4

 

        У засіданні взяли участь члени ради, заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, заступник голови облради Ігор Хитрук, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, Голова Федерації профспілок області Геннадій Харьковський, голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець, профактив, керівники департаментів, управлінь, установ, фондів.

Основне питання, яке хвилює профспілки Хмельниччини - робота ФП області, профспілкових організацій щодо захисту трудових та соціально-економічних прав членів профспілок в сучасних умовах. З доповіддю виступив Голова ФП області Геннадій Харьковський.

Федерація профспілок області, профспілкові організації підтверджують свою волю до побудови в Україні правової і соціальної держави, в якій буде забезпечено реалізацію прав людини, дотримання принципів соціальної справедливості.

Профспілки - категорично проти сепаратизму та розколу України.

Учасники зібрання стурбовані тим, що внаслідок руйнівних процесів в політичній та економічних сферах, гострій економічній кризі, втраті ринків збуту скорочується виробництво, зростає безробіття, заборгованість з заробітних плат, значно підвищуються ціни на газ, продовольчі товари, ліки, зростають тарифи на житлово-комунальні послуги та інше.

Профспілки підтримують антикризові заходи щодо детінізації економіки, відновлення справедливості у оподаткуванні доходів, але вважають неприпустимим, що «затягуються паски» в першу чергу у вчителів, працівників охорони здоров’я, бібліотекарів, державних службовців нижчої ланки, заморожуються заробітні плати людей найманої праці з мінімальними доходами, пенсії, соціальні виплати ветеранам, сім’ям, які мають або збираються народжувати дітей.

 Рада Федерації профспілок області звернулася до Кабінету Міністрів України щодо негайної розробки та запровадження Програми дій забезпечення умов активізації економіки, збереження та модернізації вітчизняної промисловості, будівництва, агропромислового комплексу як основних джерел наповнення державної казни та захисту від безробіття

Профспілковим організаціям поставлено завдання сконцентрувати зусилля всіх ланок на жорсткому забезпеченні дотримання трудових прав, передусім на безпеку праці, своєчасну й повну її оплату, соціальне страхування працівників та ін. Визначено заходи щодо завершення укладання колективних договорів  на 2014 рік, враховуючи мінімальні стандарти профспілок. Для недопущення зниження життєвого рівня трудящих в умовах кризи, обов’язковою нормою є встановлення мінімальної зарплати та збільшення зарплат не менше, ніж на 20-30%, погашення в 2014 році заборгованості з виплати зарплат, забезпечення здійснення профспілкового моніторингу виконання угод та колективних договорів, погашення заборгованості з заробітних плат, дотримання прав профспілок.
Рада закликала подолян обов’язково взяти участь у виборах Президента України 25 травня 2014 року та обрати Президента України, який наведе лад у державі, забезпечить мир і спокій.

              Рада підтримала вимоги освітян, працівників охорони здоров’я щодо виключення з проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)» норм, які звужують трудові права педагогічних та інших працівників навчальних закладів, обмежують зарплати  працівникам охорони здоров’я, особливо, невідкладної та первинної допомоги, зменшують з 0,3 до 0,1 відсотка відрахувань первинним профспілковим організаціям на культмасову, фізкультурну і оздоровчу роботу  та розмір допомоги на народження дитини.

         Учасники засідання звернулися до депутатів Верховної Ради України, які представляють Хмельниччину про внесення законодавчих пропозицій щодо розгляду, як першочергових, заходів щодо стимулювання створення нових сучасних робочих місць, запровадження державних і колдоговірних гарантій оплати праці вище за споживчий бюджет сім’ї, повноцінного захисту працівників на своєчасну оплату праці, прийняття узгодженого з Спільним представницьким органом профспілок Трудового кодексу України.

         Федерація профспілок також ініціює перед ОДА, обласною радою, Об’єднанням організацій роботодавців області невідкладне проведення переговорів та укладення нової територіальної угоди на 2014-2015 роки та звертається до обласної державної адміністрації щодо оновлення складу і відновлення роботи обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

          Під час ради, з метою врахування думки профактиву області щодо модернізації роботи ФПУ та її членських організацій, було проведено опитування   щодо шляхів підвищення роботи профспілок в сучасних умовах.

           Проблемами, які існують в галузях з представниками влади ділися голови  первинних, обласних, районних профспілкових організацій, рад по координації діяльності профорганізацій і приємно відзначити, що їхні слова знайшли відгук. Заступники голови ОДА та обласної ради пообіцяли донести висловлені зауваження і пропозиції до очільників краю та посприяти у розв’язанні проблемних питань.

           За словами заступника Голови ФПУ Сергія Українця, ми перебуваємо в таких соціально-економічних реаліях, на які потрібно реагувати і думати як зробити правильно, адекватно й, головне, в інтересах членів профспілок, працівників. Сергій Якович мовою цифр проінформував присутніх про те, що нам слід найближчим часом очікувати. А доведеться добряче економити, адже ситуація не радує: галопування цін, тарифів, падіння ВВП, примарні перспективи росту мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, тарифної ставки І розряду тощо. Наразі вкрай важливо зберегти всі соціально-економічні гарантії, закладені в колективних договорах, і шукати компромісне рішення з роботодавцем виключно тоді, коли умови об’єктивно стали справді непереборними. Адже, по-суті, один з небагатьох чинників реагування на ситуацію є заробітна плата, її зростання, а інструментом для її регулювання – колдоговори та угоди різного рівня.

              Сьогодні профспілкам необхідне серйозне реформування за всіма напрямами, модернізація роботи та максимально ефективне використання всього наявного потенціалу.

 

Анатолій Лагунець,

зав.прес-центром Федерації профспілок Хмельницької області

 

На фото:

1. у президії (зліва-направо:заступник голови обласної ради Ігор Хитрук, заступник голови ОДА Володимир Кальніченко, голова обкому профспілки працівників освіти і науки України, заступник Голови Федерації профспілок області на громадських засадах Анатолій Яримюк, Голова Федерації профспілок області Геннадій Харьковський, заступник Голови ФПУ Сергій Українець, голова обкому профспілки працівників охорони здоровя України, заступник Голови ФП області га громадських засадах Валентина Садома;

 

2. виступає Сергій Українець;

 

3-4. учасники ради.

 

Фото автора. 

Українець

 

2

 

 

3