І.В.Чуса

 

17 травня виповнилося б 85 років від дня народження прославленого закарпатського лісоруба, чемпіона Всесвітніх змагань лісорубів  у Канаді в 1967 році, Героя Соціалістичної Праці  Івана Васильовича Чуси, який  з діда – прадіда в юнацькому віці розпочав  працювати на лісозаготівлях нашого краю.

Вправно оволодівши цією мужньою професією, Іван Чуса заслужив неабиякий авторитет і повагу серед широкого загалу лісозаготівельників. Адже нелегкі життєві сходинки довелося  подолати йому у важкі довоєнні і повоєнні роки. Лише після визволення Закарпаття в жовтні 1944 року та довгоочікуваної Перемоги він зміг реалізувати себе як наполегливий бригадир лісорубів, а згодом очолив Турбатський лісопункт колишнього Усть – Чорнянського лісокомбінату, що на Тячівщині.

Чимало новинок запроваджував Іван Чуса на своєму лісопункті. І не лише виробничих, але й такі, які б полегшували умови праці, побуту, відпочинку, духовно збагачували  лісорубів, які вахтово проживали на лісодільницях. Вивчати  досвід роботи  сюди приїздили численні делегації, в тому числі й з–за кордону – з Болгарії, Угорщини, Чехії, Польщі. І не випадково його як з одного з найдосвідченіших лісорубів було відібрано для участі у міжнародних змаганнях лісорубів на Всесвітній виставці «ЕКСПО-67», які проводились у м. Монреалі (Канада). Тут спільно із своїм побратимом Василем Юрійовичем Шорбаном вони вибороли чемпіонське звання і були удостоєні листа-подяки  від адміністратора Всесвітньої виставки.

Виняткова працьовитість, людяність сприяли шанобливому авторитету Івана Васильовича як серед трудового люду, так і серед державних діячів. Він завжди знаходився у вирі людських проблем, доброзичливо надавав допомогу тим, хто звертався до нього, як багаторічний член вищого профспілкового органу - колишнього  ВЦРПС та засідатель Верховного Суду України. 

Як зазначає голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників лісових галузей Володимир Ільков, який свого часу понад 30 років працював головою профкому Усть – Чорнянського лісокомбінату,  завдяки воістину героїчній праці такої особистості як Іван Васильович Чуса, життєвим гаслом якого було: «Зрубав одне дерево – посади два», сьогодні рясно шумлять крони Турбатського лісу у пам'ять про його добрий людський слід.

З ініціативи Володимира Ількова та обласної ради ФСТ «Україна» (голова Владислав Кушнірчук) за підтримки Закарпатської обласної ради профспілок  (голова Іван Король) у нашій області шостий рік поспіль проводиться міжнародний футбольний турнір пам’яті славних героїв – лісорубів Івана Чуси та Василя Шорбана. Цього  року  він відбудеться у вересні  на батьківщині Івана Чуси – в селищі Усть – Чорна.

 

На фото:  

- Іван Васильович Чуса (фото з архіву)

Сергій Баранчиков,

завідуючий відділом

 організаційно-гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради