ru

Таке ось двоєдине завдання по посиленню соціальної захищеності найманих працівників поставили перед собою Івано-Франківська державна інспекція з питань праці та Івано-Франківська обласна рада профспілки нафтогазпрому.

Підстави для об’єднання зусиль державних та профспілкових працеконтролюючих органів були створені наприкінці 2012 року шляхом підписання Угоди про співпрацю між Державною інспекцією України з питань праці та Федерацією профспілок України.

Однак перша половина 2013 року пройшла в обговореннях підступів до дієвості контролю за дотриманням законодавства про працю, другу  заполонив Майдан, на якому українці чітко дали зрозуміти, що далі не миритимуться з положенням напіврабів.

Відтак, коли «вдарила» криза, а ще більше антикризові заходи новопризначеного уряду, профспілкові лідери зрозуміли, що час «Х» настав і, окрім наступальних дій по виборенню підвищення зарплати, – слід негайно звернути увагу на те, чи вона сповна виплачується.

І тут профспілковців чекали неабиякі відкриття: виявляється, державні інспектори праці Івано-Франківської територіальної інспекції регулярно перевіряють нафтогазові підприємства. І щораз збирають чималенький «букет» різноманітних порушень законодавства та недоплат. Звісно, все це супроводжується притягненням керівників підприємства та начальників відповідних служб до адміністративної відповідальності, виданням чисельних актів та приписів.

Однак, ні профспілкові активісти, ні  вищестоящі органи управління, ні тим паче трудові колективи, та навіть самі працівники, щодо яких було скоєно таке порушення – із цими фактами не знайомі.

За логікою, при одержанні акту про порушення законодавства про працю, керівник підприємства (структурної одиниці) мав би видати наказ про виправлення виявлених упущень і, тим самим, оприлюднити і сам факт порушення, і свої дії по його усуненню. Так, до речі, і було раніше, коли функція контролю за роботодавцем держава поклалась на правову інспекцію праці профспілки.

На практиці маємо ситуацію, за якої «порушники»  готові без зайвих розмов заплатити штраф (макс. 1850 грн.), аби лиш не інформувати про це «верхи» та не будоражити колективи.

Тому і досі зустрічаємо на «пустому місці» зовсім не «пусті» проблеми: і відпускні одержуємо після завершення відпустки, і у вихідні та святкові дні безоплатно працюємо, експлуатуємо працівників надурочно, звільнення оформляємо невчасно, графіки змінності складаємо для перевіряючи органів, не враховуємо важкі, небезпечні та особливі природні умови (гірські) ризиковані для здоров’я, несвоєчасно платимо зарплату, і т.д. і т.п.

Про все це йшлося 15 травня 2014 р. на розширеному засіданні президії Івано-Франківської ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості. В роботі президії прийняли участь голова та начальник юридичного відділу Ради профспілок області Ігор Басюк та Уляна Гураль, голова об’єднаного профкому ПАТ «Укрнафта» Ігор Копач,   перший заступник начальника Івано-Франківської територіальної державної інспекції з питань праці Мирослава Клим.

Саме докладна доповідь  пані Мирослави і мала «вибуховий» ефект, бо окреслила далеко невтішну картину із наявністю та видами порушень законодавства про працю на кожному з перевірених підприємств (НГВУ «Долинанафтогаз»,  Долинське тампонажне управління, Долинський газопереробний завод, НДПІ ПАТ «Укрнафта», Долинське ЛВУМГ і саме управління магістральних газопроводів «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» та ПАТ «Укрспецтрансгаз»).

Зазначимо, що профспілка нафтогазпрому постаралася надати обговоренню цих вкрай важливих питань широкого резонансу.

На запрошення профспілковців відгукнулися керівники підприємств та їх заступники, начальники кадрових служб, бухгалтерій, юридичних і планових відділів (навіть тих підприємств нафтової і газової промисловості, які не входять до складу Івано-Франківської обласної ради профспілки, а мають «прописку» у столиці).

