Президія 1 

 

       14 травня п.р. відбулось IV засідання Миколаївської обласної ради профспілок, на якому було розглянуто питання «Забезпечення зайнятості населення – одне з першочергових завдань сторін соціального діалогу в сучасних умовах».

     На засідання ради були запрошені члени обласної ради профспілок, члени ревізійної комісії. В засіданні взяли участь заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, виконуюча обов’язки директора Миколаївського обласного центру зайнятості Олена Димчишина, заступник директора департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Дмитро Розуменко, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області Оксана Євченко, генеральний директор Миколаївської обласної організації роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини» Олександр Шпиль.

         Перед початком роботи ради голова Миколаївської облпрофради Юрій Толмачов запропонував присутнім хвилиною мовчання вшанувати пам'ять жертв трагічних подій останніх місяців в Києві, в південних регіонах України, в Одесі, жертв вибуху житлового будинку в м. Миколаєві та пам'ять колишнього члена ради облпрофради, голови обласної організації профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів Білосохової Т.М.  

     З  доповіддю по основному питанню порядку денного виступив голова Миколаївської обласної ради профспілок Юрій Толмачов. У своїй доповіді голова облпрофради зазначив, що у сучасній ситуації, коли країна охоплена масштабною економічною кризою, актуалізується загроза зменшення економічної активності підприємств, скорочення виробництва, втрати ринків збуту. Одним з найбільш небезпечних явищ на ринку праці є масові вивільнення працівників, «оптимізація» чисельності працюючих (у тому числі через реорганізаційні процеси та ліквідацію підприємств), що можуть набути масштабного характеру через нестабільність і невизначеність сучасних соціально-економічних умов і охопити більшість промислових і непромислових галузей.

Набуває гостроти проблема неповної зайнятості та пов’язане із нею зменшення гарантій працівників, передусім, щодо розмірів заробітної плати та страхового стажу. За останній час неповний режим роботи запроваджувався на більшості підприємств суднобудування, машинобудування, будівництва, ЖКГ, легкої промисловості, АПК, у відділеннях «Укрпошти» та ін. На ринку праці є й інші загрозливі явища та процеси, які також не можна вважати другорядними: високий рівень безробіття у сільській місцевості, дискримінація та гендерні перекоси, проблеми молодіжної зайнятості.

У цих складних умовах профспілки мають спрямовувати свою роботу на розв’язання гострих соціальних проблем, одночасно беручи участь у двох процесах – боротьбі за мінімізацію негативних наслідків від економічної кризи та у закладенні соціально прогресивного фундаменту нової посткризової економіки та суспільного розвитку.

Особливого значення набуває попереджувальна робота профспілок в ході колдоговірних кампаній – через максимальне змістове наповнення колективних договорів та здійснення системного контролю за виконанням прийнятих положень.

Далі голова облпрофради Юрій Толмачов підкреслив, що масштабність і багатоаспектність питання забезпечення стабільної продуктивної зайнятості  вимагають сьогодні комплексної, злагодженої, системної роботи сторін соціального діалогу на всіх рівнях. Підстави для такої роботи вже закладені в угодах про співпрацю у сфері трудових відносин як на національному рівні, так і на рівні області.

В обговоренні цього питання активну участь взяли голова обласного комітету профспілки працівників державних установ Таміла Бугаєнко, голова Вознесенської районної координаційної ради профспілок Надія Михайлова, голова обласного комітету профспілки працівників суднобудування України Володимир Смєлов, виконуюча обов'язки директора Миколаївського обласного центру зайнятості Олена Димчишина, заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Дмитро Розуменко, генеральний директор Миколаївської обласної організації роботодавців «Промисловці і підприємці Миколаївщини» Олександр Шпиль, голова обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості Віра Миронова, голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу України Антон Яковлєв, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області Оксана Євченко.

На засіданні Ради також виступив заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, який назвав питання забезпеченості зайнятості населення одним із самих гострих і найболючіших питань сьогодення. Також  Євген Драп’ятий розповів присутнім про поточну ситуацію в профспілковому русі, роботу ФПУ, в тому числі щодо вирішення питань збереження робочих місць на рівні Уряду України.

По завершенню обговорення відбулось підписання Угоди про співробітництво між Миколаївським обласним центром зайнятості та Миколаївською обласною радою профспілок у сфері зайнятості населення.

Розглянувши та обговоривши питання забезпечення зайнятості населення в сучасних умовах та у зв’язку з зазначеними проблемами, Миколаївська обласна рада профспілок вирішила вважати забезпечення безпосередніх, стабільних трудових відносин і продуктивної зайнятості першочерговим завданням профспілкових організацій усіх рівнів. Обласним галузевим організаціям профспілок рекомендовано максимально використовувати можливості угод про співпрацю з державними органами та роботодавцями для захисту прав та інтересів членів профспілок у сфері зайнятості та посилити громадський контроль за додержанням роботодавцями вимог законодавства про працю щодо встановлення режиму роботи підприємств, переведення на неповний режим роботи, визнання та оплати простою не з вини працівників, законності надання відпусток без збереження заробітної плати, гарантій вивільнюваним працівникам.

Первинним профспілковим організаціям рекомендовано при укладанні колективних договорів звернути особливу увагу на закріплення гранично допустимого рівня скорочення працівників і зобов’язання роботодавця приймати рішення про скорочення більше ніж 5% штатної кількості працівників за узгодженням з профспілковим комітетом після розгляду на засіданні тристоронньої соціально-економічної ради відповідного рівня (залежно від загальної кількості працюючих), здійснювати системний контроль за виконанням умов колективного договору, а у випадку застосування або намірів щодо застосування роботодавцями нестандартних форм зайнятості оперативно інформувати профспілкові органи вищого рівня.

Також на засіданні ради начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області Оксана Євченко вручила Свідоцтво про репрезентативність обласної організації профспілки працівників лісового господарства голові обласної профспілки Володимиру Гатітуліну.

Засідання Миколаївської обласної ради пройшло активно, на високому організаційному рівні.

 

Інформаційно-аналітичний відділ

Миколаївської облпрофради

 

Зал 2

 

Вручення Свідоцтва про репрезентативність 3

 

Толмачов Ю.П. доповідь 4

 

Зал 5

 

Виступ Бугаєнко Т.І. 6

 

Виступ Євгена Михайловича 7

 

Підписання Угоди про співпрацю 8