб, і таким чином задіяти усіх фахівців. Я думаю, що підприємства дніпродзержинського майданчику мають працювати всі «у зв'язці». ДП «Смоли» також «буксує»: директор, по суті, відсторонений, казахи гроші за отриману продукцію не перераховують. Усі мають бути задіяні у фабрикації власного палива.  Єдине, що не може здійснюватися в Україні - це збагачення ядерних матеріалів. Усі інші елементи ЯПЦ можуть вироблятися в Україні».

Щодо спільного з Росією проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива, Юрій Продан заявив, що зустрічався з головою Росатому Сергієм Кірієнко, і було досягнуто згоди дотримуватися прийнятих раніше домовленостей. Але запропонував російській стороні докладно (за графіком) розкласти усі заплановані роботи, що коли буде зроблене, і які очікуються на це витрати. Через брак бюджетного фінансування, міністр дав завдання відпрацювати питання можливого залучення інвесторів.

Коли готувався матеріал, стало відомо, що зустріч фахівців і керівників підприємств ядерної галузі з прем’єр-міністром України заплановано провести вже 16 травня. Уряд поспішає якнайшвидше визначитися з графіком необхідних першочергових заходів і фінансовими витратами на ці заходи, з необхідними корективами до програми розвитку атомно-промислового комплексу.

 

Прес-центр Атомпрофспілки