Однак, на жаль, ця категорія учасників наради виявилась не надто охочою до гострої полеміки. Більше слухали та подекуди активно конспектували почуте (напевне, щоб самотужки перевірити стан справ на своїх ділянках роботи). Лише висунули   пропозицію не направляти листів до Києва. Мовляв, консенсус знайдено, помилки і порушення виправляються, чого голову ще й київським начальникам «морочити».

Ця позиція сторони роботодавців підтримки у профспілковців не знайшла. Навпаки – вважають профактивісти – кожен акт виявлених порушень відтепер має направлятися до Києва, щоб там знали справжню ціну і своїм не до кінця прорахованим чи незаконним рішенням (реєстри, відсутність положень про службові відрядження, тощо) і окремим запевненням місцевих  «фахівців», що профспілки із «пальця» конфлікти роздмухують.

Одностайними були члени президії і у вимозі обов’язкового оприлюднення результатів перевірок бодай на засіданнях профспілкових комітетів. Треба щоб кожен працівник відчував, що й держава і профспілки дбають за дотримання його трудових прав.

Саме проблемі залучення громадськості до правової роботи, необхідності широкого інформування трудових колективів в чималій мірі був присвячений виступ голови Івано-Франківської обласної ради нафтогазової профспілки С.З. Остап’юка.

Одночасно Святослав Зіновійович розказав учасникам засідання, які перешкоди висували окремі керівники та їх радники профспілковим перевіркам. Дійшло до того, що і представникам держави, якщо вони приходять з профспілковцями, намагаються «вказати на двері». Що вже говорити про відношення до робітників, які насміляться вимагати того, що їм  належить за законом.

Президія намітила ряд конкретних заходів по усуненню вже виявлених порушень трудового законодавства та профілактиці нових, які знайшли своє відображення в постанові, що буде розіслана в кожен профком, вищестоящі профспілкові та господарські органи управління.

Прикро, але останні так і не винайшли можливості направити своїх представників для участі в роботі президії, попри те що це хоча це і передбачено галузевою угодою. Хоча, зрозуміло, що частина порушень прямо таки спровокована вказівками зверху. Більше того, такі болючі питання як своєчасна виплата зарплати чи врахування «гірських» в УМГ «Прикарпаттрансгаз», зазначення розміру персональних надбавок в колдоговорі, відновлення надбавки за вислугу років, встановлення справедливих співвідношень між оплатою праці робітників та спеціалістів в ПАТ «Укрнафта» - неможливо вирішити в окремо взятому структурному підрозділі, без відповідних рішень правлінь акціонерних товариств.

Профспілковий актив заявив про наміри пошуку хай і не зовсім мирних, але конструктивних шляхів впливу на правління цих товариств. Одночасно ухвалено рішення про відстоювання (аж до судових позовів з Мінсоцполітики) і позиції профспілки в питаннях скасування тлумаченнь чиновниками тих чи інших норм законодавства не на користь працівників та ущемлення їх трудових  прав.

На цій оптимістичній ноті президія завершила свою роботу.

За оцінками експрес-опитування деяких учасників (і профактивістів, і управлінських працівників) захід вдалий і надзвичайно своєчасний та потрібний людям, якщо все висловлене перетвориться у конкретні дії.

Чи вдасться це зробити,  маємо нагоду перевірити по результатах спільного державно-профспілкового розгляду колективного звернення в Кабінет Міністрів України декількох провідних цехів НГВУ «Долинанафтогаз» з приводу непропорційних розмірів зарплати топменеджменту ПАТ «Укрнафта» та рядовим працівникам, який розпочався одразу після президії.

P.S. 19 травня 2014 р. голова об’єднаного профкому  УМГ «Прикарпаттрансгаз» Я. Концур повідомив,що заборгованість по зарплаті в усіх підрозділах УМГ «Прикарпаттрансгаз» ліквідована повністю, в т.ч. і по виплаті «13»-тої зарплати.

Івано-Франківська обласна рада профспілки нафтогазпрому