240px-Logo Zahidenergy

 

ПАТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО». Профспілка з’ясувала: заробітна плата працівників залишається на конкурентному рівні, однак підприємства Товариства потребують суттєвої модернізації

 

 

Спеціальною комісією у складі представників від сторін власника і профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості проведено перевірку виконання зобов’язань Колективного договору в ПАТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» за 2013 рік. (Підприємства цього Товариства працюють на території трьох областей. Івано-Франківську обласну раду профспілок галузі представляв Василь Гриньків).

У складеному Акті перевірки комісія зазначила, що зобов’язання Колективного договору Товариства за 2013 рік виконані. Однак є відхилення в частині виконання пунктів  щодо оплати праці. Фактичне зростання середньої заробітної плати працівників ПАТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» у порівнянні з 2012 роком складає 10 відсотків, при зобов’язанні забезпечити його не менше ніж на 25. Але й за цих обставин, комісія констатувала, що заробітна плата працівників Товариства залишається на конкурентному рівні серед підприємств галузі та перевищує середній рівень на промислових підприємствах України більш ніж на 60 відсотків. Також не знижений рівень сукупного доходу працівників, який крім заробітної плати включає в себе різні види матеріальної допомоги та соціальні пільги, як то  – здешевлення путівок на відпочинок, виплати при звільненні у зв’язку із виходом на пенсію, надання додаткових соціальних відпусток із збереженням зарплати тощо. Товариство не зменшило й фінансування проектів реконструкції та ремонтної кампанії. Так, витрати на реконструкцію енергоблоків за 2013 рік склали 69,3 відсотків від загальних витрат. Фінансування проектів ремонтної компанії в порівнянні з 2012 роком зросло на 30,5 відсотків.

Загалом оцінивши ситуацію щодо матеріально-технічного стану Товариства, комісія відзначила, що однією з глобальних проблем електроенергетичної галузі є фізичний і моральний знос енергоустаткування: усі блоки теплових електростанцій ПАТ ««ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» перевищили межу фізичного зносу – 200 тис. годин – і потребують капітальної модернізації або заміни. На сьогоднішній день розрахунковий ресурс 20 енергоблоків ТЕС також вичерпаний – в межах 2.5-3 разів.

За даними НАК «НАК»ЕКУ» всі нині діючі генеруючі потужності ПАТ були введені в експлуатацію до 1980 року. В Україні питома вага ТЕЦ з експлуатацією понад 40 років складає 38 відсотків, для порівняння – в країнах Євросоюзу цей показник складає  22 відсотки. Комісія констатувала, що подальший знос устаткування може призвести до того, що вже в 2015 році необхідно буде вивести з експлуатації значну частину потужностей, і в країні виникне нестача 14 тис.МВт. (20%).

 

Інформаційно-аналітичний відділ 

Ради профспілок Івано-Франківської  області