1352886142

Одразу після оприлюднення антикризових заходів нового уряду та його закликів до українців «затягнути пояси» в трудових колективах нафтової і газової промисловості поширились чутки, що і їх працівників не мине «чаша сія» та невдовзі будуть відмінені всі виборені у профспілково-власницькому двобої соціальні надбання на кшталт виплат на оздоровлення під час відпустки, грошової допомоги тим, хто виходить, або перебуває на пенсії, тощо.

У профспілковців, які більш-менш розуміються на законодавстві, такі чутки викликали лише посмішку. Всі надбавки, пільги, компенсації, грошові допомоги та інші матеріальні блага працівникам понад норми, встановлені в законі, зафіксовані в колективних договорах. Змінити в односторонньому порядку колективний договір неможливо. А уявити, що профспілка погодиться на зниження рівня оплати праці, означало б узяти під сумнів наявність здорового глузду у профспілкових представників. Бо хто ж буде пиляти гілляку на якій сидить?

Так само фантазійним виглядало припущення про розрив колдоговорів стороною власників-роботодавців. Ще лунають у повітрі ідеї і гасла Майдану і провідними серед них було дотримання українських законів.

Але правду кажуть люди: «закон як дишло…»

В Міненерговугіллі – соціальному партнері Укрнафтогазпрофспілки - знайшлись таки розумники, що винайшли схему виходу із патової ситуації.

На погодження всіх профспілок, які входять до складу Міненерговугілля було передано проект наказу «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету».

В наказному порядку Міненерговугілля зобов’язало змінити колективні договори таким чином, щоб всі передбачені колдоговором надбавки і виплати виплачувалися лише в межах встановленого фонду оплати праці. А профспілка на розмір цих фондів не впливає.

Рішення воістину геніальне, бо одним «махом» забезпечує і ситість вовків і животіння вівців: і надбавки не відмінені, і платити їх не треба, бо ФОП не дозволяє. А те, що абсолютна більшість підприємств ПЕКу є прибутковим і частка зарплати в них сягає лише декількох відсотків – несуттєво. Головне – відрапотувати! Та не так склалося – як гадалося.

Всі попередні роки на всіх профспілкових засіданнях представники Міненерговугілля та НАК «Нафтогаз» України» жалілися на скрутне фінансове становище. Яке воно було насправді бачила вся Україна у сейфах та сховищах бувшого міністра палива та енергетики. А за єзуїтською задумкою новітніх керманичів – нехай тепер нафтовики-газовики поділяться заробленим…

Укрнафтогазпрофспілка різко опротестувала ці ганебні плани. Президія не тільки не погодила проект наказу, але й попередила Міністра  енергетичної та вугільної промисловості України  Ю. Продана,  що  спроба  впровадити  цей  наказ  всупереч профспілковій позиції буде оскаржена в судовому порядку.

До речі, міністерський розрахунок на профспілковий «одобрямс» міг би і вдатися. Бо справжня суть нововведень була хитро замаскована наміром обмежити граничний розмір оплати праці керівних працівників.

Перед тим Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки сама зажадала встановлення прозорих і цивілізованих співвідношень між доходами топ-менеджерів та тими, хто добуває, транспортує, переробляє нафту і газ, словом, заробляє на себе і «того хлопця».

Але ж не в спосіб, що суперечить всім законам України!

Більше того, можна припустити, що після погодження профспілкового проекту «обрізання по-міністерськи», зарплатні обмеження керівників могли б бути вилучені як такі, що порушують законодавство. А от обмеження виплат виробничникам, після профспілкового схвалення, набули б безповоротного характеру.

До честі профспілок споріднених галузей, що входять до сфери впливу Міненерговугілля, жодна з них не погодилась із міністерськими планами. Хоча ризик був високий, бо поки профспілкові юристи тлумачили проект наказу, одне з профоб‘єднань поспішило «підмахнути» документ. Згода профспілки була потім поспішно відкликана за наполяганням Івано-Франківського осередку цієї профспілки.

Резюме: як ніколи сьогодні профспілкам потрібен професіоналізм та обачність, жоден профспілковий керманич не має права підписувати документи, які не пройшли колективного обговорення. Наслідки для працівників можуть бути непередбачуваними.

Івано-Франківська обласна рада профспілки нафтогазпрому