КРУГ2

 

Актуальні завдання профспілок у вирішенні важливих питань соціально-економічного захисту законних прав та інтересів людини праці обговорили учасники круглого столу «Будуємо Україну разом. Роль профспілкового руху в сучасних умовах: виклики та реалії», який проходив 2-3 червня у Києві.

Його організовано у рамках співпраці Профспілки працівників державних установ  України та Профспілки державних службовців Швеції. У заході взяли участь профспілкові керівники та активісти з багатьох регіонів України, представники центральних органів виконавчої влади.

Перед учасниками засідання з доповіддю «Основні напрями зміцнення ФПУ, її членських організацій в сучасних умовах» виступив заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий. Він наголосив на тому, що Федерація профспілок України, всеукраїнські галузеві профспілки та регіональні об’єднання профспілок мають добрий досвід вирішення болючих проблем, які турбують людей. Але у зв’язку з непростою політичною і соціально-економічною ситуацією останнім часом з’явились негативні тенденції і в профспілкової діяльності. «Щороку ми втрачаємо 240 тисяч членів профспілок, - зазначив Євген Драп’ятий. - До того ж, якщо серед членів профспілок молоді – 38 відсотків, то серед керівників профспілкових організацій – тільки 3,8 відсотка».

 

КРУГ

Сьогодні профспілки мають визначитися, що треба робити для підвищення ефективності їх дій, що головне в їх діяльності, підкреслив заступник Голови ФПУ. «А головне – це людина, її права та інтереси, - сказав він. – Тому профспілки мають забезпечити соціальну справедливість у суспільстві. Ми маємо досвід, чітку структуру, представництво в органах влади, інструменти впливу, профспілковий актив. Серед слабких сторін: постійне скорочення чисельності членів профспілок, недостатньо представництво молоді у керівних профспілкових органах. Нам треба чітко визначитися щодо цілей та завдань профспілкового руху. Серед головних пріоритетів Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій – організаційне, структурне, фінансове, інформаційне зміцнення, більш ефективне і раціональне використання профспілкового потенціалу».

Євген Драп’ятий також проінформував про те, як профспілки здійснюють свої захисні, контролюючі та координаційні функції і що треба зробити для підвищення їх ефективності.

З доповіддю «Завдання профспілок в сучасних умовах щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки» на круглому столі виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він проаналізував головні причини соціально-економічної кризи в України. Це, перш за все, зниження престижності праці, зокрема державної служби та праці державних службовців, знищення культури, духовності, як складових державності. Це привело к правовому нігілизму. Особливо це сказалось у сфері праці, де є формений алогізм – бідность працюючої людини.

 

КРУГ1

Ключеві проблеми сьогодні, на думку Сергія Кондрюка, це стагнація і падіння економіки, рекет в українському бізнесу, колосальний бюджетний дефіцит, великі проблеми у виробництві. «Саме в цей період ми маємо реформувати систему оплати праці, а також чітко визначити, куди саме мають йти гроші, які держава бере у нас у вигляді податків».

«Є всі підстави говорити про колосальні можливості української економіки для зростання заробітної плати», - зазначив Сергій Кондрюк. І аргументовано розвінчав міфи про те, що в Україні неможливо значно підняти мінімальну та середню зарплату. Він назвав головні проблеми, що пов’язані з низьким рівнем зарплат: не відтворення трудового потенціалу, фізична деградація робочої сили, травматизм, захворювання, низька кваліфікація, «бомжетівація» персоналу, «лопатізація» виробництва, дефіцит державних і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду, а головне – зростання прірви між богатими і бідними, деморалізація, антипатріотизм, невиконання сімейних, духовних і суспільних обов’язків, зростання протестних настроїв, бунтів і революції.

Через низький рівень оплати праці трудящі вимушені чи вмирати, чи красти, чи емігрувати, чи готувати страйки, бунти, підтримувати радикальні ідеології. Політика «дешевої робочої сили» вже дискримінувала себе як наукове хибна, економічне провальна. Тому Україні потрібна конкурентна економіка на основі гідної праці та гідної її оплати. «Для досягнення цієї мети, ми маємо об’єднати зусилля в рамках соціального діалогу», - переконаний Сергій Кондрюк.

 

КРУГ30

Учасники круглого столу також обговорили и ухвалили рекомендації. У них, зокрема, констатується, що для України гостро актуальним є завдання побудови правової держави, досягнення належних стандартів захисту прав людини, дотримання Конституції, законодавства, міжнародних норм. Підкреслюється, що одним із реальних шляхів врегулювання суспільно-політичного конфлікту, що стався в нашій державі є проведення повномасштабної конституційної реформи, зокрема направленої на передачу повноважень до регіонів.

В той же час, учасники круглого столу відмітили, що в Україні тривалий час відбувається масштабний наступ на права трудящих. Є суттєві проблеми з дотриманням і забезпеченням законних прав і свобод громадян у соціально-трудовій сфері. Мають місце суттєві порушення щодо оплати праці. Набули масштабного поширення нелегальні зайнятість, зростає кількість порушень прав працівників на безпечні і здорові умови праці, на пільги і компенсації у зв’язку із шкідливими умовами праці тощо.

Обговоривши низку питань пов’язаних із сучасним станом та перспективами розвитку народовладдя в Україні, нових підходів до децентралізації влади, основних напрямів зміцнення ФПУ, її членських організацій, нових завдань профспілок в сучасних умовах та врахувавши пропозиції, що зазначалися в доповідях, учасники круглого столу ухвали рекомендації, що направленні на підвищування ефективністі профспілкових дій.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